Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.01.2012.
09:26
Blic A

Zagonetke iz Mesopotamije o seksu, pivu i politici

Arheolozi i stručnjaci za kulturu naroda Mesopotamije protumačili su jednu kamenu ploču ispisanu na akadskom jeziku i otkrili zanimljive zagonetke.

Zagonetna ploča na kojoj se ismevaju političari nestala je u iračkom ratu

Kamena ploča, stara više od 3.500 godina napisana je klinastim pismom i sadrži serije zagonetki koje pokazuju da su ljudi i pre toliko godina otvoreno razgovarali o politici, vojsci i seksu i ismevali mnoge javne ličnosti, kao što i mi to danas radimo.

Ploča potiče sa sa teritorije današnjeg Iraka, iz nekadašnjeg Vavilona. Tekst su preveli Nejtan Vaserman, profesor sa Instituta za arheologiju u Jerusalimu i Mihael Štrek sa Univerziteta u Lajpcigu.

"Ovo je relativno redak žanr. Nismo do sada našli mnogo zagonetki", izjavio je profesor Vaserman za sajt "LiveScience".

Neki od dešifrovanih tekstova su "vulgarni i seksualno eksplicitni", a drugi šaljivi.
Nažalost, nije poznato gde se tačno danas nalazi ploča, koja se pre početka rata u Iraku nalazila u muzeju u Bagdadu. Ploča pokazuje da su i Vavilonci imali neobičan i surov smisao za humor. Neke od zagonetki su logične i za naše poimanje, ali neke je teško razumeti.

Jedna od zagonetki glasi: "On je iskopao oko: To nije sudbina mrtvog čoveka; On je isekao grlo: Mrtav čovek (Ko je to?)". Odgovor na ovu zagonetku je - guverner.

"Ova zagonetka govori o guvernerima koji jedino imaju moć kao sudije da kažnjavaju ili osuđuju na smrt. Imamo interesantne tragove političke kritike, pa i besa prema političarima", piše u izveštaju Štreka i Vasermana.

Jedna od mnogo vedrijih zagonetki glasi: "I tvojim ustima i zubima, ili u urinu
konstantno gleda u tebe i meri sud tvog gospodara (Šta je to?)". Rešenje je - pivo.

Pojedine zagonetke su seksualnog sadržaja, kao na primer sledeća: "Deflorisana (devojka) nije zatrudnela. Nedeflorisana (devojka) je zatrudnela (Šta je to?)". Odgovor je, začudo, pomoćna vojska, odnosno grupa vojnika koja nije najpouzdanija.

Zagonetka koja, nažalost, nije cela sačuvana glasi: "...od tvoje majke je od onog koji ima odnose sa njom". Njeno rešenje stručnjaci nisu mogli da saopšte jer je taj fragment teksta oštećen.

Još jedna zanimljiva zagonetka: "Kula je visoka, ona je visoka ali ipak nema senku (Šta je to?)". Njeno rešenje je - sunčev zrak.

Poslednja zagonetka se oslanja na logiku i glasi: "Kao riba u ribnjaku, kao trupe pred kraljem (Šta je to?)". Odgovor je slomljeni luk. Smisao ove zagonetke je u tome da je riba u ribnjaku beskorisna onome ko je gladan, a i vojska koja stoji ispred kralja ne bori se i ne štiti kraljevstvo, a tako je i slomljeni luk neupotrebljiv u borbi ili lovu.

Utorak 31.01.2012. 09:58
Хехехе, још један пример да историја човека није почела од Бостонске чајанка, а ни од Француске револуције.
Utorak 31.01.2012. 23:04
A da bi nam zagonetke bile jos interesantnije, sad se umjesto sumerskog klinastog pisma pominje "akadski"!!! Bas me zanima koliko li strucnjaka danas u svijetu ima koji su upravo "akadski jezik" izucavali i koji mogu da prevode arheoloske pronalaske! Do sad se iz tog dijela pominjao jedinsko sumerski jezik i klinasto pismo, mada postoje tvrdnje da je sve ispisano na dva jezika... na sumerskom (inace jako rasprostranjenom danas:.:-))), i na jos jednom koji ne dozvoljavaju da se prevodi, mada je mnogo laksi za citanje! Neki strucnjaci tvrde da se radi o cirilicnom pismu koji bi mnogi za cas mogli da procitaju, a i da prevedu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online