Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.08.2013.
16:02
rts.rs A

Prodata Šindlerova lista

Kolekcija dokumenata Oskara Šindlera prodata je anonimnom kupcu za više od 122.000 dolara. Među prodatim spisima je i pismo sa Šindlerovim potpisom, koje je utrlo put spasavanju više od 1.000 Jevreja, epopeji koja je opisana u Spilbergovom filmu ''Šindlerova lista''.

Zbirka dokumenata Oskara Šindlera, nemačkog industrijalca koji je spasao više od 1.000 jevrejskih radnika iz svojih fabrika tokom Drugog svetskog rata, prodata je anonimnom kupcu na onlajn aukciji za više od 122.000 dolara.

Oskar Šindler

Među prodatim dokumentima je i pismo sa Šindlerovim potpisom koje je utrlo put spasavanju Jevreja, epopeji koja je opisana u Spilbergovom filmu Šindlerova lista iz 1993. godine.

Pismo, datirano 22. avgusta 1944. godine, opisuje dozvolu koja je nemačkom industrijalcu omogućila da svoju fabriku i radnike preseli iz Poljske u Čehoslovačku, potez koji mu je, po mišljenju istoričara, omogućio da spasi svoje radnike.

Naime, Šindler je zapošljavao radnike na osnovu dogovora sa brutalnim esesovskim komandantom Amonom Getom koji je vodio koncentracioni logor blizu Plašova. U leto 1944. Getov sekretar upozorio je Šindlera da će nacisti zatvoriti sve fabrike koje nisu direktno povezane sa ratnim naporima.

Šindler je podmićivanjem i povlačenjem veza dobio dozvolu da se fokusira na proizvodnju oružja i tako preseli fabriku. Pismo, prevedeno sa nemačkog, daje dozvolu da se Adam Ziezić, radnik u fabrici, pošalje u Čehoslovačku kako bi tovario i sastavljao mašineriju neophodnu za rat. Na pismu se vidi i oznaka Šindlerove fabrike i njegov potpis plavim mastilom.

Čuvena lista radnika koji će biti preseljeni sastavljena je te jeseni. Dejvid Krou, profesor istorije na Univerzitetu ''Elon'', koji je napisao i knjigu o Šindleru, kaže da Šindler nije dobio takvu dozvolu, ''njegove liste ne bi bilo''. Osim pisma, na prodaju su bili i dokumenti o medicinskom transferu Ziezića iz Čehoslovačke u Krakov verovatno, kaže Krou, kako bi pomogao u nabavljanju lekova na crnom tržištu za novu fabriku.

Svi dokumenti, među kojima je i plan Šindlerove fabrike u Krakovu, došli su od kolekcionara iz Los Anđelesa koji ih je 2001. godine kupio od Ziezićevog naslednika.

POVEZANE VESTI

Petak 16.08.2013. 17:35
Velika prevara fasisticke Nemacke nazalost uz pomoc zrtava, prezivelih preko 1000 Jevreja , pri tom zanemarujuci vise miliona pogubljenih. Da prevara bude veca traze izgradnju memorijalnih centara u drzamama koje su ih krile i zbog toga stradale kao sto je to slucaj sa Srbijom. Svedoci smo da poslednjih dana ide jaka kampanja za izgradnju memorijalnog centra u Beogradu pri cemu Jevreji na perfidan nacin optuzuju Srbe I Srbiju da nisu dovoljno ucinili na njihovom spasavanju od fasista pri cemu pazljivo biraju reci da ne optuze fasisticku Nemacku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online