Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.12.2017.
08:26
Vestionline, Tanjug A

"EU se neće raspasti... u dogledno vreme"

Direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu Branislav Đorđević rekao je da je Evropska unija za Srbiju jedina opcija, da se EU neće raspasti, ali da NATO nema perspektivu, kao i da Srbija treba da se drži vojne neutralnosti.

pixabay.com
Evropska unija mora biti ono čemu Srbija teži

- Moramo da idemo ka EU, a da se trudimo da održavamo veze sa ostalim velikim silama, ali i državama koje nisu u tom rangu. Ona je naša jedina opcija i u dogledno vreme se neće raspasti - ocenio je Đorđević u intervjuu za "Politiku".

Govoreći o širem političkom kontekstu u svetu i položaju Srbije Đorđević ocenjuje da se svet nalazi u stanju četvrtog svetskog rata koji se vodi ekonomskim sredstvima, medijima i posredstvom migrantske krize.

- Svet je iz relativno stabilnog bipolarnog sistema došao u situaciju da neki centri moći proglašavaju sebe za jedinu svetsku silu, vlasnika i izvoznika demokratije. Svedoci smo rađanja drugih sila poput Kine i raznih organizacija kao što su Šangajska i Briks. Rusija se pritom vraća na stare staze. Ovakvo stanje stvari za Srbiju je korisno, jer smo suviše mali da bismo se nekome priklonili - ocenio je Đorđević.

On je istakao i da Srbija uvažava činjenicu jačanja i drugih centara moći što je, kako kaže, odlika mudre spoljne politike.

Đorđević je istakao da je strateški cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju koja nas malo hoće, malo neće, ali da je uprkos svemu Evropa budućnost Srbije. Prema njegovim rečima, to ne znači da ne treba sa svima da budemo u dobrim odnosima što je takođe naša neophodnost.

Upitan ko ima interes da primi Srbiju, on kaže da je stabilnost na Balkanu i šire jedan od motiva.

- Možda se za nama uniji brzo pridruži BiH, Makedonija, Crna Gora, čime će se spustiti tenzije u najtrusnijem području Evrope. Mi i najviše problema imamo upravo u okruženju gde beležimo najveću trgovinsku razmenu - navodi Đorđević.

On kaže da je bitno da u Srbiji dominira stav da je neophodno da budemo članica bloka, za razliku od stava prema pripadnosti NATO-u.

- Čak i kada isključimo emocije ne mislim da bilo koji vojni savez ima perspektivu. Neće se u budućnosti ratovati kao nekad, a mi ne možemo da zanemarimo činjenicu da nas je neko bombardovao. Treba da se držimo deklaracije o vojnoj neutralnmosti i da sarađujemo sa Alijansom kao što to činimo sa Rusijom - ističe Đorđević.

Kaže i da pitanje Kosova i Metohije predstavlja "Gordijev čvor", ali da mora da se reši u skoroj budućnosti.

- Pitanje Kosmeta mora da se reši u bliskoj budućnosti, nevezano za to da li je ono, kako su ga nazvali Zapadnjaci, pravno obavezujući sprorazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Postavlja se pitanje sa kim će Srbija da potpše taj ugovor i da li taj akt ima karakter međudržavnog. Šta ćemo mi želeti da stoji u tom dokumentu, a šta kosovski Albanci, Evropa, Srbi i drugi koji žive na Kosmetu. To je Gordijev čvor. Kosovo i Metohija su ekonomski neodrživa tvorevina, pogotovo zato što će nekome dosaditi da daje ekonomske inekcije. S druge strane, nezavisnost Komseta je u ovom trenutku za najveće zemlje zapada završena stvar, ali je takođe tačno i da Kosmet neće sedeti u UN dok god se Srbija ne slaže, jer će Rusija uvek biti protiv - zaključio je Đorđević.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online