Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.09.2014.
03:37
D. Đorđević - Vesti A

Kad majstori vade somove kapitalce

Na Vlasinskom jezeru, biseru netaknute prirode na 1.200 metara nadmorske visine, brojni gosti i ljubitelji ribolova s oduševljenjem su prisustvovali dvodnevnoj turističko-sportskoj manifestaciji Somovijada. Takmičilo se 40 ekipa iz Leskovca, Vranja, Beograda, Surdulice, Crne Trave, Vlasotinca, Niša, Vladičinog Hana i dve ekipe iz Bugarske.



Subota i nedelja, 23. i 24. avgust, bili su praznik ribolova jer su iz jezera, 12 kilometara dugog, izvlačeni somovi kapitalci. Za pecaroše, u subotu, u večernjim i nedelju, u jutarnjim satima, priroda se potrudila da vreme bude bez vetra, da se zraci sunca prelamaju o bistru vodu. Polazište za ribolov bilo je ispred platoa prelepog vidikovca Hadži Zafira u čijoj se blizini krčkala riblja čorba. Sa strane razapet velik šator gde vojnici kuvari 4. brigade vojske Srbije spremaju čuveni vojnički pasulj za sve posetioce dobronamernike.

- Kuva se ranije, a na lice mesta se dokuvava sa sitno isečenom slaninom. Ovde se uvek traži repete. I čist vazduh tera na jelo - kaže nam jedan od kuvara.
Kraj takmičenja dočekan je s nestrpljenjem. Tačno u 11 sati dolaze ribolovci sa čamcima. Pojava onih koji su izvukli kapitalce teže od 20 kilograma izazvala je ushićenje, slikanje, čestitke...


Bratislav Marinković iz Crne Trave prvi je stigao s ekipom i somovima, njih četiri ukupne težine 23,4 kilograma:

Novi rekord

Surduličanin Dragan Tasić Duka (52), početkom avgusta, upecao je na Vlasinskom jezeru soma kapitalca, dugog 2,03 metra, a teškog 46 kilograma i svojim podvigom na najbolji način najavio Somovijadu. To je najveća i najteža riba upecana na Vlasinskom jezeru od njegovog nastanka 1949. godine, kad je na rečici Vlasini podignuta brana i napravljena veštačka akumulacija.

- Tipujem na Leskovčane, oni su gospodari jezera, ribočuvari i poznaju teren kao svoj mali džep.


Ubrzo je došla leskovačka ekipa, predvođena Igorom Arsićem, koji je uzdignutih ruku povikao: "Ima li boljih?!" Pored čamaca praćakao se som kapitalac od 21,5 kilograma. Svi bi da ga vide da se slikaju za uspomenu.


- Pao je za slobodu - u šali govori Arsić - uhvaćen je na keder, borba je trajala 15 minuta jer se upetljao u travu.


Igor i Vladica Arsić i Srboljub Tošić pobednici su ovog takmičenja, a drugo mesto pripalo je ekipi iz Crne Trave (Aleksandar Ivić, Bratislav Marinković i Slađan Trajkov). Treće mesto su zauzeli Vlasotinčani Jovan Stojanović, Goran Vasiljević i Ljubiša Milojević. Podeljene su i nagrade van konkurencije. Za najveći ulov nagrađena je desetogodišnjem Ivanu Đorđeviću iz Vranja, a za najmanju ulovljenu ribu šestogodišnja Natalija Cakić iz Leskovca.


Vlasina i njena ćud, gde se četiri godišnja vremena menjaju u toku dana, primorali su organizatore Aleksandra Sašu Petrovića, direktora Direkcije za građevinsko zemljište i Novicu Stankovića, upravljača Predela izuzetnih odlika iz Surdulice da požure sa dodelom nagrada. Sve se završilo taman kad je počela da lije kiša kao iz kabla.


- Ovo nije grmljavina, kao da bije artiljerija! - primetio je jedan Beograđanin koji je prvi put došao na Vlasinu. Kiša je primorala sve da se presele u veliki šator, gde su uživali u domaćoj rakiji, vojničkom pasulju i ribljoj čorbi.  

Sreda 03.09.2014. 09:53
Ako su ovo somovi kapitalci,onda sta su oni od 70kg i vise?? Prvo se informisite od kolike tezine se smatra som kapitalcom, pa onda nesto pisite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online