Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.02.2014.
12:03
Ž. Marković - Vesti A

Balkanska "trgovina" (5): Mrtvačke cigarete

Državna granica BiH nije imuna na šverc raznih proizvoda, iako se Uprava za indirektno oporezivanje na sve moguće načine trudi da spreči nelegalno prebacivanje robe. Samo u prošloj godini sprečen je šverc raznih prehrambenih i drugih proizvoda i oduzeta roba ukupne vrednosti više od tri miliona evra. Iz Uprave je potvrđeno da su oduzeti razni tekstilni proizvodi, obuća, parfemi, cigarete, kafa, sunčane i dioptrijske naočare, satovi, motorna vozila, mobilni telefoni, zlato, tehnička roba, nameštaj, kao i tablete vijagre.

Srbija zbog cigareta gubi 100 miliona evra godišnje (Foto: Arhiva)
 

Proteklih godina građani su, prema informacijama koje smo dobili od nadležnih institucija, pokušavali da švercuju najrazličitije bizarne stvari. Bilo je tu seksualnih pomagala, lutaka, a najbizarniji slučaj zabeležen je sredinom 2012. godine kada je jedan građanin Gruda u Hercegovini uspeo preko granice da prošvercuje telo svog pokojnog oca.


On, naime, nije hteo da čeka neophodnu dokumentaciju kako bi telo oca, koji je preminuo na plaži u Makarskoj prevezao u Grude i sahranio, već se poslužio metodom koja je obrađena u poznatom domaćem filmu "Mrtav ladan", pa je pokojnika u automobilu prevezao na zadnjem sedištu kao da je živ. O ovom bizarnom slučaju izvestili su svi mediji u regionu.

Balkanska "trgovina":

1. Šverc jajnih ćelija i usoljenih creva

2. Bataci od kojih deci rastu brkovi

3. Rimske urne u autobusu

4. Strategija trčanja

Sagovornik "Vesti" iz Uprave otkriva još neke bizarne pojedinosti sa granice, od kojih su se zgražavali i sami graničari.


- Imali smo slučaj da je jedan muškarac pokušao da prošvercuje veću količinu cigareta, sakrivši ih u mrtvački sanduk. Rekao je da vozi mrtvog oca iz Austrije i molio je graničare da, iz poštovanja prema pokojniku, ne otvaraju sanduk. To im je bilo sumnjivo i kovčeg je ipak otvoren. Tako su pronađene cigarete - kaže naš izvor.


Takođe, pre dve godine zabeležen je i još jedan bizaran slučaj kada je na granici uhvaćena državljanka BiH koja je u svoj polni organ sakrila 23 grama heroina, zapakovana u prezervativ.

Budžet i carina

Ekonomisti smatraju da je prekid šverca jedan od osnovnih zadataka nadležnih službi jer se preko Uprave za indirektno oporezivanje prikuplja najveći deo prihoda u budžete.
- Dok god postoji carina, postojaće i šverc. Uvek će postojati pokušaj ljudi da zarade, a da pri tom ne plate ono što su obavezni. Naravno, suština je u tome da svako radi svoj posao, odnosno da carinici sprečavaju da se šverc dešava - reči su ekonomiste Zorana Pavlovića.


- Nalazili smo robu na raznim mestima, u invalidskim kolicima, tapacirungu automobila, točkovima, gepecima. Prikolice sa duplim dnom su takođe pogodne - kaže naš sagovornik.


Između ostalog, BH graničari su kod građana pronalazili oružje, robu koja je vrlo rasprostranjena prilikom šverca. Posebno poglavlje je šverc životinja. U proteklom periodu nadležne službe imale su posla s organizovanim kriminalnim grupama koje su iz BiH u inostranstvo švercovale pse, a zabeležno je i nelegalno prebacivanje ptica preko granice.

K R A J

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online