Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Plakala je od sreće

Kiša ovog maja svakodnevno lije u Raškoj oblasti, putevi na zabitoj Rogozni pretvoreni su u kaljuge i uglavnom su neprohodni za putnička vozila. Do Dragočeva, na vrhu planine, gde na kraju sela, u staroj brvnari, sama živi starica 77-gpodišnja Stana Minić, stiže se samo pešice, dobrim terenskim vozilom ili traktorom.

D. N. Petrović
Neverica: Stigli darovi pred bakin kućerak

Da bismo Stani uručili donaciju humanog zemljaka Vojislava - Vojkana Gavrilovića iz Sidneja u Australiji, reporter "Vesti" i dobrotvor iz Novog Pazara Hido Muratović morali su da pripreme posebnu "operaciju" koja je trajala od ranog jutra do mrklog mraka.

Najpre su u Novom Pazaru, po želji donatora, kupljeni novi plazma televizor i risiver za hvatanje dvadesetak kanala, frižider sa zamrzivačem i krevet s udobnim jogi dušekom. Potom je sve to Hidovim terenskim vozilom prebačeno do Dedilova u podnožju planine, gde su sa traktorom čekali Aleksandar i Radosav Minić, dalji rođaci i Stanine komšije sa drugog kraja sela i jedni od retkih žitelja Dragočeva.

Onda je usledilo višesatno truckanje i zaobilaženje, uglavnom kroz šumu, baruština i neprohodnih delova puta do 15 kilometara udaljenog Dragočeva. Mada je znala da ćemo doći i šta joj nosimo, dan ranije poslali smo vest po komšijama, Stana nas je dočekala s nevericom i suzama radosnicama. Još nije mogla da veruje da ćemo joj napuniti kuću.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Vidi frižider, ima i zamrzivač, do sada sam kilo-dva mesa, čuvala u komšijskim frižiderima, sad ću leti moći i da se lepo rashladim mlekom ili sokom. Divan je i televizor, uživaću svake večeri, a tek krevet sa dušekom, godinama sam spavala pored pokojne majke Cvete na drvenoj klupi, sad ću, ako mi Bog da zdravlja i života, slatko da se naspavam i odmorim - pričala nam je uzbuđeno starica, a kada smo joj uručili ostatak donacije 84-godišnjeg humaniste iz Australije od oko 1.100 dolara, ponovo se rasplakala, izašla je ispred svog doma, pogledala u nebo i počela da blagosilja:

- Hvala ti, Vojkane, hvala ti, veliki i dobri čoveče, hvala ti do neba na svim ovim poklonima, pošto si i ti u godinama, želim ti dobro zdravlje, da te Bog čuva i da još dugo poživiš. Kažu mi da ćeš možda letos doći da me posetiš, bila bi za mene to velika radost i sreća, a i prilika da ti se i lično zahvalim, ako Svevišnji da - vidimo se u Dragočevu - poručivala je Stana, a na naše pitanje kako će rasporediti preostala sredstva, tiho nam je rekla:

Vesti

Dobrodošlica priložniku

Vojkan Gavrilović danas ima 84 godine, poreklom je iz Ćuprije, novinar je u penziji i ugledni građanin Australije. Pre nego što se otisnuo u beli svet, 1956. godine služio je vojsku u Novom Pazaru i zapamtio je žitelje ovog kraja po srdačnosti i gostoprimstvu, zato im danas često pomaže. Baka Stani i njenoj majci Cveti pomagao je i ranije. Ovog leta namerava da poseti otadžbinu! Priložnicima, porodici Gavrilović, dr Miri i Vojkanu, želimo dobrodošlicu u otadžbinu.

- Moram majci Cveti, koja je preminula prošle jeseni u 96. godini života, da podignem spomenik, zbog nje se nisam udavala, zbog nje sam ostala na Rogozni, njoj sam posvetila život, biće to zajednički spomenik, majčin i moj za života, zaslužile smo makar i najskromnije obeležje, da nije bilo Vojkana koga mi je u pravom trenutku Bog poslao teško da bih spomenik ikada podigla. Ostaće dragi ljudi i za lekove, namirnice i preživljavanje na surovoj planini - kaže na rastanku obradovana baka Stana.

Besplatna montaža

Bližila se noć, a crno nebo se ponovo spuštalo na Rogoznu, ladom nivom do Dedilova su nas spustili Aleksandar i Radosav koji su žurili da se vrate i da baki Stani montiraju krevet, uključe frižider i instaliraju sve programe na novom televizoru.
- Ništa ne brinite, mi ćemo to. Kad god imamo vremena, odemo do starice, vrlo često joj donesemo hleb i namirnice iz Novog Pazara, biće tako i ubuduće dok smo na Rogozni - ističe Aleksandar Minić.




 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online