Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 18.07.2013.
18:27
Beta A

Znamo da su Ameri tupavi, ali šta je sa Australijancima?

Svaki četvrti Australijanac veruje da su dinosaurusi živeli u isto vreme kad i ljudi, a svaki treći da Zemlja napravi krug oko Sunca za samo jedan dan, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Foto: Ilustracija
 


 

Anketa agencije "Auspol", u kojoj je učestvovalo 1.515 punoletnih Australijanaca, pokazalo je da su u opadanju osnovna znanja o ključnim pitanjima, uključujući uticaj čovečanstva na evoluciju i zalihe vode za piće na Zemlji.

Samo 59 odsto anketiranih znalo je da je Zemlji potrebna godina dana da napravi krug oko Sunca, što je za dva odsto manje nego pre tri godine.

Foto: Ilustracija

Procenat Australijanaca koji misle da su ljudi i dinosaurusi živeli u isto vreme opao je sa 30 odsto na 27 odsto.

Sedamdeset odsto anketiranih zna da se evolucija dešava i sada. Deset odsto je reklo da se evolucija ne dešava, devet odsto da ne veruje u evoluciju, a 12 odsto da nisu sigurni, što su slični rezultati kao 2010. godine, preneo je AFP.

Procenat onih koji veruju da čovečanstvo ne utiče na evoluciju drugih vrsta opao je sa 77 odsto pre tri godine na 73 odsto.

"Opadanje naučne pismenosti među mlađim osobama je poziv na buđenje. To u manjem obimu postoji i među širom australijskom populacijom odraslih", izjavio je Les Fild, sekretar u australijskoj Akademiji nauka.

On je dodao da je potrebno posvetiti više pažnje obrazovanju u oblasti nauke i matematike, jer će, u protivnom, Australija početi da zaostaje za drugim zemljama u pogledu istraživanja, inovacija i proizvodnje.

POVEZANE VESTI

Subota 20.07.2013. 14:34
U redu je ljudi..Lako je pljuvati svoju zemlju i nalaziti joj mane to može svako.Pokušajte nešto lepo da uradite za nju.Branite je uvek!Ja drugu domovinu nemam i meni je Srbija najlepša i najbolja.Savetujem Vam da izađete malo iz svojih čaura i da se prošetate malo po njoj da vidite koliko je lepa.Živela Srbija!!
Subota 20.07.2013. 14:36
U redu je ljudi..Lako je pljuvati svoju zemlju i nalaziti joj mane to može svako.Pokušajte nešto lepo da uradite za nju.Branite je uvek!Ja drugu domovinu nemam i meni je Srbija najlepša i najbolja.Savetujem Vam da izađete malo iz svojih čaura i da se prošetate malo po njoj da vidite koliko je lepa.Živela Srbija!!
Sreda 14.08.2013. 23:48
Ovako o obrazovanju: 1. Prvo ili eventualno drugo mesto na Evropskom ili Svetskom takmičenju iz matematike. 2. Prvo mesto u ekipnom takmičenju iz matematike. 3. Prvo mesto na takmičenju USA iz informatike 4. Drugo mesto na svetskom prvenstvu iz Fizike .....NIJENEGO da li želiš još da nabrojim ili ti je i ovo dosta. Toliko od nas. Opšte znanje nam je relativno loše....šta me briga sa kog kamena na koji kamen je skočio Komandant Mark(kanadski strip junak) bežeći od Engleza. Šta me briga koliko se Renda (novac južne afrike) dobiti za jedan USA dolar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online