Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.11.2015.
08:15
Đ. Barović - Vesti A

Zagreb ne priznaje zločine nad Srbima (2): Smrtonosni rafali na kućnom pragu

Slobodan Jakovljević se dobro seća svega što se dogodilo 29. juna 1991. godine kada je na pragu svoje kuće u Vukovaru ubijen njegov otac Jovan.

Pamti svaki detalj: Slobodan Jakovljević

- I pre ovog zločina u Vukovaru je atmosfera bila veoma napeta, a sve je eskaliralo nakon sukoba u Borovu 2. maja. Gradom su počele noćne vožnje automobilima bez registarskih tablica i pucnjave po kućama Srba. Krajem maja, u Vukovaru i Borovu naselju zapaljene su sve Borbine i Politikine trafike, zatim prodavnica Prvi maj iz Pirota i nekoliko restorana čiji su vlasnici bili Srbi - Sarajka Đorđa Pejčića i "Karolina", koju je držao njegov brat Živojin, zatim Tufin kafić... - seća se Jakovljević.

Pamti svaki detalj koji se desio u naselju Slavija u Vukovaru gde su stanovali.

- Popodne tog 29. juna Hrvati su blokirali naše naselje. Tada su neki od njih prvi put obukli šarene uniforme Zbora narodne garde. Kada su trojica komšija prolazili našom ulicom, moj otac ih je upitao šta se to dešava, a oni su mu odgovorili: "Čućeš!" Uveče, oko 23 sata, neko je ušao u dvorište i predstavljajući se kao policija pozvao mog oca da izađe. Kada se on usprotivio i predložio da dođe sutra ujutro u policijsku stanicu, zaprećeno mu je da će kuću dignuti u vazduh. Da bi izbegao probleme, otključao je vrata i upalio svetlo ispred kuće. Tada smo začuli dugačak rafal - priča Slobodan.

Jakovljevići su odmah pozvali Hitnu pomoć, policiju i kasarnu JNA, ali jedino iz nje se niko nije odazvao:

- Prva je stigla policija i počela da obavlja uviđaj, fotografiše mesto zločina, a kada je došla Hitna pomoć, telo mog oca su prevezli u bolnicu gde je urađena i autopsija.

Jakovljevići su sutradan preuzeli telo i sa kovčegom pobegli u obližnje Negoslavce. Vratili su se u rodni grad tek 1995. godine, kada je potpisan sporazum o mirnoj reintegraciji Istočne Slavonije. Prva stvar koju je Slobodan po povratku u Vukovar uradio bilo je podnošenje prijave za ubistvo oca.

- Majka, brat i ja smo saslušavani šest puta, a isto toliko i oni koji su bili osumnjičeni za ubistvo oca. Istraga i sudski postupak su, barem na papiru, još u toku. Iz tužilaštva u Vukovaru predmet je prebačen u Zagreb. Istražni sudija stalno mi govori da je i dalje u toku prikupljanje informacija za ovaj slučaj - ispričao je za "Vesti" Slobodan, koji je s ovim slučajem upoznao sve predsednike i premijere Hrvatske, ali uzalud.

Mnogi se još plaše

Slobodan vredno sakuplja podatke, uzima izjave svedoka kako bi došao do pouzdanih saznanja o srpskim žrtvama koje su stradale pre nego što je vlast u Zagrebu "izabrala" dan koji će računati kao zvaničan početak rata.
- Udruženje Za nezaborav razgovaralo je sa članovima 49 porodica čiji su najmiliji, poput mog oca, ubijeni na pragu svojih kuća ili odvođeni na takozvane informativne razgovore, a nikada se nisu vratili. Imamo iskaze i onih čiji su članovi porodice ubijeni tokom ratnih dejstava. Nažalost, dosta ljudi se i dalje plaši da o tome otvoreno govori, posebno porodice iz mešovitih brakova gde su ubijani supružnici i Srbi i Hrvati - naglašava Jakovljević.

SUTRA - Zagreb ne priznaje zločine nad Srbima (3): Streljana zato što je udata za Srbina

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online