Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 16.07.2012.
19:19
24sata.rs A

Kontakt s vanzemaljcima za manje od 100 godina?

Naučnici predviđaju da će do prvog kontakta sa vanzemalcima doći za manje od 100 godina. Ali, vodeći stručnjaci ističu da bi “bliskim susretom treće vrste” zapravo trebalo pre da se pozabave vlade država, nego Holivud, i da bi već sada trebalo započeti pripreme.

Foto: Ilustracija
 

- Uverena sam da ćemo dobiti znake života na drugim mestima, možda čak i inteligentnih vrsta, u veku pred nama. Koliko smo za to spremni? Da li smo mislili o tome kako da im se približimo? Da li da ih stavimo u zoo-vrtove, pojedemo ih ili im pošaljemo vojne trupe da šire demokratiju? - rekla je Džoslin Bel Barnel na konferenciji “Jurosajens open foruma” u Dablinu, a prenosi “Dejli mejl”.


Ova profesorka sa Oksforda napominje da je najverovatnije da će vanzemaljci biti pronađeni na stenovitim planetama gde ima ugljen-dioksida i ozona u atmosferama.

- Ako već pretpostavljamo da ima inteligentnih živih vrsta, hoćemo li se potruditi da ih upoznamo ili ne? Zanimljivo je i pitanje kome prvo reći: medijima, premijeru, papi? Treba već sada misliti o svemu tome - ističe ona.

Ali, opet, dodaje i da će, ako se i budu otkrili znaci vanzemaljskog života, biti potrebne decenije da se sa njima komunicira putem radio-signala ili lasera.


Ranija istraživanja pokazala su da bar polovina Britanaca veruje da postoje “mali zeleni”.

Naučnici su, međutim, podeljeni oko toga da li treba otkrivati prisustvo Zemljama mogućim stanovnicima drugih planeta.


Neki od njih kažu da, ako otkrijemo vanzemaljcima naše prisustvo, rizikujemo invaziju koja bi mogla da okonča život na Zemlji.


Oni ističu da bi, “ako već vanzemaljci imaju takvu tehnologiju da mogu da pređu svemir da bi došli do Zemlje”, onda bi “naši odbrani sistemi bili sve sem korisni”.

I čuveni fizičar i astrofizičar Stiven Hoking se čak oglasio tim povodom. On takođe misli da treba učiniti sve da do kontakta ne dođe, piše “Dejli mejl”.


- Mi pre svega treba da se brinemo o sebi i pratimo koliko inteligentan život može da se razvije u nešto što ne bismo želeli da sretnemo. Ako bi nas vanzemaljci posetili, ishod bi bio sličan Kolumbovom iskrcavanju u Americi, a videli smo da se on baš i nije dobro odrazio na Indijance - kazao je Hoking.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.07.2012. 19:48
Doci ce oni za manje od 30 god. ako neki nisu vec ovde........ jedino se ameri' plase da im ne uteraju "vanzemaljsku demokratiju" kako je oni sire danas po kontinentima, zato se i oglasio Hoking !
Ponedeljak 16.07.2012. 21:17
Ovo je najsmesnije "da pošaljemo vojne trupe da šire demokratiju" ili su mislili da posalju vojne trupe da ih slusaju ... ;)))
Utorak 17.07.2012. 02:06
Znaci imacu priliku da ih upoznam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online