Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.01.2017.
00:41
Vestionline A

Misterija eksplozije u Sibiru: Naučnici ne mogu da otkriju šta se desilo

Velika plamena lopta viđena je kako prelazi preko sibirskog neba 20. juna 1908. godine, pre nego što je ekspolozija sravnila sa zemljom 80 miliona stabala i ostavila za sobom mnogobrojne leševe životinja, ali nije bilo dokaza o ljudskim žrtvama.

twitter.com/The Siberian Times
Poreklo jezera Čeko i dalje misterija

Jačina eksplozije bila je kako tvrde naučnici, kao detonacija 185 nukleranih bombi iz Hirošime. Italijanski naučnici proveli su 21 godinu istražujući takozvanu Tungusku eksploziju. Tvrdili su kako je voda iz jezera Čeko ispunila krater, čime su podgrejavana teorija da je tunguski fenomen izazvao meteorit.

- Postalo je toliko vruće, da je bilo nepodnošljivo. Kao da mi gori košulja. Hteo sam da pocepam košulju i bacim je. Onda se začuo jak prasak, odleteo sam nekoliko metara - neke su od izjava svedoka. Jaka eksplozija izazvala je ogromne talase sve do Velike Britanije, a prašina od eksplozije obasjala je noćno nebo iznad Evrope i Amerike.

Naučnike je najviše zbunjivalo to što nije bilo ostataka ruševina poput kratera koje su na površini napravili ostaci meteorita.Italijanski naučnik Luka Gasperini sa Univerziteta u Bolonji dugo je verovao da je upravo jezero Čeko, udaljeno nekih 8 kilometara od epicentra, ta karika koja nedostaje u celoj misteriji.

Seizmološka merenja koja je uradio njegov tim pokazalo je da su se u jezeru sedimenti nakupljali sto godina.

Njihova studija ukazuje na to da je uzorak sa najveće dubine star oko 280 godina, što znači da je jezero verovatno čak i starije. Po italijanskoj teoriji u atmosferu su ušla dva tela. Jedno je eksplodiralo na visini od 8 kilometara, dok je drugo udarilo u Zemlju i stvorilo jezero Čeko.

Međutim, nova studija ruskih geologa baca potpuno novu svetlo na ovaj događaj, piše Dejli Mejl.

- Osim toga, u tunguskoj oblasti postoje i druga duboka jezera kružnog oblika, koja izgledaju kao jezero Čeko, i verojatno imaju isto geološko poreklo - navodi se u izjavi iz istraživačkog centra Ruskog geografskog društva u sibirskoj oblasti.

'Geološki, jezero izgleda mlado. Ali ne dovoljno mlado da bi bilo jezero-krater, koji je izazvala eksplozija u Tunguziji', pišu lokalni mediji te naglašavaju da razlog za njegovo formiranje i dalje ostaje tajna.

Iako su i dalje brojna pitanja ostala bez odgovora, mnogi smatraju da je ipak reč o meteoritu koji je eksplodirao u vazduhu. Njima u prilog idu i podaci iz tog dela Sibira iz 2013. godine gde su pronađeni uzorci stena koje imaju meteoritsko poreklo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online