Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.03.2013.
08:00
Pressonline, Dormeo A

Kako da se rešite celulita?

Celulit nastaje kao posledica nakupljanja masnoće i viška vode, zarobljenih u vezivnom tkivu neposredno ispod kože, koncentrisanih na osetljivim regijama kao što su zadnjica, butine i stomak. Problem je nešto izraženiji kod žena i predstavlja pre svega estetsku nelagodnost zbog formiranih oteklina i kvrga koje koži daju izgled ”pomorandžine kore”.

Ah ta "pomorandžina kora"

Gotovo 90% žena ima celulit, što znači da od njega nisu pošteđene ni mršave osobe, a pretpostavlja se da pored naslednih faktora, hormoni igraju veoma važnu ulogu u njegovom formiranju, posebno estrogen, ali i insulin, kateholamin, adrenalin, tiroidni hormoni i prolaktin. Nastanak ”pomorandžine kore” uzrokuju i slaba krvna i limfna cirkulacija, način ishrane (previše masti i soli), masno tkivo, nedostatak fizičke aktivnosti, nošenje uzane odeće i stres.

Ukoliko imate problema sa  "pomorandžinom korom", evo nekoliiko prirodnih saveta kako da izađete na kraj sa ovom "ženskom" mukom.

1. Ishrana

Limun hrani kožu

Vodite računa o ishrani, jer ona ima dosta uticaja na izgled kože. Trebalo bi da izbegavate proizvode od belog brašna, slatkiše, sokove sa šećerom i gazirana pića. Takođe, koristite što manje so u ishrani. Jedite što više voća, povrća, vitamina i minerala, jer oni hrane kožu i čine je fleksibilnijom. Vitamin C je poznat kao glavni neprijatelj masnoća, ubrzava njihovo razlaganje i metabolizam. Sa ovakvim promenama u načinu ishrane, Vaša koža će odisati zdravljem, i izgledati lepo, negovano i sveže.

2. Dosta tečnosti

Kako biste imali lepu i zategnutu kožu, važno je da pijete dovoljno tečnosti – na ovaj način, telo će se osloboditi toksina. Idealno bi bilo da pijete vodu (eventualno sa dodatkom limunovog soka), kao i nezaslađene čajeve. Zeleni čaj ubrzava sagorevanje masti i pomaže da koža izgleda lepo i negovano.

3. Esencijalna ulja protiv stresa

Esencijalna ulja eliminišu stres i deluju opuštajuće, što se odmah odražava i na kožu. Ulje lavande se preporučuje jer istovremeno smiruje, opušta i pomaže u eliminaciji celulita. Koristite ga za kupanje.

4. Piling za cirkulaciju

Naročito koristan leti, istovremena je i sjajna masaža. Pilingom ćete ubrzati cirkulaciju krvi, a samim tim že i koža postati mekša i lepša.

Vežbanje do zategnute kože

5. Vežbanje

Vežbanje deluje okrepljujuće i umirujuće na kože. Znojeći se, telo se oslobađa toksina.

6. Efekat tuširanja

Istuširajte se mlakom vodom, što će ujedno podstaći i ubrzati cirkulaciju, što je sjajan način da se izborite sa celulitom.

7. San za lepotu

Vodite računa da uvek dovoljno naspavate posle napornog i isrpljujućeg dana. Nedostatak sna i umor ostavljaju znake na Vašoj koži. San i odmor su ključni za zdravu i lepu kožu.

8. Hranljive kreme i losioni

Hranljive kreme bi trebalo da sadrže što više antioksidanasa. Koristite proizvode bogate vitaminima A, C i E,zatim one koji sadže cink, voćne enzime, ginko, ekstrat semena grožđa, shea buter, koenzim Q10, maslinovo ulje, selen, zeleni i beli čaj…

Idite redovno na masažu

9. Redovna masaža

Redovna masaža vredi mnogo više od bilo koje anticelulit kreme i doprinosi mnogo boljem izgledu Vaše kože. Na problematičnim delovima koristite mleko za telo i masirajte kružnim pokretima. Za masažu možete koristiti i piling ili rukavicu za masažu.

10. Rešite se toksina

Ukoliko Vam mogućnosti dozvoljavaju, otiđite u saunu jednom nedeljno. Boravak u sauni povoljno deluje na celo telo, oslobađa stresa i toksina putem znojenja.

11. Ne zaboravite na pravilno držanje

Loše držanje tela blokira protok limfe i stvara se celulit. Uzpravilno držanje, Vaše butine će postati zategnute i ostati takve, a ujedno će se poboljšati i izgled celog tela.

 

12. Zategnite se uz pomoć prirode

Maslačak pomaže telu da eliminiše bakterije, podstiče varenje i doprinosi izbacivanju toksina iz organizma. Koristite ga u salati ili pijte kao čaj.

Bršljan: Birajte mlado lišće, operite, osušite i iseckajte na male komade. Stavite ih u čašu i prelijte maslinovim uljem. Ostavite da odstoji oko 2 nedelje, a zatim procedite tečnost kroz gazu. Tečnost koju ste dobili pomešajte sa običnom kremom i koristite je za masažu problematičnih delova nakon tuširanja.

Lubenica dobra za uklanjanje celulita

Jedite lubenice, jer se tako izbacuje voda iz organizma, a samim tim smanjuje i celulit. Jedite jabuke i mlečne proizvode, poput običnog jogurta, s obzirom da karnitin u jogurtu i pektin u jabukama ubrzavaju razlaganje masti. Karnitin možete pronaći i u crvenom mesu, orasima, bundevi, semenkama suncokreta i susama, grašku, pasulju, artičokama, asparagusu, brokoliju, breskvama, bananama, pirinču...

Sjajan izvor pektina su i šljive i citrusi.Sok od limuna ubrzava proizvodnju kolagena koji daje čvrstinu i elastičnost koži. Takođe, preporučuje se i svež ananas koji sadrži enzim bromelin, jer on podstiče varenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online