Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.09.2011.
20:43
tportal A

Danas se rađa 7-milijarditi stanovnik Zemlje

Najveća je verovatnost da će se to dogoditi u jednoj od dve najmnogoljudnije države Kini ili Indiji, ali teoretski je moguće da će to biti i neka malena zemlja.Naravno, takođe je moguće da se dete već rodilo.

Na Zemlji polako postaje tesno
 

Ujedinjene nacije odabrale su 31. avgust kao datum sudbonosnog rođenja, međutim, kroz istoriju se pokazalo da su demografi retko precizni, pa je prilično verovatno da se novorođenče negde već baškari u pelenama.

U vreme Hrista bilo nas je samo 300 miliona

Prirast broja stanovnika kroz istoriju ubrzano raste. Stručnjaci procenjuju da ih je u vreme Isusa Hrista na Zemlji bilo 300-tinjak miliona.

Prva milijarda dostignuta je tek negde nakon 1800. godine, a u samo 11 godina 21. veka ukupan broj stanovnika porastao je za čak milijardu.

Petomilijarditi "Zemljanin"

Mladić po imenu Matej Gašpar, rođen je 11. jula 1987. godine, u  Zagrebu, kao petomilijarditi stanovnik Zemlje.

Njegov rođendan je proglašen danom svetske populacije.

Razvijene zemlje će gubiti uticaj

Ipak, u UN-u uglavnom očekuju da će do 2050. na Zemlji živeti negde između osam i 10,5 milijardi ljudi. Promene broja i prirasta variraće od kontinenta do kontinenta. Indija koja danas broji 1,2 milijarde stanovnika uskoro će preuzeti vodjstvo od Kine u kojoj danas živi 1,3 milijarde ljudi, a populacija najmnogoljudnije afričke zemlje Nigerije, koja danas broji 162 miliona, porašće na oko 750 miliona.

Ali u razvijenim industrijskim zemljama broj stanovnika će padati. Na primer Nemačka, koja danas ima oko 80 miliona stanovnika, sredinom veka imaće ih 72. Osim toga, stanovništvo razvijenih zemalja ubrzano stari. To znači da će se odnosi političkih moći promeniti. Zemlje poput Kine, Indije i Brazila (u kojem živi 193 miliona ljudi) poslednjih godina već politički jačaju. Ne čudi stoga nedavno upozorenje nemačke kancelarke Angele Merkel da se "u svetu sa sedam milijardi stanovnika Evropljani moraju držati zajedno", jer će u protivnom njihov prosperitet i vrednosti jednostavno nestati.


Teško breme može izazvati i ratove

Ovakav populacijski prirast, naravno, podrazumeva i sve veći pritisak na resurse – zemlju, hranu, vodu i izvore energije, a mnogi stručnjaci predviđaju da bi mogao dovesti do ratova. Svetska organizacija za zaštitu sredine WWF procenjuje da bi nam za normalan život do 2050. mogle zatrebati još tri planete ako ne promenimo sadašnje navike.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2011. 23:51
AUUU MILEEE! Ja sam živeo u ubeđenju da nas na Planeti ima tek 6 mlrd! Spram ovih zastrašujućih cifara po Aziji i Africi,mi u Srbiji smo stvarno šaka jada! Po Kini ima sela koja imaju više stanovnika nego naša država, samo što mi to ne znamo ili nećemo da znamo! I nas bi bilo 80 miliona kao švaba da nas nisu tamanili u dosadašnjim ratovima. Ne postoji plan koji bi nas demografski spasao jer svim političarima odgovara da ima što manje svedoka njihove gramzive vlastodržačke hegemonije! PU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online