Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.06.2010.
22:35
24 Sata rs A

Srpkinja spremna da prepliva Lamanš

Mirjana Prater (66), rođena Beograđanka i penzionerka koja živi u američkoj državi Oregon, deo je tima koji se sprema da u julu prepliva kanal Lamanš. Mirjani ovo neće biti prva dugačka plivačka relacija, s obzirom na to da je 2007. godine preplivala 19,5 kilometara na šabačkom Jarak maratonu u Srbiji.

"Taj bestežinski osećaj kao da lebdiš, voda je moja okolina, tu se osećam najprijatnije", rekla je Mirjana Prater u intervjuu za američke novine "Statesman journal”, prisećajući se prvog susreta sa vodom kada se sa sedam godina priključila plivačkom timu u Beogradu.

Lamanš pravi izazov


Engleski kanal dugačak je 33 kilometra, a temperatura vode ne prelazi 11 stepeni Celzijusa. Struje su veoma snažne, pa je pravolinijsko plivanje gotovo nemoguće, stoga plivači preplivaju mnogo više kilometara. Prema plivačkom savezu Lamanša, učesnici se mogu susresti sa talasima visokim i do dva metra, meduzama, algama i ostatacima drvenih dasaka. Plivati u engleskom kanalu je veoma zahtevno, mnogi smatraju da je to krajnji plivački izazov na duge relacije.

Nekoliko puta svake nedelje Mirjana se spušta u rezervoar vode Silverton, čija temperatura ne prelazi 11 stepeni Celzijusa. Ona kaže da nije tako strašno kad se navikneš, ali je kasnije priznala da joj treba dva sata da ugreje prste nakon sat vremena plivanja.


Mirjana Prater rođena je u Beogradu, gde je živela do 20. godine. Kada god govori o svom rodnom gradu, Mirjana spomene kako je Beegrad bogat kulturnim sadržajima. Seća se mnoštva muzeja, biblioteka, plesnih dvorana, kao i javnog prevoza.


"Pre nego što odem u Englesku, od 23. do 28. juna doći ću u Beograd i tada možemo da se "vidimo u prsa”- rekla je za list "24 sata” Praterova.


Mirjana za sebe kaže da je borac i takmičarski nastrojena, ne samo kad pliva već čak i kad igra karte ili druge društvene igre i kaže da joj je to "u prirodi i genima”.
Koliki je Mirjana borac potvrđuje i podatak da se izborila sa dva raka dojke, nakon čega je ponovo zaplivala iako joj je snaga grudnih mišića bila na nuli.


Mirjana svake zime odlazi u Australiju da se takmiči u plivanju i uvek završi trku u prva tri mesta u svojoj starosnoj kategoriji. Australijski prijatelji zovu je "Serb Chook”, što bi značilo "srpska koka”.


Mirjana preko godine učestvuje na mnoštvu plivačkih takmičenja, a u julu sa svojom ekipom "Oregon quacks” sprema se da prepliva Lamanš.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online