Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2016.
02:13
Vestionline A

Teslin "zrak smrti" bi mogao da obori 10.000 neprijateljskih aviona i uništi milonske armije u trenutku

Jedan od najvećih svetskih izumitelja i naučnika srpskog porekla Nikola Tesla zaista je radio na "zraku smrti", za koji je tvrdio da može da obori deset hiljada neprijateljskih aviona na udaljenosti od 250 milja, te da izazove trenutnu smrt milionskih armija. Pošto su otkrivena poverljiva dokumneta FBI mnogi sus e zapitali kako bi zapravo izgledalo to čudo.

wikipedia.org/wellcomeimages.org/Dickenson V. Alley
Teslin ideja o "Zraku smrti" izaziv brojne kontroverze

Njegovo oružje je projektovalo "usnopljene" čestice. Tesla je "zrake smrti" smatrao najvažnijim svojim izumom među 700 dotadašnjih. Slao bi, kako je govorio u intervjuima, koncentrisane snopove relativno velikih ili čestica vidljivih mikroskopom kroz vazduh.

To bi bilo, tvrdio je Tesla novinaru "Njujork tajmsa" 1934. godine, "bešumno oružje koje bi svoj posao obavljalo bez traga". Moglo bi da deluje na udaljenostima vidljivim teleskopom, odnosno sve dok to dopušta zakrivljenost Zemlje. Ni najmoćniji mikroskop, tvrdio je Tesla, ne bi otkrio šta je uzrokovalo smrt milionskih armija. Takvo oružje, nadao se on, sasvim bi onemogućilo rat.

Vojna avijacija bi postala suvišna

Vazduhoplovstvo bi uvođenjem "zraka smrti" bilo sasvim izbačeno iz vojne upotrebe i vojske bi svoje delovanje više koncentrisale na brodove. Oni bi bili opremljeni manjim uređajima koji bi mogli da projektuju snop dovoljan da obori bilo koji napadački avion.

Nestale bi i podmornice, govorio je Tesla, jer već postoje sistemi koji ih mogu otkrivati, pa je uranjanje besmisleno, a čestični snop mogao bi da deluje i pod vodom. Tesla je objašnjavao da bi četiri nova izuma bila potrebna da bi "snop smrti" bio delotvoran, a električna energija potrebna za njegovo funkcionisanje bila bi 50 miliona volti. Naknadno je u brojnim istupima na tu temu objasnio da bi snop, merljiv u hiljadama konjskih snaga, "bio debljine vlasi kose"!

Tesla je 1935. godine napravio i teorijsku studiju u kojoj je podrobnije opisao funkcionisanje svog super oružja nadajući se da će pronaći ulagače koji bi mu pomogli da ga razvije. Taj rad, čija je autentičnost potvrđena, otkriven je 1983. godine, a nalazi se u Muzeju "Nikole Tesle" u Beogradu i jedini je dokument koji je Tesla napisao o svom oružju.

Bezuspešan pronalazak finansijera

Tražio je podršku američkog Ministarstva obrane, ali bez uspeha. Prije toga, Teslu je odbio i njegov stari finansijer DŽ. P. Morgan. Kako je Drugi svetski rat bio na pomolu, Tesla se obratio na adrese nekoliko savezničkih vlada, američku, kanadsku, englesku, francusku, sovjetsku i tadašnju vladu Kraljevine Jugoslavije. Više izvora tvrdi da je uspeo privući pažnju britanskog premijera Nevila Čemberlena, ali je on ubrzo dao ostavku nakon pregovora sa Hitlerom, pa od svega nije bilo ništa. Tesla je, navodno, najdalje u razgovorima stigao sa Sovjetima.

Novi deklasifikovani dokumenti FBI-ja govore o tome kako je Tesla ustupio dokumentaciju za svoje oružje sovjetskoj kompaniji za trgovinu oružjem sa SAD "Amtorg trejding korporejšn".

Za to je, nakon navodnih testiranja, dobio 25.000 dolara.

Mnoge osobe iz sveta nauke tvrde da je i HAARP sistem za istraživanje gornjih delova Zemljine atmosfere, takođe, u vezi sa nekim od Teslinih projekata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online