Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.04.2019.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Praznik rada u 21. veku (2): Nemoćni i isprepadani

Ovogodišnji 1. maj, radnici u Srbiji dočekuju u mnogo gorem stanju i izdanju nego prethodne praznike rada, kaže za "Vesti" predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić. Ona je kao ključni problem navela nezaposlenost:

A. Čukić
Ranka Savić

- Oni koji nešto rade, žive u ogromnom strahu od gubitka posla, što vladajućoj strukturi daje mogućnost manipulacije ljudima. Dominantni oblik rada u Srbiji je rad na određeno vreme, ili na lizing putem agencija koje posreduju, a pritom su ne samo srpske plate najniže u regionu, već smo poslednji i prema visini minimalne zarade. Srbiju je pre nekih desetak dana u visini mesečnih primanja pretekla čak i Albanija.

Ukazuje i da ovaj period karakteriše i vrlo loš odnos poslodavaca prema zaposlenima, a naročito je karakteristično da se ne poštuje Zakon o radu koji inače nije naklonjen radniku:

- Mnogo je poslodavaca koji ne uplaćuju poreze i doprinose zaposlenima, a država ne samo da ne reaguje, već je i sama loš poslodavac. Naše pouzdane informacije govore da zaposlenima u kompletnoj namenskoj industriji nisu uplaćeni doprinosi.

Takođe se, kako ističe, "na prste" mogu prebrojati oni koji plate prekovremeni rad. Uz ovu, postoji još jedna pojava štetna po radnika, a to je fiktivno vođenje toplog obroka i regresa u knjigovodstvu.

- Vlasnik firme često zadrži radnike prekovremeno i kaže: "Ostani, nemam da ti platim, ali uzećeš slobodne dane." A onda kad radnik hoće da ih uzme, poslodavac mu veli: "Potreban si nam baš sada." I tako ukrug...

Isplata minimalne zarade, ističe, ne poštuje se čak ni onima koji su zaposleni u državnoj službi.

- Informacije našeg sindikata govore da recimo zaposleni u upravi u Šidu dobijaju manje od zakonski propisane minimalne sume i da se zakon ne poštuje u delu o ugovorima o radu na određeno.

- Propisano je da radnik može najviše dve godine da radi na određeno, u izuzetnim slučajevima još godinu duže, a dešava se da ljudi na određeno budu i po deceniju i po. Postoji čitava armija isprepadanih radnika, koji su u velikom strahu od gubitka posla vrlo poslušni i mirni.

Partijsko zapošljavanje, prema njenim rečima, dostiže kulminaciju.

- Oduvek je bilo toga da se posao dobija preko partijske knjižice, a sada je došlo do nezapamćenih razmera. Primetno je i da se vrši prijem nestručnih, pa su iskusni radnici u ogromnom problemu, jer moraju da obave svoj i posao za još troje koji ne znaju da rade...

Veto na štrajk

Država je pre pet godina menjala Zakon o radu, protiv kojeg su ustali sindikati, jer smanjuju prava radnika, a sada se najavljuju nove izmene. Ranka Savić otkriva da je tim povodom bilo nekoliko sastanaka sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, ali uzalud. Podseća i na Zakon o štrajku koji je, prema njenim rečima, u velikoj meri ograničio to pravo zaposlenih. Inače je, kaže, Vlada Srbije donela posebnu Uredbu kojom je potpuno obesmislila i ograničila pravo na štrajk.

- Uredbom je uvela minimum procesa rada, a kako to izgleda, videli smo na nedavnom primeru Republičkog geodetskog zavoda, gde su neki od zaposlenih i pored štrajka morali da rade - pojasnila je predsednica ASNS.

Najsiromašniji u Evropi

Ovaj 1. maj radnici u Srbiji, prema rečima sekretara Saveza samostalnih sindikata Srbije Zorana Mihajlovića, dočekuju u gorim uslovima rada i sa sve praznijim džepom.

- Uslovi rada su otežani, a i dalje je prisutan rad "na crno", a samo je privid da nezaposlenost opada. Uz to je srpski radnik najslabije plaćen u Evropi - kaže Mihajlović za "Vesti".

Sutra - Praznik rada u 21. veku (3): "Diktator" na kolenima

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online