Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
40
Ponedeljak 05.12.2016.
11:50
Vestionline A

Pogled kroz šupalj kolač

U ljubavnoj magiji kod balkanskih Slovena često se pominje šuplji hleb umešen mlekom majke i ćerke koje doje decu u isto vreme, a ako je takve bilo teško naći, moglo je da "prođe" i mleko dve sestre dojilje.

pixabay.com
Zaboravljena verovanja: Hleb koji se sušio na suncu (Foto: Ilustracija)

Priprema ovakvog hleba spominje se širom Balkana: u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj i Bugarskoj. Tako po podatku iz 19. koji se odnosi na Srbe krajišnike u Hrvatskoj, devojka je mlekom od majke i ćerke koje doje, ili od dve sestre, u mladu nedelju pre sunca mesila prstenasti hlepčić "ukuvala kovrtanjić", koji je stavljala na mlinski točak da se tri puta okrene, a potom ga sušila na suncu. Ovaj hlepčić nosila je u nedrima i kroz njega gledala željenog momka a komadić mu davala da pojede.

U Levču i Temniću, u Srbiji, takođe se verovalo da devojka može opčiniti momka ako ga pogleda kroz šuplji kolačić umešen mlekom majke i ćerke koje su rodile po muško dete i od novog pšeničnog brašna, "od jare pšenice". U Visokoj nahiji u Bosni verovalo se da testo za takav hlepčić treba zamesiti šapom mačeta koje još nije progledalo.

Kod Karavlaha u Bosni postojalo je verovanje da testo treba umesiti mlekom od dve sestre koje doje decu, pšeničnog brašna i uz dodatak loja od koze. Brašno je trebalo prosejati na preokrenutom situ iza leđa i pri tome govoriti: "Kako se ovo sito okreće, onako se (ime momka) za mnom okrenuo". Ovde je bilo potrebno umesiti devet kolačića i probušiti ih sa devet vretena na kojima se još nije prelo. Kroz te kolačiće devojka pogleda izabranog momka, ali mora da mu da bar jedan da pojede.

U Srbiji se verovalo da mlada treba da pogleda mladoženju kroz šupalj kolačić i da oboje okuse od njega, da bi lepo živeli zajedno. Kolačić je bilo potrebno umesiti noću na ogledalu, i to od ukradenog brašna! U Maleševu u Makedoniji, da se muž i žena ne bi svađali davali su im da pojedu parče kolača, zamešenog mlekom majke i ćerke, koje imaju po malo dete.

Pogača umešena mlekom majke pominje se u više predanja o vladaru koji ubija brijača zato što brijući ga otkriva neki njegov fizički nedostatak, najčešće da ima kozje uši. Pošto vladar, u predanjima još i zmaj ili psoglav, okusi od pogače koju je svojim mlekom umesila majka mladića koji ga je brijao, oprašta mu život jer, jedući takvu pogaču on s njim sklapa pobratimstvo.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Kruh pre hleba
RIZNICA Ime po svecu
Sreda 07.12.2016. 21:32
Апстракт. Ван своје прагматике функције хлеб у традиционалној култури балканских Словена има и ритуалну, где се он више не опажа као предмет, већ као знак. У условима магијске комуникације уведени су додатни захтеви који се односе на припрему хлеба. Они се тичу како избора особа које могу припремити хлеб, тако и избора брашна, начина мешења и печења хлеба, времена када се то обавља и простора где се све то може обавити.
Sreda 07.12.2016. 21:32
У овом раду разматрана су два аспекта суделовања хлеба у магијском понашању. У једном се њиме успоставља узајамна веза између човека и нечисте силе од које се тражи наклоност или помоћ. Тај циљ остварује се тако што човек, најешће преко одговарајућег посредника, дарује хлеб нечистој сили (вилама, уми, ђаволу). Хтонички карактер ових бића потврђују додатни елементи даривања, као што су: мед, вино, свећа, као и чест захтев да хлеб буде пресан.
Sreda 07.12.2016. 21:33
У другом аспекту хлеб се јавља као посебно магијско (чаробно) средство, које у себи садржи неке елементе за које се верује да могу деловати у корист онога који тај хлеб употреби. Некад је довољно да се такав хлеб припреми (уз посебну процедуру) у "јако" или "сакрално" време, као што је божићно, или у време помрачења сунца, а некад се припрема уз додатак крви прасета закл-аног на Божић или петла на Св. Илију, или млека мајке и ћерке које у исто време доје децу итд. Овакав хлеб се користио као заштита од нечисте силе (демона болести), као и у љубавној магији. У овом другом случају најешће је справљан хлеб с рупом у средини ("шупаљ колачић").
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online