Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.01.2011.
14:36
Vestionline A

Popaj slavi 82. rođendan!

Animirani lik Mornar Popaj prvi put se pojavio pre 82 godine u stripu "Timbl Tiatr" (Thimble Theatre), a njegov tvorac je crtač Elzi Krajsler Segar. Olivina velika ljubav i odani prijatelj Pere Ždere najpoznatiji je po snazi koju dobija kada pojede konzervu spanaća.

Simpatični animirani lik Mornar Popaj prvi put se pojavio u stripu Timble Tiatr 17. januara 1929. godine, a izmislio ga je američki crtač Elzi Krajsler Segar.

 
Glavni junak Kastor sa drugarom Hamom uputio se na prekookeansko putovanje kada se obratio čoveku u mornarskom odelu s tetovažom sidra na ruci rečima: „Hej ti! Da li si ti mornar?".

Povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko, Popaj je uzvratio: „Jok, mislim da sam kauboj."

Od tog trenutka postao je sastavni deo stripa Timble Tiatr.

Popaj je mornar s istetoviranim sidrom na obe podlaktice i zaštitnim znakom - lulom od kukuruzovine u ustima. Njegov supranik je Badža koji beskrupulozno pokušava da osvoji Olivu, Popajevu veliku ljubav.

Večiti neprijatelji: Popaj i Badža

Mornar Popaj je napoznatiji po tome što kada pojede spanać dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobeđuje Badžu. Simpatičan lik koji se pojavljuje u crtanim filmovima pored ovog mornara jeste i proždrljivac hamburgera Pera Ždera.

Filmsku premijeru Popaj je imao 1933. godine u filmu Beti Bup sreće mornara Popaja. Iste godine „Flečer studio" snimio je dugometražni crtani film "Ja sam ono što jesam" (I Yam what I Yam), sa Popajem u glavnoj ulozi.

„Paramount studio" preuzeo je „Flečer studio" i 1942. godine preimenovao ga u "Famous Studio". Iako je nastavljeno snimanje crtanih filmova o Popaju, poznavaoci i ljubitelji crtanih filmova tvrde da nikada nije postignut kvalitet iz prethodnog perioda.

Popaj i njegova devojka Oliva
 

Od 1933. do 1957. godine napravljeno je oko 230 kraćih epizoda i tri duža animirana filma: "Mornar Popaj susreće Sinbada moreplovca" (Popeye the Sailor meets Sinbad the Sailor), "Popaj susreće Ali Babinih 40 razbojnika" (Popeye meets Ali Baba's forty thieves) i "Aladin i njegova čarobna lampa" (Aladin and his wonderful lamp).

Crtane filmove je do 1942. režirao Dejv Flejsčer, a od tada rediteljski posao obavljali su Simor Knejtel, Isador Sparber, Bil Titla, Den Gordon i Dejv Tendlar.

Igrani film o Popaju u režiji Roberta Altmana snimljen je 1980. godine. Glavne uloge poverene su Robinu Vilijamsu u ulozi Popaja i Šeli Duval u ulozi Olive.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.01.2011. 22:49
Popaj dobija snagu od zelenog spanaća kojega, pogotovo u ranijim epizodama uzima kroz lulu. Kakav je to spanać koji se konzumira kroz lulu i za koji se u dvadesetim godinama ovog veka verovalo da daje nadljudsku snagu? Pogodili ste, Popaj voli vutru. Jedno veliko hura za Popaja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online