Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
12
Sreda 21.12.2016.
08:57
Vestionline A

Hleb sa petlovom krvlju

Hleb za magiju mešen je često sa krvlju petla. U Dubovcu u Vojvodini, bio je običaj da se na Svetog Iliju krvlju petla zamesi pogača, osvešta u crkvi i čuva u kući kao lek od uroka. U istom delu Srbije, u Tomaševcu, kolač s krvlju petla mesila je "čista" udovica, ona koja je odlučila da se više neće preudavati, i takav hleb je čuvan kao lek od bilo koje bolesti. U Izbištu su petlovom krvlju mesili kolače u obliku lutki, koje su posle pečenja mazali medom i takođe smatrali lekovitim.

pixabay.com
Zaboravljena verovanja

U Levču i Temniću u Šumadiji žene kojima su umirala deca mesile su lepinju krvlju iz kreste crnog petla bez belege, božićnim kvascem i vinom. Pošto je osuše, nosile su je sve do porođaja ušivenu u pojasu, zajedno sa srebrnom parom i parčetom zlata. U okolini Leskovca, ako nastanu teškoće između mlade i mladoženje u prvoj bračnoj noći, davali su im da pojedu parče hleba namazano krvlju iz kreste petla. U istom kraju mesili su lepinju zvanu "kravajčić" krvlju božićara, a to je obično bilo prase pre nego petao, i pekli ga u gluvo doba. Taj hlepčić su čuvali i davali ga svinjama u toku godine u slučaju pomora. U Kratovu, u Makedoniji, bolesniku od velikog kašlja u gluvo doba noći mesili su pogaču sastavljenu od brašna, pepela, katrana, kopriva i mleka crne magarice.

U narodnoj magiji koristio se i hleb na kome su bile ucrtane čarobne formule, a najčešća među njima bila je šestokraka ili petokraka zvezda, poznata pod imenom "Solomunovo slovo". Takvim hlebom su obično lečeni ljudi od ujeda besnog psa. U Levču i Temniću za takve slučajeve pravio se kvasni hleb od "pšenice jarice", rane pšenice, sejane u proleće, i to obavezno u onoj vodenici koja melje nalevo. Na njemu je sveštenik nožem sa crnim koricama ili pisaljkom od crnog gloga upisivao "Solomunovo slovo" i bolesnik je morao da takav hleb ceo i sam pojede.

Na lepinji su se, u istu svrhu, mastilom crtali i 30 kvadrata i u svakom kvadratu je upisivano po jedno ćirilično slovo. Bolesniku su davali da pojede svaki dan po jedan kvadratić takvog hleba. U Kučaju, u istočnoj Srbiji, za bolesnika od ujeda besnog psa skupljali su iz 40 kuća po jedan zalogaj posoljenog hleba i davali mu po jedan svaki dan da pojede.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Kruh pre hleba
Petak 23.12.2016. 18:33
Istočna Srbija je poznata po magiji, ali i pećinama koje odišu mistikom, natprirodnim i nesvakidašnjim. Kurir je posetio i iskusio samo delić folklora tog kraja - nije svejedno
Petak 23.12.2016. 18:38
Tri ukr-štene sveće, malo sagorele, razbucane, raščupane i obezglavljene gumene lutke išarane nečim nalik krvlju, katanac i venčić od nekih travki. Nekoliko metara dalje s grane visi tikva, takođe umrljana tom crvenom tečnošću, izbušena na nekoliko mesta. Odmah pored protiče rečica, preko koje na svakih desetak metara ide po jedan improvizovani mostić. Na drveću fotografije ljudi, ukr-šteno nekoliko pritki, stočići na kojima su ostaci hrane.
Petak 23.12.2016. 18:41
Prizor nesvakidašnji, prilično jeziv, svojstven samo za jedan kraj u Srbiji - Vlašku krajinu. I onima koji ne veruju u natprirodno nije svejedno. Jednom rečju, vudu na srpski način. Meštani ne komentarišu, samo odmahuju glavom i sažaljevaju onog kome je vradžbina namenjena. Nisu iznenađeni što se te nedelje toliko toga našlo u blizini pećine Duboka, poznatoj po tome da tu rusalje padaju u trans, a dan pre toga slavilo se 40 velikomučenika, praznik u narodu poznat kao Mladenci. Kažu, najviše vradžbina baca se na velikog sveca!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online