Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 05.06.2017.
12:00
M. Đorđević - Vesti A

ZABORAVLjENA VEROVANjA

Dojenče povratnik

Skoro svi Evropljani, pa tako i oni sa Balkana, verovali su da se dete koje je jednom odbijeno od majčinog mleka nikako njime ne sme ponovo hraniti, jer će postati - opasno po okolinu!

pixabay.com
 

Dobiće one "zle oči" od kojih su strahovali svi narodi na planeti. Ako se to ipak dogodi, mališani, kod nas obično zvani povratnjaci, još od ranog detinjstva morali su da budu posebno pažljivi kad nešto i nekoga hvale, kako to ili toga ne bi urekli. Uvek se vodilo računa da, ako se nekom već omakne, pa se nekome ili nečemu neoprezno zadivi, pljucne za sobom i izrekne zaštitne reči.

I muslimani i hrišćani u Makedoniji slagali su se da su posebno opasnih očiju osobe vraćene na dojku, ponegde zvane isto, "povratnjaci". Zato njihove žene to ni po koju cenu neće učiniti. I na suprotnim krejevima Balkana, kod Hrvata, govorilo se da dojenče-ponovac može, kad poraste, "da naškodi i riječiju i pogledom svakom živom stvoru", i da su takvi ljudi "vuročlivi", sposobni da bacaju uroke.

Slovenci su čak verovali da urokljive oči mogu da dobiju i mlade životinje koje se ponovo doje. Na istoku Srbije i u Šumadiji podjednako se strahovalo da dete koje je preko majčinog mleka dobilo zle oči toliko opasno da bi jednim pogledom moglo da obori čoveka sa konja na zemlju, ili čak učiniti da se od njegovih očiju čak i zdrav delija "prekine, i nema mu leka".

Da se majke ne bi dovodile u priliku da moraju da vrate dete na svoje mleko, pronalazile su mnoštvo zamena, dok ono ne dobije zube, pa počne da jede meso. Ponegde je to bila dobro samlevena kukuruzne kaše, drugde mešavina pšeničnog brašna i šećera, a ponekad su se deca prihranjivala kuvanim bundevama, pirinčem, i nekuvanim kravljim mlekom. Skopljanke su navikavale svoja čeda na čvršću hranu tako što bi im najpre ponudile sažvakanu sredinu od hleba, potom bi ga učile da jedu suv hleb, a na kraju umakale hlebni komadić u jelo koje svi jedu, pa ga njime hranile.

U junačkoj Crnoj Gori se dojenčetu već u sedmom mesecu života davala uz majčinu hranu i druga, na primer, tanka hlebna kaša ili samlevena smokva. Hercegovke su dojile dete dok god mu ne niknu zubi, ali, ako ne bi imale dovoljno mleka, takođe bi rano, već od od trećeg meseca, davale detetu kravlje mleko, u koje bi kasnije umešale brašno ili griz, a usput bi detetu davale da se "zabavlja" koricom suvog hleba.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Ime po svecu
RIZNICA Muž porodilja
RIZNICA Kruh pre hleba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online