Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.01.2012.
17:34
telegraf.rs A

Genijalni izumi srpskog dizajnera

Denis Bostandžić osmislio je čips u obliku kašičice i elektronsku "kasicu prasicu". Njih još uvek nema u prodaji, ali je on objasnio kako bi funkcionisale.

Jedenje sosa uz čips moglo bi da postane mnogo jednostavnije, kada bi stari čips zamenila "kašičica" od čipsa, odnosno "Spoonachos", koja se ne bi se lomila a zahvatala bi više sosa. Nju je osmislio mladi i talentovani srpski industrijski dizajner Denis Bostandžić.

"Bila bi posebno dizajnirana, jer bi bila šira a imala kraću dršku. Tako ne bi pukla, čak i ako zahvatite mnogo sosa", objašnjava Bostandžić.

On je osmislio i praktično pakovanje, da se ne izlome dok ne dođu do vas. Ali, daleko od toga da je to jedina Denisova ideja - ima ih on još mnogo.

Naime, primetivši da "kasice prasice" polako izlaze iz mode, a da ljudi sve više koristi platne kartice, postavio je sebi pitanje: kuda sa digitalnim sitnišom koji bi nam ostao da smo platili fizičkim novcem? Mladi dizajner osmislio je i rešenje ovog "problema": elektronsku "kasicu prasicu" - "Digital Piggy Bank".

To je post terminal, kao onaj kroz koji se naše kartice provlače u prodavnicama i buticima, sa razlikom u tome što ona sa kartice ne može da skine više od dva evra. Prvobitno je osmišljena za skupljanje dobrotvornih priloga, ali može da se koristi i za ličnu štednju, u kom se slučaju uplaćuje na vaš posebni račun.

Denisove inovacije mogli ste da vidite i u vreme zemljotresa u Japanu. Tada je na sajtu Arigato.rs bila organizovana prodaja majica, a prihod od prodaje putovao je u Japan. Denisova ideja "Usvojite robota" bila je veoma primećena, a akcija je uspela.

"Robot je na majici zato što je to moja prva asocijacija kada neko kaže Japan. A 'usvajanje' je simbolika: mi kao usvajamo njihove robote koji zbog katastrofe nemaju gde, a oni sa druge strane dobijaju naš novac", kaže Bostandžić.

Mladi dizajner ove svoje ideje nije zaštitio, jer misli da nema potrebe. "To je samo prezentacija ideja, nemam nameru da to unovčim. Samo hoću da unapredim neke aspekte u okolini", iskren je Denis.

Za ove ideje interesovale su se neke domaće i inostrane kompanije, a njegove projekte objavljivali su najeminentniji svetski onlajn i štampani časopisi. Za elektronsku "kasicu prasicu" zanimala se čak i Narodna banka Srbije. Ipak, u prodaji ih još nema, pa se možemo samo nadati da će u Srbiji neko napokon početi da koristi ogroman kreativni potencijal koji samo čeka kanal kroz koji će da ispliva na površinu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online