Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 15.02.2015.
11:22
Blic A

VIDEO: Ovako je izgledala Jugoslavija u očima Amerikanaca 1986. godine

Još 1965. magazin "Tajm" je opisao Jugoslaviju kao zemlju Marksa, ali pola Karla, pola Gručo Marksa, jer se u našem socijalizmu pila koka-kola, gledali su se holivudski filmovi, slušali džez i rokenrol, a na malim ekranima se prikazivale serije "Dugo toplo leto" i "Gradić Pejton".

youtube/Marsha Kay Jovanovic
Melodi Rodžers u dokumentarcu o Jugoslaviji

Američka televizijska mreža CBS, odnosno TV stanica iz njene filijale u Los Anđelesu, Kalifornija, snimila je 1986. jedan zanimljiv turistički dokumentarac. On prikazuje prekrasnu zemlju, turističke atrakcije te ležeran i bogat životni stil onih koji žive u Jugoslaviji. Vodič ovog programa je bila američka glumica Melodi Rodžers, a Jugoslavija je bila samo jedna od mnogih zemalja koje su predstavljene na ovoj američkoj televiziji 1980-ih.

O ovoj čudesnoj zemlji koja je razbila njene predrasude, Melodi je između ostalog rekla kako “Ima rivijeru kao Francuska, kockarnice Monte Karla, ostrva kao Grčka, krajolike kao u Velikoj Britaniji i Alpe kao Švajcarska. Pri tom se u ovoj zemlji može večerati uz vrhunsko vino za samo pet dolara po osobi.”

Zanimljivo je napomenuti da na kraju emisije, ona sumira svoje osećaje o tome što je putujući kroz Jugoslaviju videla navodeći da je to bila jedna od najlepših zemalja koje su ona i njena ekipa ikada posetili. Njenim rečima rečeno, “Ovo je spektakularno!”

Još jedna zanimljiva stvar koju je voditeljica napomenula je i njen svojevrstan komentar jugoslovenskog socijalizma. Dok se pela stepenicama jednog zamka u Opatiji ona je rekla:

- Duž cele jugoslovenske rivijere postoje ovi prekrasni zamkovi koje su nekada koristili kraljevi i kraljice, plemstvo Jugoslavije. Pa, pošto više nema plemstva, oni su sada lepi, neobični hoteli koje koriste ljudi poput vas i mene.”

Nedelja 15.02.2015. 12:19
Ко је растурио Југославију и због чега .САД су изазвали рат у Југославији како би окупирали све Републике и тако да буду још више богатији.САД нису растурили само Југославију већ и СССР,Чехословачку,Судан,Вијетнам ,Кореју.....живот у Југославији је био као у рају.У Југославији 1 D = 13 динара и Југославија је била дужна 12 милијарди а сада све 6 Републике су дужне 285 милијарди евра .Америчка демократија уништава све пред собом .
Nedelja 15.02.2015. 15:48
Bilo nekad sad se pripoveda-i na žalost više nikad.A i ne treba,mislim Jugoslavija.Svak nek živi u svom i po svom.Dovidjenja u nekom drugom milenijumu.
Nedelja 15.02.2015. 18:12
A i ovo je bila anti-sovjetska propaganda.Nema tu nikakve zadivljenosti lepotom SFRJ.Sad znamo da je tako,onda bi možda i poverovali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online