EPA/Adam Shultz
Bil Klinton

Bivši američki predsednik Bil Klinton izrazio je žaljenje zbog svoje uloge u postizanju sporazuma između Moskve, Kijeva i Vašingtona 1994. godine koji je doveo do toga da se Ukrajina odrekne nuklearnog oružja koje je preostalo na njenoj teritoriji posle raspada Sovjetskog Saveza.

U intervjuu za irski nacionalni javni servis RTE Bil Klinton (76), koji je bio predsednik SAD u dva mandata od 1993. do 2001. godine, kaže da Rusija ne bi krenula u osvajanja teritorije 2014. i 2022. godine da je Ukrajina imala atomsko oružje.

– Osećam ličnu odgovornost, jer sam ih tada naterao (Ukrajinu) da pristanu da se odreknu svog nuklearnog oružja – rekao je Klinton.

Posle raspada Sovjetskog saveza nuklearno oružje se zateklo na teritoriji četiri različite države – Rusije, Ukrajine, Belorusije i Kazahstana i američka administracija je insistirala da se taj problem reši. Tokom decembarskog samita OEBS-a u Budimpešti 1994. godine potpisan je memorandum, kojim su se Belorusija, Ukrajina i Kazahstan odrekli svog dela sovjetskog atomskog oružja u korist Rusije, ali u zamenu za izvesne garancije od Ruske Federacije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i SAD.

Posle potpisivanja memoranduma u Budimpešti kojem se Kijev protivio “Vol strit džornal” je citirao tadašeg predsednika Ukrajine Leonida Kravčuka koji se požalio: “Ako Rusija sutra ode na Krim, niko neće podići obrvu”.

U razgovoru za Radio televiziju Irske Klinton je pojasnio da je iz ugla SAD bilo kratkovido što su tada pregovarali sa Moskvom da Rusije poštuje suverenitet i postojeće granice Ukrajine, jer je to obećanje prekrešno 2014. zauzimanjem Krima.

– Znao sam da Putin neće poštovati sporazum koji je predsednik Boris Jeljcin sklopio da se Rusija nikada ne meša u teritorijalne granice Ukrajine. Ukrajina se pribojavala da ostane bez tog oružja, jer su smatrali da je to jedina stvar koja ih štiti od ekspanzionističke Rusije. I kada mu je to bilo zgodno predsednik Putin je prekršio dogovor i prvo zauzeo Krim. I osećam se užasno zbog toga, jer je Ukrajina veoma važna zemlja – rekao je Klinton i dodao da SAD i Evropa treba da nastave da podržavaju Kijev.

Sajmon Majls, docent na Sanfordskoj školi javne politike Univerziteta Djuk i istoričar američko-sovjetskih odnosa za “Biznis insajder” kaže da bi Rusija bez Budimpeštanskog memoranduma dvaput razmišljala pre nego što bi se odlučila da krene u pohod na Ukrajinu.

– Nuklearno naoružana Ukrajina uživala bi visoko poverenje i teritorijalni integritet. I ovu invaziju, po svojoj prilici, ne bismo gledali – kaže Majls.

4 COMMENTS

  1. U svakoj corbi ste mirodjija ali nadam se da vise ne
    Mnogo ste zla i boli naneli svuda po svetu i nece da vam to izadje na dobro
    Niste ni svesni broja ubijenih ljudi zbog vaseg “mirotvorenja”
    Desetostruko treba da vam se vrati za sve
    Valjda ce se neke drzave dozvati pameti i udruziti se protiv svetskog tiranina

  2. Pa ako je ovako lagano provukao vest, onda me ne bi cudilo da u toku ove neuspesne specijalne akcije i dovuku nuklearno oruzje do Ukrajine. Putin je kriv sto je Finska sa dugom granicom sa Rusijim postala NATO zemlja. To je tek opasno. Pa ako jos to i Svedska postane, sa Baltickim zemljama + Poljska – Ameri samo trebaju da im kao i Ukrajini (pro) daju oruzje i u Americi pevaju “Somertime when the living is easy” dok se Evropa i Rusija kupaju u krvi. Putin je mali mafijas i nema celi ruski narod iza sebe. Gubitnik. I on i njegova oligarhijska klika.

  3. Naravno da mu je žao.Jer je trebao u svaku
    zemlju doturiti nuklearno oružje da se svi
    u evropi izgruvaju do mile volje samo
    da bi oni ostali i da se šire svijetom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here