Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 12.09.2014.
18:05
telegraf.rs A

Tarzanski engleski srpskih političara

Engleski jezik odavno je neformalni službeni svuda u svetu i prva je opcija sporazumevanja u skoro svim svetskim institucijama i državama, ukoliko ne poznajete maternji jezik zemlje domaćina. Telegraf.rs vam donosi priču kako se s jezikom “današnjice” snalaze srpski političari i funkcioneri. Evo nekoliko primera akcentovanja engleskog jezika koji će vas nasmejati.

Osnivač i doživotni lider SPS-a Slobodan Milošević, predsednik SRJ, solidno se služio engleskim jezikom i nije mu trebao prevodilac u susretima sa stranim zvaničnicima.

Ipak, njegov naglasak i akcentovanje engleskih reči mnogi su zapamtili, a njegovi dežurni kritičari iz opozicije su govorili da “Sloba priča moravski engleski“:


Ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović, karijerni diplomata, predstavljao je zemlju u svetu. Iako mu u biografiji piše da govori engleski, ruski, francuski i portugalski, ostaće upamćeno njegovo akcentovanje u engleskom jeziku i specifičan izgovor “I will”, koji je on često izgovarao na srpskom jeziku kao “vili”:

 


Još jedan pod ministara spoljnih poslova i lider SPO-a Vuk Drašković, oduševljavao je izgovorom reči engleskog jezika, a svi i dalje pamte njegovo obraćanje svetu u direktnom programu CNN-a a za vreme bombardovanja SRJ 1999. godine:


Sadašnji šef srpske diplomatije Ivica Dačić javno je priznao da ne zna engleski jezik i sebi dao zadatak da ga podhitno nauči.

 

- Želim da što više napredujem. Engleski jezik sam i ranije učio, ali uvek koristim prevodioca kada su ozbiljne, državne stvari u pitanju. Znate, to nije stvar znanja jezika, već ozbiljnosti pristupanja državnim interesima – rekao je Dačić.

Ipak, ostaće upamćeno njegovo sporazumevanje sa stranim gostom i objašnjavanje imena Kalemegdana:

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 18:14
Sloba i Seki su demolirali hag i haske inkvizitore. Sekijeva simultanka sa inkvizitorima ce udje u anale prava, snimace se filmovi, pisace se romani, ucice se na fakultetima...lele Seki ima koeficijent inteligencije240.....kaze jednom prilikom da i haske sudije treba da prodju test...Seki jebe sud u hagu i ne zna milost.
Subota 13.09.2014. 08:49
Drže se one narodne - Pričaj srpski, da te ceo svet razume...
Petak 12.09.2014. 22:39
Pričaj engleski da te ceo svet razume.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online