Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.12.2018.
22:00
O. Đoković - Vesti A

Nebeski puk na putevima predaka

Zahvaljujući poetesi Dani Dodić i njenoj asocijaciji Art et la vie (Umetnost i život), nekoliko prethodnih dana naš Pariz je bio raspevan. I to malo drugačije raspevan.

O.Đoković
Osvojili srca buduće publike: Gosti i đaci u parohijskoj školi

Ovaj put nije bilo harmonike, estradnih zvezda i kola, ali su svi sve razumeli i upleli se u isto klupko, a čula se ozbiljna muzika. U Pariz su stigli kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, operski pevači Tanja Andrijić i Oliver Njego i pijanista Milivoje Veljić.

Dana je pronašla mesta slavlja muzike, rasporedila dane i satnice, okupila publiku u rasponu od vrtića do poodmaklih penzionerskih leta i sve to nazvala "Nebeski puk", uz podnaslov "Putevima predaka". U duhu obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata program je istkan od rodoljubivih dela srpskih stvaralaca, stiglo se i do srcedirajućih i oku suznih pesama "Kreće se lađa francuska" i "Ovo je Srbija", a okupljenima se posebno dopala kompozicija Rasinskog "Ovde daleko" na stihove Danice Dodić. Koliko je god lepotom glasa, a i svoje pojave plenila sopranistkinja Tanja, toliko je elokvencijom, recitatorskim sposobnostima i baršunastim baritonom oduševio šarmer Oliver.

- Ne pamtim bolji koncert. Svi smo uživali. A kad je po želji publike odjeknulo "Pukni zoro", od glasnoće spontanog horskog pevanja mogla su da popucaju i prozorska okna.
Oliver Njego je fenomenalan, a tek kako je lepo začinio sa "Praštajte, ali ne zaboravljajte". Dva i po sata proteklo je kao tren - opis je Zeničanke Mire Teskeredžić.

Aplaudiralo se i uživalo u Kulturnom centru Srbije.

- Zbog radova, otkazan je koncert u crkvi Sv. Save, pa smo na radost svih, dodali muzičke časove u Dopunskim školama u parohiji Sv. Sava i u Bondiju. Puno mi je srce - kaže Danica Dodić.

O.Đoković
Milivoje, Tanja i Oliver

U dve škole, sa dve nastavnice i uz mnogo đaka zajednički je odrađen doživljaj za dugo pamćenje.

- Tokom dogovaranja na koji način da dočekamo majstore pevače, đaci su predložili da oni postavljaju pitanja, a gosti da odgovaraju pevajući.
Ali i taj dogovor je bio suvišan, jer su Tanja i Oliver u razred ušetali gromko pevajući svima znani "Marš na Drinu".

- Bio je to izuzetan spoj duha. A kako i naša deca imaju glasove jačine jerihonskih truba, Tanja i Oliver su ih brzo raspevali - prepričava nastavnica Ljubica.

Razmenjivala su se pitanja: "Kako vam je u Parizu","Zašto se kupuju ulaznice", "Ko je najbolji kompozitor", gosti odgovaraju kao da su u borbi za ispitnu ocenu, a deca pamte odgovore, uče kroz objašnjavanja raspona i boje glasa, onda kompozitor Rasinski pojednostavljuje tehniku komponovanja, pa klavir naziva "svojim bukvarom".

- Umetnici su osvojili srca svoje buduće publike. A ovo je bio i prvi korak uvođenja dece u svet ozbiljne muzike - ponosna je Ljubica.

Duet sa Unom

Drugi muzički čas održan je u pariskom predgrađu Bondi u kojem decu srpstvu, kroz srpski jezik, uči nastavnica Blaženka Trivunčić.

- Izuzetan je doživljaj jednočasovno druženje učenika sa velikanima srpske muzičke scene. To nam je najlepši prednovogodišnji dar. Divno je bilo kad su gosti ušli u učionicu pevajući "Ovo je Srbija", deca zanemela, a onda su eksplodirala u radosti - opisuje nastavnica Blaženka.
Čas je proticao uz šale i smeh, ali i nevericu i divljenje prema nezamislivo moćnim glasovima Tanje i Olivera. Pevalo se po operski, zabavnjački, dečje, stiglo se i do numera iz nekad popularnih crtanih filmova. Onda je Una Trivunčić uz gitaru pevala "Ponoć je tako tiha", a izrogačila oči kad joj se u pesmi pridružio čika Oliver.
- Svi učenici bili su deo ovog nezaboravnog događaja. Posebno raduje što su ovu atmosferu osetili najmlađi đaci, ali i oni koji srpski uče kao strani jezik - zadovoljno komentariše nastavnica Blaženka.

Muzej i kafana

Dana se nije angažovala samo oko koncerta, već je goste odvela u Latinsku četvrt, Rodenov muzej i "na viđenje" sa srpskom lokomotivom iz Velikog rata, izloženom ispred palate Invalida. Posebno lepo, spontano, veselo i ukusno gastronomsko veče bilo je u stanu Ljubice Burgić, a o upoznavanju pariskih kafana ne treba govoriti.

Odlično osmišljeno

- Odlično uklopljeno. Pesma na Danine stihove bila je u duhu "Tamo daleko", a dok ja Tanja izvodila originalnu verziju "Tamo daleko", Oliver je pronalazio pauzu za recitovanje "Plave grobnice". Tokom "Pukni zoro" govorio je o svom dedi iz okoline Ivanjice koji se borio u Prvom svetskom ratu, izronio je i jedan tekst o kralju Petru Prvom. Pevanje i klavirska pratnja bili su na najvišem nivou. Sve ovo nabrajam kako bih istakao odličnu osmišljenost programa i režiju ovog koncerta - analiza je muzikologa Vojina Jagličića.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online