Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 12.05.2017.
15:09
Vestionline A

Zabiravljena verovanja: Dozvola za dojenje

Majke su u svim balkanskim narodima često imale običaj da dugo doje decu, i to sve dok bi imale mleka, makar dete već uveliko imalo zube za čvrstu hranu. U pravoslavnom svetu to vreme se različito odmeravalo.

pixabay.com

Crnogorke decu nisu odbijale od dojke ni treću godinu, "jer se misli da samo ono dijete može imati potpuno zdravlje i snagu, koje dugo pose (sisa)", ali su za četvrtu godinu morale da nabave dozvolu od - popova.

"Neke kad to dobiju, doje đecu i pet do šest godina", piše Vuk Karadžić i veli, da su u Srbiji majke dojile decu, u proseku, dve godine, ali, već trećeg uskršnjeg posta ni one nisu smele to da čine bez dozvole crkve. U dolini Morače je i u osvit 20. veka pronađen dečak koji je već imao pet godina i "čuvao koze, pa je dolazio kući da posisa, ali se stideo, pa se krio od sveta". U Nišu je, otprilike u isto vreme, zabeleženo da je majka dojila dete čitavih 12 godina!

Osim zdravlja i snage deteta, postojao je i drugi jak razlog za dugo dojenje. Verovalo se da žena za to vreme ne može ponovo da zatrudni, a šampionke u maratonskom napajanju deteta svojim mlekom su, tvrde istraživači, bile Srpkinje sa istoka. "Homoljka doji dete i po četiri godine. Za to vreme dete se obično svikne svakoj hrani, a kad dobije zube, sisa materina mu služi kao zabava i poslastica. Ako li mati slučajno i za vreme dojenja zatrudni, ni onda ne odbija dete odmah, već ga doji sve do na dva, tri meseca pred porođaj", pisali su etnolozi. I Makedonke su dugo dojile decu kako ne bi prečesto rađale, ali, čim neka oseti da je ponovo zatrudnela, odmah je dete odbijala. Slično su postupale i muslimanke i pravoslavke iz Bosne, kojima je sledeća trudnoća, zapravo, bila znak da je vreme da prestanu sa dojenjem, dok su Hercegovke dozvoljavale detetu da sisa samo do trećeg uskršnjeg posta, govoreći da bi trebalo "i dijete da posti".

*Na Kosovu se dete uvek odbijalo od sise čim "nauči jesti svaku hranu". Tu se nije verovalo da je dojenje pouzdana kontracepcija. Retko koja žena bi odbila dete ako nije ostala trudna, ali se primećivalo i da ako nova trudnoća dođe brzo po porođaju, "često majci nestane mleka, a dete plače, oslabi i odbija se samo". Majke su, dakle, prestajale da doje decu samo ako su morale, zbog bolesti ili presahlih dojki. Ako nije bilo zdravih dojilja u selu, umesto majčinog mleka mogla je da posluži i slatka popara, ukuvan hleb u kravljem mleku ili griz, a najboljom zamenom se smatralo kozje mleko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online