Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 21.08.2011.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Ni skromnijih ljudi, ni većeg jada i bede

Kada je Zorica Knap iz Frankfurta uzalud pokušavala preko svoje familije da sazna u kakvom to kućerku, skrivenom od pogleda žitelja centra Zaječara, njenog rodnog grada, živi petočlana porodica Paunović, pomoć je zatražila i od novinara Humanitarnog mosta. Bila je u dilemi da li da pakete koje je već pripremila ponese, jer nije želela da naiđe na zatvorena vrata davno napuštene brvnare.

Doći će ponovo: Zorica Knap sa Aleksandrom i Zoricom Paunović
 

Uverili smo našu čitateljku da ništa nije ni izmišljeno ni preuveličano u priči o ovim nesrećnicima koji su iz Bora, ostavši bez posla, pokušali u Zaječaru da nađu svoje mesto pod kapom nebeskom. Nisu ga našli, ali već bolesni i iscrpljeni prepustili su se sudbini na milost i nemilost i životare na navedenoj adresi.


- U jednom ste bili u pravu. Našla sam bez teškoća Paunovića. Međutim, uslovi u kojima žive mnogo su strašniji nego što se u "Vestima" moglo pročitati i na slikama videti... - rekla nam je Zorica Knap koja je, odmah po dolasku u Zaječar, potražila ljude čija joj se životna priča činila toliko nestvarna, kao da je preneta sa filmskog platna.

Veliki problem rešen

Kada je Zorica Knap svojoj imenjakinji htela da uruči 50 evra, koliko im je još u Frankfurtu namenila, ona ju je zamolila da im uplati dug za struju. Štede maksimalno, ali jedan mesec ne uplate, sledećeg kamata bude obračunata da samo nju izmire i tako dođu i do 10.000 dinara, što je za njih nedostižna suma.
- Izmirila sam im dug za struju. U tom hladnom, promajnom i vlažnom stanu, jedino ih struja podseća na vreme kada su oba supružnika radila i verovala da će sinovima pružiti sve što imaju deca iz čestitih radničkih porodica - kaže Zorica Knap.

 

Nedopustiva ravnodušnost

- Iznenenađena sam ravnodušnošću Zaječaraca s kojom posmatraju Paunoviće. Jedan pogled na kuću u kojoj su primorani da žive dovoljan je da se čovek zapita ko su ti ljudi i kako u toj rupi preživljavaju. Nekada nije bilo tako - rekla je reporterima "Vesti" Zorica Knap koja ubuduće neće dolaziti u zavičaj samo kod familije nego i Paunovića.

Još uvek u neverici, potražila ih je bez donetih paketa pomoći. Kod kuće je zatekla Zoricu Paunović i njenog starijeg sina Aleksandra. Gošću su primili srdačno, ali već naviknuti na nenajavljene posete naših čitalaca nisu bili previše iznenađeni.


- Od ulaska u memljivu sobicu u kojoj se bolest, siromaštvo i beznađe toliko osećaju da imate utisak da ih možete čak i rukom dodirnuti, moja imenjakinja i ja našle smo se na istoj talasnoj dužini. Ja sam došla otvorenog srca, a ona me je otvorenog srca primila. Muž Radovan bio je kod lekara. Preživeo je karcinom, ali na 63 godine tegobnog života natoložilo se mnogo bolesti, pa ne može bez lekova. Uz majku je bio Aleksandar, dijabetičar. Iako su godinama bili stalni korisnici narodne kuhinje, Zorica se dovijala na samo sebi znan način da sinu daje obroke u propisanim vremenskim intervalima, bez sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi. I sve to sa samo 16.000 dinara muževljeve invalidske penzije! Kada sam ponudila da kupim lubenicu, da je rashladimo i osvežimo se, odbila je. Aleksandar ne sme da je jede i ona izbegava da stavi na sto ono što voli, a što mu je zbog bolesti uskraćeno - pričala je s divljenjem Zorica Knap, koja radi u bolnici i zna koliko je teško držati pod kontrolom dijabetes i kako je nezamislivo u 21. veku da čovek oboleo od karcinoma debelog creva ne samo da nema toalet u stanu nego ni poljski i da se za obavljanje fizioloških potreba snalaze kao njihovi preci u srednjem veku.


Nakon prvog susreta usledio je drugi. Zorica Knap je donele torbe pune garderobe za sve članove porodice, komplete posteljine, peškira i drugih kućnih potrepština, kao i nešto namirnica.


- Htela sam da se dogovorim sa Zoricom da napravi spisak namirnica, da odemo zajedno u prodavnicu i obezbedimo višemesečnu zalihu najnužnijeg. Njen odgovor je bio kratak i jasan. Džak brašna i nekoliko flaša ulja, uz sve što sam već donela, od mene je dosta. Tolika skromnost žene koja živi na samom dnu života, brine o bolesnom mužu i sinu, ne zanemarujući ni Zorana, sina prema kome je Bog bio darežljiviji dajući mu zdravlje i koju bi svaka svekrva za snahu poželela, prosto me fascinirala. Rado pomažem, tako da sam upoznala znatan broj siromašnih porodica. Nijedna od njih nije u težem položaju, a ipak Paunovići se najmanje žale i najmanje pomoći očekuju - rekla je Zorica Knap, zadovoljna što je pronašla ljude kojima ju je, pre svega instinkt vodio, ali i beskrajno tužna što ih život tako nemilosrdno šiba.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Odužiću se dobrim ocenama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online