Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 20.07.2012.
23:06
tportal A

Sprema li se zamena Zemljinih polova?

Neujednačen rast Zemljinog jezgra mogao bi da objasni zašto se njeno magnetno polje menja svakih nekoliko stotina hiljada godina, ocenjuju američki naučnici.

Planeta zemlja
 

Kada bi se ova zamena dogodila danas, bili bismo izloženi solarnom vetru koji bi mogao da prekine globalne komunikacije i isključi električne mreže. Naime, čvrsto Zemljino unutrašnje jezgro s jedne strane malo raste dok se s druge topi. Piter Olson i Reno Degen Univerziteta u Baltimoru u svom istraživanju su upotrebili numeričko modelovanje kako bi utvrdili da se Zemljina osa magnetnog polja nalazi u polulopti koja raste. Ovi rezultati pokazuju da se zamene polja mogu povezati s rastom jezgra i ekscentriciteta.

Zemljino jezgro
 

Prema nalazima stručnjaka predstavljenim u časopisu Nature Geoscience postoje naznake da je sledeća zamena na putu - brza pomicanja osa polja u poslednjih nekoliko stotina godina mogli bi biti najava smene severnog i južnog pola.

"U našim modelima otkrili smo zanimljivu korelaciju između prolaznih pomaka i zamena Zemljinih magnetnih polova", rekao je Olson i dodao: "Pretpostavljamo da ova veza postoji, međutim, haos u jezgru onemogućuje nam da napravimo tačna dugoročna predviđanja."

Poznato je da Zemlju od Sunčevih oluja štiti njeno geomagnetno polje, odnosno magnetosfera. Ovo područje deluje kao štit od kosmičkih zraka koje bi inače razorile gornje delove atmosfere uključujući i ozonski omotač koji blokira štetno ultraljubičasto zračenje. U trenutku smene polova naša planeta bi na neko vreme ostala bez ove zaštite. Ranije zamene polova, koje se događaju u intervalima od nekoliko stotina hiljada godina, ostale su zabeležene u stenama.

Geomagnetno polje od prvih merenja nemačkog naučnika Karla Fridriha Gausa 1845. je oslabilo za oko 10 odsto. U poslednjih 2.000 godina njegov je intenzitet pao za oko 35 odsto. Istovremeno severni magnetni pol sve brže klizi od severa Kanade prema Sibiru – početkom 20. veka godišnje se pomicao za 10-ak kilometara, a do 2003. ova se brzina povećala na 40 km godišnje i danas raste.

POVEZANE VESTI

Petak 20.07.2012. 23:18
Руска истраживања су описала след катаклизмичних дешавања. http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=182&editionId=103&articleId=504
Nedelja 22.07.2012. 07:17
O tome je bolje ne razmišljati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online