Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.02.2018.
04:00
O. Đoković - Vesti A

"Prosvjeta" punom parom!

Srpsko udruženje "Prosvjeta-Pariz", osnovano pre tri godine u pariskom predgrađu Obervilije, nema nameru da se uspava, pa su članovi Odbora, svaki sa svojom idejom, odlučili da kreiraju Program rada za ovu godinu. Okupljanje je obavljeno u prostorijama braće Adamović, čiji je stariji brat Rade čelnik Udruženja. Uz njega su, kao predvodnici, imenovani Sima Mraović, Božidar Šuica, Dragan Marinković, Ranka Grubešić-Todorović, Ljubomir Milinkov, svi pristigli sa bračnim drugovima i sve s namerom da ovaj pomalo intimni skup pretoče u javno dobro.

O. Đoković
Dobro raspoloženje: Zapevali sa učiteljicom Ljiljanom

Dakle, na tom radnom zadatku, a u vedrom raspoloženju, posle iznošenja ideja, razrada i vaganja, postavljen je kolosek i imenovane stanice na kojim će se u 2018. godini zaustavljati Prosvjetin figurativni voz.

- Naša uloga je višestruko kulturno-vaspitna. S jedne strane "Prosvjeta-Pariz" promoviše književno stvaralaštvo Srba u Francuskoj, a na drugoj strani smo posvećeni obrazovanju đaka kroz dopunsku nastavu na srpskom jeziku. Od našeg osnivanja veoma uspešno deluje Prosvjetina škola sa 16 učenika, koju vodi nastavnica Ljiljana Simić. A, kako nam duh ne miruje, odlučili smo da delovanja proširimo na izdavačku delatnost, na susrete s književnim stvaraocima iz otadžbinskih zemalja i iz rasejanja, ukratko, da naša vrata budu otvorena za svakoga - kazao je Rade Adamović uz poziv: - Dođite i radimo.

Na ovom zajedničkom odlučivanju krenulo se od neophodnog: da bi Program bio realizovan, važno je prikupiti elektronske adrese pojedinaca i srodnih udruženja Srba u rasejanju, uključujući i srpske organzacije sa područja bivše Jugoslavije. I na tome se već radi.

Javni čas za odrasle

"Prosvjeta-Pariz" u svom Programu rada ostavlja mesto i za, kakav su naslovili, "Javni čas za odrasle", odnosno, razgovore o ključnim pitanjima za opstanak srpskog naroda.

- To je veoma osetljiv segment. Mi u dijaspori često osetimo da nam se izmiče tlo pod nogama, da nas nedovoljno uvažavaju ili da nas matica ne razume ili neće da razume... Ako ništa drugo, mi moramo da podignemo glas i da stavimo do znanja da smo živi i da hoćemo da trajemo - preneo je Adamović stav članova Udruženja.

Jednom zadatku je dat radni naslov "Književno stvaralaštvo Srba u Francuskoj", a obuhvata jednom mesečno promociju nekog od pisaca iz Francuske, potom razgovore o stvaralaštvu iz oblasti poezije, proze i drame. Naglašena je i važnost saradnje i gostovanja srpskih pisaca iz rasejanja i nekadašnje velike matice koju su činili Srbija, BiH, Makedonije, Slovenije, Crna Gora i Hrvatska.

- U taj segment uvrstili smo i Konkurs srpskih pisaca u rasejanju za najbolju kratku priču i najbolju rodoljubivu pesmu. U formi knjige štampaćemo nagrađene radove, a izdavač je "Prosvjeta-Pariz". Ukoliko nam vreme bude dozvoljavalo, ta knjiga će biti izložena na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga, na štandu "Prosvjeta-Pariz" - ambiciozno nastavlja Adamović.

Još jedan zadatak imaće "Prosvjeta-Pariz", a naziv tog projekta je "Promocija umetničkog stvaralaštva srpskih autora u Francuskoj i rasejanja, a iz oblasti fotografije, muzike i slikarstva". Dakle, izložbe i koncerti. U okviru teme "Obrazovanje mladih" biće organizovan Okrugli sto sa roditeljima đaka, nastavnicima i članovima Udruženje "Prosvjeta-Pariz".

Pomoć ne tražimo

- Mada bi nam dobrodošla, mi ne tražimo pomoć i donacije, ni iz Republike Srpske, gde nam je centrala, niti iz Srbije. Pošto nam je želja da budemo "Srbi bez granica", pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže (++33(0)6 23 22 03 55), iznesu svoje ideje ili predlog za Program. Jer, lepo je kad smo zajedno!

Uveren sam, kad mogu druge nacije da formiraju svoju kulturno-prosvetnu armiju, možemo i mi. A iskustvo nam govori da ništa neće biti od toga ako se oslonimo samo na državu. Zato se držimo naše devize: "Mi čuvamo državu!"

- E, tu je široko polje delovanja, od razrade sadržaja udžbenika sa posebnim osvrtom na oblast srpske istoriografije, preko javnih prezentacija, recitovanja ili đačkih susreta sa nekim od uspešnih Srba u Francuskoj - nabraja Adamović.

Tokom sastanka, svi prisutni članovi su veoma motivisano i poletno definisali ono što žele da ih vodi kroz nastupajući period, a istakli su i veliku kolegijanost i, naravno, brigu za jezik, kulturu i, uopšte, pripadnost matici. Dogovoreno je da se sastanak Odbora održava svake prve subote u mesecu i da ga obavezno začine vrućim roštiljem i rumenim vinom, kao što je bilo i ovog puta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online