Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.01.2014.
02:21
Vesti A

Usamljena deca traže više pažnje

Usamljena i nesrećna deca u Australiji uputila su telefonskom savetovalištu "Kids helplajn" neverovatnih 460.000 poziva za pomoć za godinu dana. Poziva je bilo toliko, da u organizaciji kažu kako tokom 2012. godine, recimo, nisu bili u stanju da odgovore na čak 100.000.

Ništa tužnije od uplakanog, usamljenog deteta: Pružite im pažnju
 

Generalna direktorka "Kids helplajna" Vendi Protero kaže da svakog dana, njihovih 130 psihologa i savetnika imaju pred sobom po 25 slučajeva pokušaja ili pretnji samoubistvom upućenih od dece. Neka deca zovu samo da ćaskaju s nekim, zato što ni jedna druga odrasla osoba ne želi da ih sluša.


- Najčešća tema s kojom se suočavamo je zabrinutost za mentalno zdravlje, a malo iza toga nalaze se odnosi u familiji - kaže Protero. - Ona žele da znaju kako da postupe u porodici i kako da se ponašaju u sukobu. Zato se odlučuju da van mesta gde žive potraže nekoga da razgovaraju.


Gospođa Protero kaže da ih je nedavno zvao šestogodišnji dečak s razvedenim roditeljima da bi razgovarao o svojim problemima života u dva domaćinstva.


- Kazao je: "Hvala vam što me slušate". Želi da njegovi mama i tata slušaju kad im govori i da razgovaraju o tome šta je dobro za njega.

Pomoć

Broj Kids Helplajn je 1800-55-1800. Za čitaoce koji traže pomoć za prevenciju suicida, broj Lajflajna je 13-11-14.

Protero navodi da neka deca traže pomoć kako bi izašla na kraj s mentalno bolesnim roditeljima. Ali, bilo je i dece, kao što je troje tinejdžera Aboridžina iz Zapadne Australije, koji su zvali kada su ulovili svoju prvu ribu.
- Samo su hteli nekom da kažu kako su uzbuđeni - kaže ona.
 

Novo istraživanje pokazuje da svako treće australijsko dete izbegava aktivnosti koje voli, zato što se boje da će ih druga deca izazivati. Svako peto dete namerno sedi pored sportskog terena, da bi izbeglo da mu se podsmevaju, pokazuje studija "Nikoldeona".


Osnivač instituta "Pozitivi" dr Suzi Grin pozvala je roditelje da deci omoguće da budu "ono što jesu".


- Dečaci koji vole balet i devojčice koje bi htele da igraju fudbal, guraju svoje snove u stranu i ne postižu svoj puni potencijal zbog straha kako će drugi gledati na njih - kaže ona.


Organizacija "Nikoldeon" baš na tome sada radi - uz pomoć animiranog filma vodi kampanju hrabrenja dece "da budu ono što jesu". Pesmu u kampanji peva popularni Gaj Sebastijan.


Gospođa Protero pozvala je Australijance da deci posvete više brige.
- Da bi se dete odgajalo, potrebno je više nego samo biti mama i tata. Kada prolazite pored deteta, često se nasmešite i kažete: Zdravo? Mnogo je dece koja se osećaju strašno izgubljeno.

Kako učiniti dete srećnim

- Smešite mu se.
- Gledajte ga u oči.
- Vodite ih sa sobom kada izlazite napolje.
- Slušajte kada hoće da govori s vama.
- Pohvalite mu znanje i snagu.
- Planirajte zajedničke aktivnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online