Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.08.2013.
16:24
Vestionline A

Druženje sa "fićom" i sećanje na lepša vremena

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Udruženjem istoričara automobilizma i Udruženjem ljubitelja Fića iz Kragujevca organizovao je drugo po redu Druženje sa “fićom“ na platou ispred Muzeja 25. maj (kompleks Muzeja istorije Jugoslavije).

Posetioci su imali priliku da vide revijalnu izložbu od preko 30 automobila Zastava 600, 750 i 850 iz gradova širom Srbije, da izaberu najsimpatičnijeg "fiću", čuju zanimljiva predavanja o "fići" i automobilskoj industriji u Jugoslaviji i da isprate ili učestvuju u revijalnoj vožnji ulicama Beograda. Nova serija suvenira inspirisana "fićom" predstavljena je u suvenirnici Muzeja.

"FIĆA — Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije 'automobil'. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, 'fićom' su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina 'fiće' je šezdesetih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog 'fiće' vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju…", napisao je Dejan Novačić o ovom automobilu u "Leksikon YU mitologije".


Prvi automobil u većini jugoslovenskih porodica, ostao je simbol svakodnevice i putovanja za mnoge bivše Jugoslovene. Automobil "fića" (Zastava 600, 750, 850) se proizvodio u kragujevačkoj fabrici Crvena Zastava, po licenci italijanskog Fijata (Fiat 600). Tokom 30 godina, od 1955. do 1985, proizvedeno je 923.487 automobila. "Fiat 600" se po licenci proizvodio i u drugim zemljama - u Italiji do 1969, Španiji do 1973. i Argentini do 1982, a najduže u Jugoslaviji do 1985. Proizvodio se i u Čileu i Kolumbiji (u koprodukciji sa Zastavom).

"Posle velikog interesovanja koje je 'Druženje sa fićom' izazvalo prethodne godine odlučili smo se da manifestaciju nastavimo sa ciljem da se očuva sećanje na industrijsko i kulturno nasleđe regiona", izjavila je Neda Knežević V.D. direktora Muzeja istorije Jugoslavije.

"Fića" je u Jugoslaviji služio i kao milicijsko službeno vozilo, godinama je bio jedino vozilo za obuku vozača, učestvovao je na trkama, a "fićama" se čak igrao i fudbal na Tašmajdanu! Tokom poslednjih godina raste interesovanje za ovaj automobil, organizuju se okupljanja, takozvane "fićijade", u mnogim gradovima u Srbiji, a u Kragujevcu je pokrenuta inicijativa da se "fići" podigne spomenik.

Pored Srbije, "fićijade" su organizovane u Bosni i Hercegovini i Nemačkoj.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online