Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 09.09.2011.
12:01
K. Savić - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Neka vam je srećno i dugovečno!

Kada je anonimna porodica iz Sidneja pročitala u "Vestima" priču o sedmočlanoj porodici Sinadinović iz sela Dragočeva na Rogozni, poželela je da im pomogne. To su i učinili uputivši posredstvom naše Redakcije sumu od 2.800 australijskih dolara uz pismo u kome između ostalog piše:

Zbrinuti: Porodica Sinadinović
 






"Sudbina porodice Sinadinović nas je veoma ganula, jer su najmlađi članovi te porodice sličnog uzrasta kao i naša dečica, te smo istog časa poželeli da ih obradujemo i ulepšamo početak školske godine. Mnogo toplih pozdrava njihovoj majci i baki koje brinu o njima, neka im Bog podari mnogo zdravlja i sreće. Nadamo se da ćemo imati prilike i da ih bolje upoznamo".


Uvereni smo da će se ove dve porodice upoznati, jer će to svakako biti obostrana želja.
Dobrotvori iz daleke Australije shvatili su koliko je teško Božici Sinadinović koja je i majka i otac svojoj deci, a ima ih petoro nakon što je prošle godine iznenada ostala bez supruga, svog hranitelja i oslonca, nekada u Trepči. Ostala je sa njom i svekrva, skrhana tugom za izgubljenim sinom. U onim prvim mesecima najjačeg bola, pomoći nije bilo niotkud i oni su preživljavali kako su znali i umeli.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Ali, uz pomoć dobrih ljudi, do kojih je stigla priča o nesreći Sinadinovića, i koji su svakodnevno slali ili lično donosili pakete hrane, od osnovnih namirnica do dugotrajnih proizvoda, slatkiše, sredstva za higijenu, odeću i obuću, a i novčane priloge, 86-godišnja baka Rada, i Božica, Milankove majka i udovica, sada lakše mogu da prehrane, obuku, obuju i za školu pripreme 13-godišnju Ivanu i 10-godišnju Jovanu, da petogodišnjim blizancima Miljanu i Miljani i četvorogodišnjem Blagoju pruže i ono lepo po čemu se detinjstva s radošću sećamo.

Pored svih tih dobrih ljudi, o kojima su "Vesti" pisale, bez obzira na to da li su iz Srbije ili dijaspore, u pomoć im je priskočila i kablovska kompanija SBB, što je takođe zabeleženo, i tada uplatila jednokratnu pomoć od 3.000 evra, uz obećanje da će im u naredne tri godine, svakoga meseca, uplaćivati po 500 evra za školovanje i svakodnevne životne potrebe. Sinadinovići su zato odlučili da svaku paru koja im stigne, utroše na izgradnju nove kuće na placu koji je pokojni Milanko Sinadinović za života kupio u Zubinom Potoku.


Iako vole svoje selo, moraju da ga napuste zbog udaljenosti škole i bespuća kojim do nje prolaze, što je pokojnom ocu Milanku stalno bilo na pameti. Zato nije teško pretpostaviti da će deo ovog vrednog novčanog dara dobrotvora iz daleke Australije, utrošiti na stvaranje novog i prijatnijeg doma. Kako su već uštedeli određenu sumu, to im je plan da uskoro počnu sa izlivanjem temelja. Po njihovim rečima, dve do tri sobice i blizina škole, rešiće sve njihove probleme.


I kao što je porodica iz Sidneja dala ogroman prilog rešenju problema Sinadinovića, tako će i Sinadinovići shvatiti i pamtiti koliko je ogromno srce njihovih dobrotvora kad su nepoznatim zemljacima poslali sumu koja bi pokrila letovanje njihove dece ili turistički obilazak neke svetske znamenitosti.
 

Sledi uručenje

Sinadinovići još ne znaju da je neko iz tako daleke zemlje mislio na njih i uputio im svoju svesrdnu pomoć, čime će njihovo iznenađenje biti veće kada ih naši reporteri budu posetili i videli šta im donose. Naravno, pod uslovom da ih u međuvremenu ne čujemo. Telefon poseduju, ali je signal na Rogozni ili slab ili u prekidu, tako da je i ova porodica skoro pola godine odvojena od sveta.

 

Početak prijateljstva

Tokom posete porodici Sinadinović i uručenja novopristiglog novčanog dara dobrotvora iz Sidneja, biće im uručeno i pismo čiji smo deo citirali. Tako će majka sa Rogozne saznati da je svojom požrtvovanošću stekla poštovanje žene i majke čiji je životni put sasvim drugačiji i za njenu želju da deca koja su isto godište sa njenom počnu da se dopisuju.
Uvereni smo da će i ovo prijateljstvo započeto posredstvom Humanitarnog mosta biti učvršćeno putem pisama, a krunisano susretom, možda u novom domu Sinadinovića u čije temelje će, pored novca, biti ugrađene i želja za život srećan i dugovečan.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online