Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.02.2011.
14:39
Vestionline A

Otkriven recept za Koka-Kolu!

Jedna od najčuvanijih tajni na svetu, recept za Koka-Kolu, izgleda da je otkrivena. Do sada su recept znala samo dvojica radnika čuvene kompanije, a sajt Thisamericanlife.org objavio je fotografije ručno pisanog "kuvara" u kome su navedeni svi tajni sastojci najpoznatijeg pića na svetu.

Knjiga recepata i tajni sastojci za legendarnu Koka-Kolu

Originalan recept za pripremu Koka-Kole već 125 godina čuva se u sefu jedne američke banke. Tajnu znaju dva radnika kompanije, a sajt Thisamericanlife.org navodi da su sastojci i njihova količina objavljeni još 1979. u jednim američkim novinama, ali tada niko na to nije obraćao pažnju.

Sajt je objavio 32 godine star članak i sliku koja vrlo verovatno prikazuje kopiju originalnog recepta, što je potvrdio istoričar i autor knjige "For God, Country and Coca-Cola" (Za Boga, otadžbinu i Koka-Kolu) Mark Pendergrast.

Apoteka u kojoj je nastala Koka-Kola

Recept sa slike najverovatnije je zapisao prijatelj "oca" Koka-Kole, farmaceuta Džona Pembertona iz Atlante, a zapis se sačuvao kroz generacije. Pemberton je najpoznatiji napitak na svetu stvorio sasvim slučajno, kuvajući u dvorištu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio napitak koji nije bio gaziran. No, uskoro je saznao da treba da doda i ugljen-dioksid kako bi dobio gazirano pieć. 

Poznato je da su osim vode, koja čini 90 procenata Koka-Kole, glavni sastojci ugljen-dioksid, karamela, ortofosforna kiselina, prirodne arome i kofein. Ako slika koju objavljuje Thisamericanlife.org prikazuje i njihove prave razmere, kao i neke "začine" zbog kojih ni jedan proizvođač koji je pokušao da napravi slično piće nije pogodio aromu

Utorak 15.02.2011. 17:51
Cuveni napitak apotekar je prvo namenio za lecenje mamurluka i glavobolje. Vestacki napitak pod imenim Kola je "obogatio" sastojkom koji je na prvom mestu u receptu u tekstu. Lepo pise - tecni ekstrakt od KOKE u kolicini 3 drama.Tako se dobije KOKA - KOLA koja je uskoro kao gazirani napitak pocela da se dopada i deci i zenama a ne samo mamurnima.Onda je recept od apotekara otkupila kompanija koja je pocela masovnu proizvodnju u poznatoj boci stilizovane zenske figure utegnutoj u haljini do zemlje kako je onda bila moda. . Tako da je Saric u stvari sodadzija koji je uhvacen sa vecom kolicinom tajnog sastojka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online