Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.12.2012.
15:48
Alo A

Kusturica: Ja sam pravoslavni komunista

Što sam stariji, sve se više približavam tim idejama ranog hrišćanstva, koje su bliske komunističkim idejama. Trenutni kapitalizam gde je neko ili prebogat ili veoma siromašan me ne interesuje, otkrio je je Emir Kusturica, u intervjuu jednom ruskom novinaru, koji prenosi Glas Rusije, a prenosi Alo.

Emir Kusturica

- Demokratija, koja bi trebalo da da se bavi zlatnom sredinom, koja pruža mogućnost nekog izbora, normalnog života, sve više slabi. Sada svetom vlada neka vrsta demokratije kojom rukovode modernizovani faraoni, čija je moć i bogatsvo sve veća. Oni, u stvari, ignorišu demokratiju i stvaraju ono što bi Marks nazvao kapitalizmom - rekao je Kusturica.

Najvećim nedelom Emir Kusturica smatra bombardovanje Srbije koje se desilo 1999. godine.

- To me podseća na Salaja, iz Sarajeva. On je imao običaj da dolazi u kafe, i da najmanjem prisutnom čoveku priđe i kaže 'Polij one momke vodkom. Ako krenu da te tuku, ja ću da te branim'. Eto tako moćni Zapad, napada slabije od sebe. Kosovo i Bosna su bile strategijske teritorije, veoma važne za Evropu. Zašto je ovo bitno? Jednostavno zbog toga što je neophodno pokazati uticaj Rusije na Balkanu, po svaku cenu. Piše u knjigama kako je Otomansko carstvo posebno formirano da bi bilo podrška Velikoj Britaniji u cilju zabrane prolaska Rusije na Balkan. Kažu da ako niste sa nama onda ste protiv nas. Evo na primer to bombardovanje '99. godine zbog Kosova. Milošević je bio samo jedan od uzroka, kao što je pucanj Gavrila Principa bio povod za početak Prvog svetskog rata. Ovo je moja teorija: cilj je bio izmeniti granice Zapadne Evrope, od Nemačke do Kosova – naveo je režiser.

Prema Kusturici, pobedu su odnele sile koje nisu imale nameru da pomognu Balkanu.

"Sad su svi naši susedi pristupili NATO-u. Kosovo je postalo deo jednog koncepta koji štiti ideje i moć SAD-a. U Briselu ovo bombardovanje zovu ''humanitarnom akcijom'' kako bi se zaštitili Albanci na Kosovu. Ali i Kosovo je bilo bombardovano, i Albanci, i Srbi, baš kao i Romi i Rusi, svi zajedno tamo ginuli."

Kusturica: Na Balkanu nikada neće biti mira!

- Početkom 1960. godine kada je Tito dozvolio Srbima, Hrvatima, Slovencima, Makedoncima, i ostalim državama nekadašnje Jugoslavije da putuju van granica zemlje, Jugosloveni su preuzeli najznačajniju ulogu u formiranju moderne Evrope. Tada borba za vlašću među državama počela, i Srbi su praktično nestali. Oni su proterivani iz svojih domova tokom 1995. godine, ali o tome se ćutalo, i ovo niko i nigde ne smatra fašizmom ili genocidom. I nikada zbog toga neće doći do istine, do stabilnosti i mira jedne regije – rekao je Kusturica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.12.2012. 21:06
Umjetnika nadzivi njegovo djelo a kada se to desi Srbe ce pamtiti po krkanluku iz njegovih filmova. U sta nas oni godinama ubjedjuju da smo takvi. Politicki se veoma slazem sa njegovima tezama i isto tako me duboko vrijedja njegovo karikiranje, na umjetnicki nacin, naseg naroda. Sto kaze valja, sto snimi ne valja. (posle Undergraund) Ne svidja mi se pogotovao njegova ideja za Usce (Kamen Grad). Odjebi od Drine 50-100m pa pravi gdje hoces i sta hoces ako ti dozvole. A ko je negdje zapisano da ce Srbi napraviti novi grad na Drini to treba biti velcina. Ponos srpske civilizacije i danasnj tehnologije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online