Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 13.02.2017.
15:20
M. Đorđević - Vesti A

Urokljiva žaba

Oduvek je, i u gotovo svakom kutku sveta, bilo rašireno verovanje u ljude sa "zlim očima". Bilo je dovoljno da takvi samo pogledaju čoveka, stoku, njivu ili čak neki svakodnevni predmet, pa da nanesu zlo celoj porodici, zvano urok.

pixabay.com
 

Takvo verovanje je ostalo snažno među svim balkanskim narodima. Krivci za skoro sve nevolje i nesreće su urokljivi pogledi, a nije daleko od istine i da je još opasnije kada se pogledu dodaju zavidljive reči, ogovaranja i lažna čuđenja, ali i preterano divljenje i hvaljenje nekoga, a naročito dece.

Sreća u zdravoj deci je uvek izazivala zavist i zlobu u široj zajednici. Zato je sasvim prirodno verovanje u narodnom shvatanju života da zle oči mogu navesti trudnicu da pobaci, rodi mrtvo dete, ili i sama umre na porođaju. A kada se dete ipak rodi, da se učini da se ono, još tako malo, razboli i oslabi do smrti.

Zle oči imaju i poneke životinje. U najopasnije uročnike se zato računaju upravo one okate, kao što su žaba, zmija, zec, daždevnjak, paun i mačka. Trudnoj ženi na istoku Srbije se predviđa da joj dete neće dugo živeti ako joj put pređu zmija ili zec, a nije dobro ni ako vidi daždevnjaka koji mili uz brdo, jer će joj dete, u najblažem slučaju biti "šareno po telu", odnosno, imati nekakvu kožnu bolest.

U staroj Šumadiji se pred malom decom reč "žaba" nije ni pominjala, jer se verovalo da će decu boleti uši. Žaba je i stotinama kilometara daleko odatle, na hrvatskom ostrvu Hvaru, bila na vrhu liste nepopularnih životinja, ali za majku. Tako se govorilo da "pred malim detetom ne smeš nikako pomenuti žabu jer bi njegova majka pobesnela". Hvaranke su, naime, uverene da bi u tom slučaju njenom mezimčetu izrasla pod jezikom nekakva žlezda, a verovalo se i da bi, ako čuje za žabu, dete moglo da dobije "masu žabica", odnosno žvale na uglovima usana.

Ukoliko bi se žaba, ili zec i zmija ipak pomenuli pred malim detetom, nije preostajalo drugo nego da se detetu lagano izvuku uši kako bi se sprečila neka neprilika. Na drugim jadranskim ostrvima nije valjalo pred mališanima pominjati ni gavrana, sovu, ni kukavicu.

U Bosni i Hercegovini se strahovalo se od okatih životinja i kada su mrtve. Trudnice nisu smele da jedu kuvane ili pečene riblje glave da im deca ne bi bila balava i slinava, a u Makedoniji, naročito oko Đevđelije, trudna žena ne bi trebalo da jede glavu ni od ribe, ni od govečeta, da ne bi rodila dete "sa okom na čelu", ili, još gore, dete sa dve glave!
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online