Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.07.2010.
00:18
blic.rs A

Putnici bez aranžmana, gazde agencije “Konte“ nema na vidiku

Građani koji su uplatili aranžmane za letovanje u turističkoj agenciji “Konte” neće otići na planirani odmor. Grupa od 20 građana u petak nije otputovala na Krit jer su na beogradskom aerodromu saznali da ih uopšte nema na spisku putnika za let! A što je još gore - agencija je od petka zatvorena, a od vlasnika nema ni trga ni glasa.

Koferi koji neće nigde da otputuju...
 

Građani koji tek treba da putuju na letovanje preko agencije “Konte” ne mogu da dobiju nikakve informacije o tome da li će njihov put biti realizovan, kao ni kako i kada će im novac biti vraćen. Kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, njima bi uplaćeni novac mogao da bude vraćen iz polise osiguranja koju svaka agencija sa licencom i ma.

Najbolje je da putnici podnesu tužbu

Šef odseka turističke inspekcije za grad Beograd Jelena Sladić Jakovljević izjavila je danas da putnici koji su imali rezervaciju u agenciji "Konte" treba da podnesu tužbu nadležnom sudu kako bi u slučaju stečaja njihova potraživanja bila naplaćena iz stečajne mase.


Jakovljević je kazala da turistička inspekcija, posle završetka inspekcijske kontrole "Kontea" nije zatvorila poslovnicu te agencije u Ulici Kneza Miloša 9 u Beogradu.


Agencija je, prema Jakovljević, istakla lažno obaveštenje da je poslovnica zatvorena.


"Na vratima je istaknuto obaveštenje da putnici mogu pismeno da traže povraćaj novca i ukoliko to i učine smatraće se da je putovanje otkazano od strane putnika ", kazala je Jakovljević i preporučila putnicima da to ne čine.


Jakovljević je dalje objasnila da je Turistička inspekcija Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja završila inspekcijsku kontrolu "Kontea" i 8. jula pokrenula postupak za oduzimanje licence jer turistička agencija nije obezbedila smeštaj putnicima u Egiptu.


"Ta agencija može do došenja rešenja o oduzimanju licence, da obavlja poslove turističke agencije, a posle oduzimanja licence može da realizuje do tada ugovorena putovanja sa putnicima", kazala je Sladić Jakovljević.


Šef odseka turističke inspekcije je podsetila da agencija, kao i putnici mogu da otkažu putovanja, a da se u tom slučaju primenjuju odredbe ugovora, odnosno opštih uslova putovanja.


Jakovljević je kazala da je agencija dužna da putnicima vrati celokupan iznos uplaćenih sredstava ukoliko otkaže putovanje, a ukoliko putnik sam otkaže, on ima pravo na povraćaj iznosa koji je srazmeran preostalom broju dana do putovanja.

Agonija “Konteovih” putnika počela je u ponedeljak uveče kada je devedeset dvoje njih na aerodromu u letovalištu Tabi saznalo da neće biti smešteni u hotele, jer novac koji su uredno uplatili u Beogradu uopšte nije uplaćen egipatskom partneru ove agencije. Putnici su jednu noć platili iz svog džepa, a posle intervencije naše ambasade u Kairu i konačne uplate, drama je okončana, pa će se ova grupa vratiti 16. jula kada im se završava aranžman.


Turistička inspekcija obavila je vanrednu kontrolu i pokrenula postupak za oduzimanje licence agenciji “Konte”
. To je zabrinulo građane koji tek treba da putuju preko ove agencije, pa su još pre dva dana počeli da se raspituju šta će se desiti sa njihovim aranžmanima i novcem.


Od petka je nemoguće dobiti bilo kakvu informaciju jer je agencija zatvorena. Na ulazu u “Konteovu” poslovnicu u Ulici kneza Miloša 9 u Beogradu piše da je zatvorena zbog inspekcije i da će novac i pasoše vraćati po prijemu pisanih zahteva uz fotokopije uplata na istu ovu adresu. Mnogi, međutim, strahuju da će agencija otići u stečaj i da bi oni svoj novac morali da čekaju i do pet godina. Ispred “Kontea” juče je bilo građana koji su bezuspešno pokušavali da dobiju bilo kakvu informaciju.


Među prvima koji je morao da svoje letovanje završi pre nego što je i počelo bio je Beograđanin Miloš Mogorović koji je juče ujutru u pet sati trebalo da odleti za Krit. Na aerodromu su supruga i on sa još dvadesetak putnika čuli neprijatnu vest.


- Bili smo na šalteru agencije “Follow me” koja je nosilac čartera i rekli su nam da ne možemo da putujemo jer naših imena nema na spisku putnika. Ja sam prethodnog dana bio u poslovnici na Novom Beogradu, i rekli su mi da dođem na aerodrom i da nikakvih problema nema. Ako ništa drugo, proveo sam jedno romantično jutro sa suprugom na aerodromu - ironičan je bio Mogorović.


Ni oni koji narednih dana treba da putuju nemaju ništa manji problem. Sonja Miletić iz Niša kaže da u Tabu treba da putuje 14. jula, ali da iz agencije ne može da dobije nikakve informacije.


- U sredu su nam rekli da ništa ne brinemo i da će putovanja biti, kao i da će se javiti dva dana pre leta, ali sada već nikoga u agenciji ne mogu da dobijem da mi kaže šta se dešava - objašnjava ona.


Ljubiša Živadinović, advokat Asocijacije turističkih agencija, objašnjava za “Blic” na koje načine građani mogu da naplate svoj novac ukoliko se turistička agencija zatvori.


- Svaka turistička agencija je prilikom izdavanja licence morala da uplati polisu osiguranja koja se nalazi u Agenciji za privredne registre. Odatle bi građani mogli da naplate dug na najbrži način. Ako to ne prođe, onda se dug može naplatiti iz stečajne mase, ali to je dug postupak. Na kraju svaki građanin individualno odlučuje da li će tužiti agenciju - navodi Živadinović.


U Agenciji za privredne registre “Blicu” je rečeno da je suma osiguranja agencije “Konte” 40.000 evra kod osiguravajuće kuće “Triglav Kopaonik”. Tako bi građani u suštini mogli da kod osiguravajuće kuće, kod koje je agencija osigurana od odgovornosti, da izvrše naplatu štete. Građani bi trebalo da se obrate osiguravajućoj kući, da ostave podatke i dobiju precizne informacije kakva je dalja procedura.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online