Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.01.2012.
12:55
M.D. - Vestionline A

"Naučni" mitovi koji vređaju razum (2)

Teško je razlikovati stvarnost o fikcije kad je u pitanju nauka. Postoji nekoliko stvari, činjenica za koje verujemo da su naučne činjenice, ali su u stvari mitovi. Pogledajte nastavak priče.

Da li se muzika čuje u svemiru?
 

1. Mesec ima tamnu stranu

Ne, nema. Ali potoji fantastičan album "Dark Side Of The Moon" (Tamna strana Meseca) tako da eto imamo barem to. Mesec je potpuno osvetljen od strane Sunca. Ova zabluda o Mesečevoj mračnoj strane došla je zbog toga što postoji strana meseca koja nije vidljiva sa Zemlje. Gravitacija naše planete i sinhronizovana rotacija ova dva nebeska tela utiče na to da stalno vidimo samo jednu stranu ovog prirodnog satelita.


2. Pravilo "Pet sekundi"

Pravilo kaže da ako hrana padne na pod, imamo pet sekundi da je podignemo pre nego što postane kontaminirana. Žao nam je što ćemo vas razočarati, ali to je laž. Ako hrana padne, ona će istog trenutka biti zagađena. Ali eto, ako vam je za utehu, nije uvek toliko strašno pojesti nešto sa poda, jer nam to pomaže da razvijemo imunološki sistem, ali ne treba ni preterivati.

3. Polaris je najsvetlija zvezda na severnom delu hemisfere

Ni ovo nije tačno. Sirijus je svetlija zvezda u odnosu na Polaris.

Važnost Polarisa je da njegova pozicija jer na nebu označava, tj. određuje Sever - i zbog toga se još naziva "Severnjačom".

4. Ljudska bića eksplodiraju u kontaktu sa bezvazdušnim prostorom tj. kosmosom

Ovaj mit je rezultat naučne fantastike i filmova koji ga koriste za povećavanje drame. U stvari, ljudsko biće može da preživi 15 do 30 sekundi u svemiru.

Nakon ovog kratkog perioda, nedostatak kiseonika uzrokuje nesvesticu što na kraju dovodi do smrti.


5. Evolucija utiče da sve ide u pravcu od nižeg ka višem

Iako je činjenica da prirodna selekcija iskorenjuje falinke iz genetskog bazena, postoje mnogi slučajevi u kojima nesavršeni organizmi mogu mnogo bolje da opstanu i prežive nego neki viši tipovi živih bića. Odlični primeri za to su pečurke, morski psi, rakovi i mahovine.

Ovi organizmi su takvi da su sposobni da se adaptiraju svojoj okolini bez dužih vremenskih perioda pripreme i aklimatizacije.

Pročitajte još: "Naučni" mitovi koji vređaju razum (1)

KRAJ

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Najveća naučna otkrića u 2013.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online