Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2018.
18:12
R. Lukić - Vesti A

Mileva zaslužuje i ulicu u Cirihu

Na ciriškom groblju Nordhajm služen je pomen povodom 70. godišnjice smrti Mileve Marić (1875-1948) srpske naučnice, jedne od prvih žena studenata na Ciriškom univerzitetu i prve supruge tvorca teorije relativiteta Alberta Ajnštajna. Pomen su organizovali Petar Stojanović, osnivač i Andreas Gabathuler, predsednik udruženja "Tesla society" iz Sent Galena. Verski obred služio je sveštenik Simeon Prodanović, a prisutnima se uz Stojanovića i Gabathulera obratio i Zoran Jeremić, generalni konzul Srbije u Cirihu.

R. Lukić - Vesti
Cveće na neobeleženom Milevinom grobu

Parastosu je prisustvovala i Mira Ajnštajn, praunuka i jedna od petoro živih potomaka dece Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, a Gabathuler je posebno pozdravio Doris Ajnštajn, udovicu Alberta Ajnštajna juniora, i troje praunučadi - Širu, Omera i Tahel Jesilej-Ajnštajn.
Da odaju počast slavnoj prethodnici došli su i današnji studenti Ciriškog univirziteta, a grupu akademaca predvodila je Milka Tadić, predsednica Saveza srpskih studenata.
Iz Štutgarta je stigla u svetu priznata fizičarka prof. Paulina Gagnon.

Nordhajm zbog sina

Milevin stariji sin Hans Albert živeo je u Americi, a tamo je i umro 1948. godine kad i Mileva. Njen mlađi sin Eduard je bolovao od šizofrenije (umro je 1965.), a Mileva je znajući da će on biti sahranjen u Cirihu izrazila želju da i ona bude sahranjena na groblju Nordhajm na kojem će počivati i njen sin.

Udruženje "Tesla society" se već 15 godina bavi popularizovanjem i proučavanjem dela Nikole Tesle i lobiranjem srpske nauke, a da javnost i naučni svet više saznaju o nepravedno zapostavljenoj Milevi Marić, sebi su u zadatak stavili pre 14 godina.

- Mileva Marić je po ruskim pravoslavnim običajima sahranjena ovde pre tačno 70 godina, 40 dana, 21 sat i 30 minuta. Umrla je u EOS Sanatorijumu na Odeljenju 7, a šest dana pre smrti poželela je da vidi grčkog popa. Nije znala da ga u Cirihu nema. Došao je ruski. Zato smo ovde danas i doneli rusku ikonu - rekao je Stojanović, apelujući na srpske studente i udruženja da u Milevinom omiljenom gradu učine nešto više za očuvanje njenog imena. Kao primer naveo je podizanje biste i inicijativu da neka ulica dobije njeno ime.

R. Lukić - Vesti
Paulina Gagnon došla iz Štutgarta

Spomen-ploča i u sanatorijumu

- Naše udruženje i osnivač Stojanović u saradnji s gradom Cirihom pre 14 godina utvrdili su da je Mileva Marić svoj večni mir našla tačno na ovom mestu gde danas stojimo. Ovde smo 2008. održali pomen i na dan 60. godišnjice njene smrti, a iste godine u sanatorijumu u kojem je slavna fizičarka preminula podigli smo spomen-ploču. Hvala vam što ste došli da danas obeležimo i 70. godišnjicu njene smrti - rekao je između ostalog Andreas Gabathuler.

Pomen je održan na mestu na kome je Mileva sahranjena, ali na kome više nema grobova jer su vremenom prekopani. Posle Mileve, o čemu su "Vesti" već pisale, na istom mestu sahranjena su još dva pokojnika. Milevino spomen-obeležje koje je 2009. podiglo Ministarstvo za dijasporu od mesta sahrane udaljeno je 400 metara.

Zoran Jeremić, generalni konzul Srbije u Cirihu, zahvalio je udruženju "Tesla society" na izuzetnom angažovanju i brizi za očuvanje sećanja na delo Mileve Ajnštajn-Marić, upravi grada Ciriha na pomoći i saradnji, Udruženju studenata Ciriškog univerziteta koje se uključilo u sve aktivnosti kako bi se što bolje očuvalo sećanje na našu veliku naučnicu i upoznao što širi krug ljudi s njenim doprinosom svetskoj nauci.

Jeremić je posebno pozdravio i pohvalio potomke Mileve i Alberta Ajnštajna, koji su prvi put prisustvovali ceremoniji obeležavanja godišnjice Milevine smrti.

R. Lukić - Vesti
Konzul Jeremić, Milka Tadić, Gabathuler i Stojanović

Teško do posebne grobnice

Udruženje iz Sent Galena počelo je da radi na tome da se posmrtni ostaci naše naučnice identifikuju i dostojno sahrane, u posebnoj grobnici .
- To bi bio skup proces jer se između ostalog mora izvršiti i DNK analiza, ali je još veći problem pravna procedura koja zahteva pribavljanje odobrenja svih potomaka Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, a oni su rasuti po celom svetu - rekao je za "Vesti" Petar Stojanović, koji nije uveren da će taj problem u skoroj budućnosti biti rešen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online