Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.05.2010.
08:08 >> 23:05h
Tanjug, Srna A

Sukob u Mitrovici, povređeno dvoje Srba

Najmanje dvoje Srba i petoro Albanaca je povređeno u sukobu kod mosta na reci Ibar, koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice, koji se dogodio na dan održavanja lokalnih izbora u toj i opštini Novo Brdo, potvrdio je Srni portparol kosovske policije Besim Hoti. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da je incident koordinisala vlada samoproklamovane Republike Kosovo.

Sukob većih razmera su sprečili Euleks, KPS i Kfor, a oko 16 sati most na Ibru je otvoren za saobraćaj.

"Nešto pre 16 časova saobraćaj preko mosta ponovo je uspostavljen, ali su vozila i putnici podvrgnuti rigoroznim kontrolama", rekao je Srni portparol KPS-a za Kosovsku Mitrovicu Ergin Medić.

On je upozorio da KPS, Kfor i Euleks policija neće tolerisati bilo kakvo nasilje.

U Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu danas se održavaju lokalni izbori, koje su organizovale srpske vlasti.

Do sukoba između Srba i Albanaca je došlo oko 12.30, kada se grupa od oko 700 Albanaca, protestujući zbog lokalnih izbora u severnom delu grada koje organizuju vlasti Srbije, okupila kod mosta u južnom delu grada i počeli kamenicama da gađa Srbe okupljene na suprotnoj strani mosta.

Iz južnog dela grada čula se i rafalna paljba, javio je dopisnik Srne.

Sukob većih razmera danas oko podne sprečile su jedinice Kosovske policijske službe, Kfora i Euleksa.


"Još jednom pozivam Kfor, UNMIK i Euleks da obezbede mir i bezbednost Srbima u Mitrovici a vinovnike današnjih incidenata pronađu i uhapse. Pozivam i građane Kosovske Mitrovice da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije i da u što većem broju izađu na birališta i time pokažu svoju privrženost državi Srbiji i njenim institucijama. Incident u Kosovskoj Mitrovici nije slučajan jer se u pokrajini ništa ne događa spontano", rekao je Bogdanović.

Incident je reakcija na optužnicu Sabita Gecija

 

Državni sekretar ministarstva Kosova i Metohije Oliver Ivanović ocenio je da je današnji incident trebao pre svega pripadnicima OVK koji su se uplašili za sebe i svoju sudbinu "imajući u vidu optužnicu koja je podignuta ili se priprema protiv njihovog saborca Sabita Gecija".
''Mnogi od njih nemaju čistu savest i zato su zabrinuti da se njima ne desi slično. A drugi su oni koji su direktno ili indirektno umešani u organizovani kriminal i korupciju u Vladi Kosova. Njima je trebala ova tenzija, a organizacija srpskih izbora im je samo poslužila kao izgovor“, rekao je Ivanović.

On je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici izjavio da je na ovaj način Priština pokazala šta donosi Srbima tzv. strategija za sever Kosmeta, koju su osmislile prištinske vlasti i visoki predstavnik EU i šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt.

Oko 15 sati situacija u Kosovskoj Mitrovici bila je i dalje napeta, jer su sa obe strane mosta i dalje stajale grupe Srba i Albanaca, dok se na sredini mosta nalazio kordon kosovske i Euleks policije koji nisu dozvoljavali bilo kakav prelazak mosta.

Sukobu na mostu je prethodilo okupljanje oko 2.000 Albanaca u južnom delu grada, na protestu "U odbranu suvereniteta Kosova".

Demonstranti su, nakon obraćanja pojedinaca, uz pesme i parole posvećene takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova, krenuli ka severnom delu što je bio signal da se Srbi okupe na severnoj strani mosta.

Albanci su nosili transparente i albanske zastave, dok su Srbi uzvikivali "Ne damo Kosovo" i "Kosovo je Srbija".

Primetno je bilo da kosovska i Euleks policija nisu blagovremeno reagovale što je, prema oceni Srba, bilo dovoljno Albancima da krenu sa južne strane kako bi isprovocirali sukob većih razmera.

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije ranije danas pozvalo je građane severne Kosovske Mitrovice da budu spokojni uprkos pretnjama albanskih separatista, koji su zakazali masovne proteste veterana albanske terorističke OVK.


Protestu pod nazivom "U odbranu suvereniteta Kosova" pridružio se pokret za samoopredeljenje Aljbina Kurtija, kao i pristalice opozicionih stranaka, Alijanse za budunost Kosova, Alijanse novo Kosovo i Demokratskog saveza Dardanije.

Misija NATO-a na Kosovu saopštila je da će obezbeđivati te proteste. Kfor je rekao da će štititi sve mirne učesnike protesta, ali i da će reagovati na svako nasilje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online