Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.03.2018.
01:00
O. Đoković - Vesti A

Srpski "probali" uz gibanicu

Opština Obervilije, severno parisko predgrađe, tradicionalno organizuje Međunarodni dan maternjeg jezika, a na poziv nadležnih prvi put je uključen i srpski. Na teritoriji ove opštine, koja broji 83.782 žitelja, aktivno je 500 raznih asocijacija. Jedina srpska je Kulturno-prosvetno društvo Prosvjeta, koja uz aktivnosti iz oblasti koje nosi u svom imenu neguje, a pod pokroviteljstvom Ambasade Srbije, i Dopunsku školu na srpskom jeziku. Iznenađenje i radost zbog poziva bili su najlepši poklon praćen uzbuđenjem, pogotovo što se mora obraz osvetlati.

O. Đoković
Ponosni na svoj jezik i otadžbinu: Učesnici na štandu Prosvjete

- Odlučili smo da nas na Danu maternjeg jezika, pod motom "Čuvajući jezik, čuvamo i svoj identitet", predstavlja ta naša školica, na čelu sa nastavnicom Ljiljanom Simić - kaže Rade Adamović, predsednik Prosvjete.

E, kako je lepo Prosvjeta na ovoj manifestaciji predstavljala srpski jezik! Posetioci poreklom iz celog sveta, a svaki od njih se zaustavio i pred srpskim štandom, razumljivo je da su se naši predstavnici u potpunosti osećali kao ambasadori svoje matice.

- Delimo informacije o poreklu srpskog jezika, pokušavamo posetiocima da predstavimo ćirilićno pismo, imamo i dokumentarni film o Beogradu, evo i brojnih fotografija - poput vodiča nabraja Rade Adamović i sam se diveći ovom malom kutku otadžbine, pa bi hteo da svakome ugodi i svakoga, bar u tom trenutku, preseli u našu maticu.

Pogodili u srž

Celodnevno ponosno isticanje srpskog jezika i ponečeg s čim je isprepletan, dobilo je najviše ocene, zbog čega je predstavnicima Prosvjete upućen poziv za učestvovanje i na narednom skupu o maternjem jeziku.

- Naša deviza: "Čuvati i negovati svoj jezik i biti na njega ponosan" imala je odličan odjek. Pogodili smo u srž! - zaključila je Ljiljana Simić.
Po svemu sudeći, ova uspešna prezentacija srpskog jezika podići će zanimanje zemljaka za učenje i očuvanje srpskog jezika.

A kad su odjeknuli zvuci pesme "Hajde, Jano" i "Pukni, zoro", štand su opkolili čak i oni koji su bili u velikoj žurbi.

Zaista se kod Srba moglo mnogo videti i čuti. Najmlađi su uživali u dečjoj narodnoj priči "Zec na spavanju", koju je na srpskom i francuskom jeziku čitao učenik srpske dopunske škole Ilija Stanojević. Sestre Anita i Andres Niketić su bez greške odgovarale na pitanja koja je pripremio oganizator, a za nagradu su dobile zanimljiv komplet bojica. Sve pohvale i Leni Stanojević i Ognjenu Miladinoviću, koji su besprekorno obavili ulogu pomagača tokom cele organizacije srpskog programa.

Gosti ove manifestacije imali su priliku i da probaju srpske gastronomske specijalitete, koje su pripremile majke i bake učenika naše škole, pa su se na štandu šarenile gibanice i druge pite, proja, ajvar, pinđur, kiflice.

- Uz dobar i ukusan zalogaj posetioci su lakše shvatali i pomalo "probavali" srpski jezik, a naš najveći je uspeh što su izrazili želju da u bliskoj budućnosti posete Srbiju - iznela je nastavnica Ljiljana Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online