Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.03.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

"Kafana Balkan" i u dijaspori

Čuveni glumac i reditelj Irfan Mensur (65) veruje da će predstava "Kafana Balkan" po tekstu Branislava Jankovića, posle premijere 27. marta u Domu sindikata, zaživeti i na sceni nekog od beogradskih pozorišta.

 

N. Đurović
Neće da kuka: Irfan Mensur

- Kafana je deo srpske i balkanske kulture i kulta. Sećam se kafanskog "Bermudskog trougla" - Grmeč, Šumatovac i Dve lipe gde su "nestajali" mnogi umetnici. Nažalost, danas više nema gde da se propadne, jer tog trougla nema. Plan produkcije je da predstava bude na svim scenama u Srbiji, koje su u mogućnosti da nas prime i koje su zainteresovane za ovaj komad.

Plan je da se animira i dijaspora - Nemačka, Švajcarska i Austrija, a bogami načuli smo, što glumce posebno raduje, da ima interesovanja da se predstava igra i u Kanadi i Americi - kaže Mensur.

On ističe da vreme jeste teško i da je loše stanje u pozorištu vidljivo, ali da nije vreme za kukanje i plakanje.

- Ja ne znam kad je stanje pa i bilo bolje. Preko mene i moje karijere su prošle mnoge vlasti, prošla su mnoga ministarstva kulture i uvek su pozorište i kultura bili u zapećku. Te nijanse boljitka i neke silazne putanje su veoma male. Nekad smo se bolje osećali, a nekad slabije. Trenutno u ovakvoj krizi u kojoj se nalazi Srbija ni kultura ne može da bude mažena i pažena, a ja mislim da ne bi ni trebalo. Kultura je zvezda vodilja, zastava koja će povesti svaki narod u budućnost i pobede. Ja se nadam da će to shvatiti i trenutna vlast, i buduća i ona buduća, buduća.

Mensur ističe da ima divnih uloga, zato što na ovim prostorima ima zaista sjajnih glumaca, ali malo ko od njih uspe u inostranstvu.

- Jezička barijera je jedini krivac što srpski glumci ne prave svetske karijere. Žao mi je jedino što se sve više vidi taj prelazak na biznis varijantu kada su u pitanju film i televizija, što snižava kriterijume koji su potrebni da bi se ipak došlo do nekih sredstava. Počeli su da se snimaju skečevi ne bi li se publika dovela u bioskop i nekako vezala za TV ekran. Vrlo retko se ide dalje od skeča koji ima trajanje dugometražnog filma.

Ne gleda svoje filmove

- Već 45 godina sam u poslu i neke svoje filmove nisam video do dana današnjeg. Ne gledam ni premijere predstava koje režiram. Nisam u sali dok glumci igraju na sceni, dođem eventualno na kraj da vidim i osetim kako je publika reagovala. Ja prosto nemam nerava da izdržim premijeru bilo koje pozorišne predstave, a radio sam tridesetak raznoraznih predstava kao reditelj. Predstavu završim mnogo ranije nego što to rade mnoge moje kolege i, na neki način, mirno je pustim da živi svoj život - kaže Irfan.

Seli se u Vršac

Zbog posla Mensur menja i adresu stanovanja, pa će narednih nekoliko meseci živeti u Vršcu gde će režirati predstavu "Edmund Kin" u vršačkom pozorištu.

- Trenutno mi traže stan u Vršcu, jednom malom i divnom gradu, a radiću u jednom malom pozorištu. Kažem malom, zato što je u malom gradu, ali se nadam da će postati veliko. U Vršcu ću biti dva meseca. Inače, trenutno igram i u predstavi "Hor bečkih dečaka" koju sam režirao i sebi dodelio jednu od glavnih uloga za zemunski teatar "Kart Blanš". Pored mene igraju Boda Ninković i Predrag Ejdus. Imamo dosta uspeha sa ovom predstavom, obilazimo Srbiju, region, sada smo na Danima komedije u Jagodini, kao i na još pet-šest festivala. To je jedna od prvih predstava koja se radi u nezavisnoj produkciji, a da je zvanično pozvana na jedan festival kao što je to u Jagodini. Posle toga smo u Kovinu, Smederevu. Turneja sa ovom predstavom se nastavlja krajem septembra i u Americi i Kanadi, a trenutno su pregovori i za Australiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online