Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.03.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Kafana kao sudbina

Predstava "Kafana Balkan" po tekstu Branislava Jankovića i u režiji proslavljenog glumca i reditelja Irfana Mensura premijerno je izvedena u punoj dvorani Doma sindikata.

N. Đurović
Pozdravljen aplauzima: Irfan Mensur

Reč je o nesvakidašnjem projektu, melodrami sa pevanjem, koja na scenu vraća barda domaćeg glumišta Marka Nikolića, koji igra vlasnika kafane.

Na sceni su briljirali i Marijana Mićić, Saša Joksimović, Miroljub Turajlija, Dragana Mićalović i Tea Đorđioska.

Priču prate i muzički songovi, koje je komponovao Nikola Burovac, a svaka pesma dočekana je aplauzom publike.

- Igram muzičara koji radi u kafani, voleo bi da ode odatle, ali osuđen je na tu kafanu. Postoji ljubavna priča između konobarice (Marijana Mićić) i njega. Igram u svim mjuziklima u Pozorištu na Terazijama, pa mi je ova uloga baš legla. Sa 38 godina i karijerom od 17 godina meni je relativno lako. Ne volim da kukam, jer kukati može svako i svi mi imamo neki razlog da se žalimo. Ja više volim da radim i kada mi je Irfan ponudio ulogu, baš sam se obradovao - kaže Miroljub Turajlija, koji tumači lik muzičara Bogdana.

On ističe da glumcima nikada nije bilo lako, ni kada je on počinjao karijeru, pa ni danas.

- Imao sam sreće, jer sam Akademiju upisao iz prvog puta i bio sam na budžetu. Na trećoj godini dobio sam posao u Pozorištu na Terazijama gde i danas igram. Nisam probirljiv kada su uloge u pitanju, nikada nisam odbio nijednu ulogu. Koja god uloga mi je ponuđena napraviću je da se ne stidim i da ljudi uživaju u njoj. Postoje reditelji i kolege s kojim bih voleo da radim, recimo, sa režiserima Jagošem Markovićem, Kokanom Mladenovićem, ali i kolegama Draganom Mićanovićem i Tanjom Bošković koja mi je impozantna. Više priželjkujem saradnju sa određenim ljudima, nego uloge.

Miroljub igra i u dečjim predstavama i kaže da su mališani mnogo zahtevnija publika od odraslih.

- Razdvajam glumu za decu i za odrasle. To su dve strane iste profesije. Deci je teško zadržati pažnju, jer pričaju tokom predstave, meškolje se, a opet je zanimljivo igrati za klince.

Potraga za srećom

Posle premijere u Domu sindikata, Irfan Mensur se nada da će "Kafana Balkan" zaživeti i u nekim od beogradskih pozorišta, a u planu su i gostovanja u dijaspori.

Pod krovom kafane, svoje druge kuće, u duvanskom dimu, pesmu Cigana i dobru kapljicu dane provode gubitnici.

Među njima su i pošteni, prevaranti i preljubnici. U gorko-slatkim situacijama, razotkrivajući jedni druge, u stvari oslikavaju svoje težnje i zavlače ruke u kutiju izgubljenih stvari tražeći - sreću.

Od tugovanke nad promašenim životima, preko duhovitih dijaloga, u kafanskom loncu se kuva ljubavna priča začinjena dosetkama o ljubavi, filozofiji života i opstanka.

Na jelovniku ove kafane je kafedžijina porodična muka, samoća jedne konobarice, tragična sudbina ostavljene žene, pokajanje gastarbajtera i siva perspektiva provincijskog siročeta.

Poznati u publici

Premijeri u Domu sindikata prisustvovale su i brojne javne ličnosti. U ovoj melodrami začinjenoj muzikom uživali su Lepa Brena, Nenad Knežević Knez, Dragan Brajović Braja, Anđelka Prpić, Kornelije - Bata Kovač i mnogi drugi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online