Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.08.2010.
13:02
D. D. - J. L. P. - Vesti A

Dinkićevi trutovi pre dijaspore

Dok Srbija zatvara neka konzularna predstavništva, otežavajući mnogim građanima u dijaspori dolazak do ličnih dokumenata i rešavanje drugih administrativnih problema, samo na 28 ekonomskih diplomata poslatih širom sveta, iz budžeta godišnje odlazi gotovo 1,4 miliona evra.

Skupa investicija Srbije: Ekonomske diplomate
 

Mada se stalno govori o racionalizaciji troškova, potezi države nisu jasni dijaspori, jer je konzulat u Lionu ugašen, a uz najavu zatvaranja diplomatsko-konzularnog predstavništva u Gracu, čuje se i da Srbija otvara konzulat u Herceg Novom.
 

Apeli naših građana iz lionskog konzularnog područja su da im se vrati DKP, a predstavnici Srba ogorčeni ovim potezom, ukazuju da u tom delu Francuske živi 35.000 građana Srbije kojima je predstavništvo matice neophodno kako ne bi prevaljivali kilometre do sledećeg. Zato traže da se ponovo otvori, a Milovan Jovanović koji živi i radi u tom delu Francuske, matici je poručio neka prepolovi nerazumno visoku sumu od 7.000 evra mesečno kojom se u Parizu i dalje plaća stan ambasadorke Uneska Zorice Tomić.

U najavi i policijske diplomate

Posle ekonomskih diplomata, država se sprema da u "beli svet" pošalje i policijske. Kako se čulo, diplomatski oficiri bi trebalo da pokriju prvo zemlje bivše SFRJ, a zatim i svetske prestonice u kojima postoji potreba za aktivnom i brzom policijskom saradnjom sa Srbijom. Diplomatski oficiri koji treba da uspostave kontakt sa inostranim policijama biće razmeštani u srpske DKP, a glavni zadatak im je razmena informacija u borbi protiv organizovanog međunarodnog kriminala. Zbog ekonomske krize, odustalo se od ovog projekta prošle godine, ali bi mogao da zaživi do kraja ove.

- Neka joj nađu, takođe, luksuzni stan za polovinu te sume i nama prebace 3.500 evra, da iznajmimo malu prostoriju i plaćamo jednog konzula. Zar naša vlast ne može da shvati da moramo do konzulata u Parizu da prevaljujemo 1.500 kilometara da bismo uzeli neki dokument - kaže on i pita vlast u Srbiji hoće li na ovaj način da Srbe otera od srpskog i ugura u francusko državljanstvo.

Gužva zbog pasoša

U konzulatima su velike gužve. Termini u Diseldorfu se zakazuju već za avgust sledeće godine, a dnevno se obradi po 50 zahteva. Zaposleni u konzulatu rade praktično non-stop i "priskaču" u pomoć jedni drugima. U tom DKP-u su nam objasnili da je broj aparata za uzmanje biometrijskih podataka, između ostalog, prilagođen i broju službenika, a čiji je broj opet usklađen sa racionalizacijom koja je sprovedena u svim državnim institucijama, pa tako i u MSP-u. Prema saznanjima "Vesti" primanja zaposlenih u administraciji u konzulatima nisu velike, ali dovoljne su za život i rad u državi u kojoj su raspoređeni. Takođe, nezvanično saznajemo da je reč o cifri koja ne premešuje 1.000 evra mesečno.

Pokušaji "Vesti" da u Ministarstvu spoljnih poslova dobiju odgovore na pitanja iz dijaspore, bio je bezuspešan. Tako nismo uspeli da saznamo zašto je u saradnji sa Ministarstvom ekonomije umesto za konzulate, opremu za izdavanje dokumenata, a posebno deficitarno ljudstvo u DKP-ima, Ministarstvo spoljnih poslova rešilo da budžet optereti sa 28 novouvedenih misionara čije su plate između 2.500 i 3.500 evra plus prateći mesečni troškovi od 1.000, a da Srbiji nisu obezbedili nijednu inostranu investiciju! I zašto tih 350.000 evra tromesečnih troškova nisu usmereni na DKP-e, već građani u dijaspori čekaju i do godinu dana na dokumenta, kao što je slučaj u ambasadi u Beču gde se zakazuje za drugu polovinu 2011!
 

U Ministarstvu ekonomije koje finansira ekonomske atašee kažu da će i najmanja investicija koju donese neko od njih isplatiti troškove svih na godišnjem nivou. Objašnjavaju i da su neke inostrane kompanije posle kontakta sa novim diplomatama već stupile u komunikaciju sa institucijama u Srbiji. Suprotno se, međutim čuje iz nekih srpskih DKP-a, da ovi novi službenici teško ili nikako ostvaruju komunikaciju u inostranstvu, jer nisu diplomatskog ranga koji bi im omogućio prohodnost do relevantnih faktora.
 

Pušara: Partijski kriterijumi

Kostadin Pušara

Razlog što rezultati ekonomskih diplomata još nisu odmakli od nule, prema mišljenju ekonomskog eksperta Kostadina Pušare, leži u izvitoperenosti ove dobre ideje uvezene iz razvijenog sveta, i pravnoj nesigurnosti Srbije.
 

- Umesto ljudi od ugleda u svet su poslali kadrove sa partijskim knjižicama, pa kakav se rezultat može očekivati. Ja smatram da ako te diplomete do sada nisu odradile bar petnaestak odsto posla, a ne vidimo da jesu, pitanje je šta tamo oni uopšte rade? Srbija prvo treba da popravi međunarodne procene koje je svrstavaju u zemlju visokog političkog i ekonomskog rizika, što automatski odbija strane investitore. Imamo nesiguran pravni sistem, glomaznu administraciju, pa ulagač ne vidi zaštitu svojih interesa, a ako i reši da dođe, brzo kod nas upada u lanac korupcije - ističe on i dodaje da, iako se zakoni u toj oblasti usvajaju, boljitak se ne oseća, jer se ne primenjuju.

Za zaposlene u kozulatima 1,6 miliona evra

Suma predviđena rebalansom budžeta za prošlu godinu za plate zaposlenih u diplomatskim misijama iznosila je 1,703 milijarde dinara (ili oko 1,6 miliona evra), dok je za socijalna davanja zaposlenima u ambasadama i konzularnim predstavništvima predviđeno 18,59 miliona.

Zatrpani zahtevima: DKP u Minhenu
 

Među 28 destinacija širom sveta su i glavni gradovi bivših jugoslovenskih republika, pa se nameće pitanje da li je bilo potrebno da, recimo,ekonomski diplomata ode u Podgoricu i koje investicije može da privuče iz te zemlje. Zanimljivo je i da ekonomski diplomata Dragana Đurica koja je u Ljubljani, ne govori slovenački, već engleski i grčki, dok slovenački priča Sandra Poljaković, poslata u ekonomsku misiju u Budimpeštu.
 

U srpskoj dijaspori se više puta čulo da postoje građani u dijaspori od velikog ugleda u zemljama u kojima žive, pa da bi oni, sa svojim vezama i kontaktima u biznis svetu mogli da budu bolji ekonomski misionari, od onih koje je Srbija pre tri meseca poslala širom planete.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online