Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 09.11.2017.
10:36
M. Đorđević - Vesti A

Svakog gosta tri dana dosta

Uvrh Fojnice i njene glavne, Bosanske ulice nalazi se gostinska kuća, musafirhana, koja se smatra najstarijom sačuvanom građanskom kućom u Bosni i Hercegovini. Iako oronula, još privlači poglede svojom orijentalnom gradnjom, i svedoči o raskoši prema kojoj je nekada bila poznata fojnička čaršija.

wikipedia.org/Martin Brož
Varoš Fojnica u Bosni i Hercegovini

Sagrađena je još u 16. veku u Atik mahali, da bi izašla u susret sve brojnijim putnicima koji su raznim poslovima dolazili u grad. Veruje se da je baš ova musafirhana izvorište poznate izreke da je "svakog gosta do tri dana dosta".

Fojnicu su u to doba Turci tek zaposeli, ali su njenim poslovnim životom još neko vreme upravljali Dubrovčani, trgujući rudama, zlatom i gvožđem. O tome govori i podatak da stari Fojničani i danas taj, nekada veoma živ deo grada, zovu Trgovišće, a ulicu koja se odatle spušta Pavlovac, u spomen lozi Dubrovčana koji su obeležili vreme pre Osmanlija. Varošica je imala, samo u dubrovačkom vlasništvu, više od 30 dućana.

Kako su, dakle, mnogi namernici baš tuda prolazili, Turci su podigli i kuću za njih, i to u isto vreme kada i džamiju, kojom su obeležili svoju vlast. Musafirhana je ugošćavala i čoveka i njegovog konja, jer je uz nju bila i štala u kojoj su se konjušari pažljivo brinuli o tom živom i veoma dragocenom "vozilu". Svaki gost je imao pravo na tri dana potpuno besplatnog boravka, gde je mogao da koristi i kuhinju, koja se koristi i danas, ali je preuređena u stan.

Ali, trodnevni besplatni boravak svaki putnik je mogao da koristi samo jedanput. Nije zabeleženo da je iko povredio to pravilo, a ono je vredelo "i za siromaha, k'o i za bega i sultana", tako da se ni u vanrednim okolnostima nije zloupotrebilo gostoprimstvo fojničke musafirhane. Za žene su bile odvojene prostorije sa turskim kupatilom, i tu je svako morao da se ponaša kako dolikuje. Putnici kojima nije bilo do pristojnosti, premeštali bi se u hanove i mehane, a najčešće u han fojničkog franjevačkog samostana na brdu Križ, gde su fratri morali da dvore pridošle kabadahije, takođe bez naknade. Pravilo o tri gostinska dana tu nije važilo, pa franjevački letopisi pamte mnoge nezgode sa razularenim gostima.

Fojnička musafirhana je odnedavno u vlasništvu jednog privrednog društva, a još u SFRJ je pretvorena u muzej. Unutrašnjost još čuva rezbarije na tavanici, drevne knjige i predmete, a hroničari su zabeležili i mnoge njene neobične goste, od kojih su dvojica u 17. veku napisali i dva sačuvana primerka Kurana.

 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Urokljiva žaba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online