Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.01.2014.
12:01
B. Božin - Vesti A

Ko su junaci novog doba (3): Koje čizme nose TV bogovi

Nikada kao danas nije postojalo toliko interesovanje za privatni život poznatih, a isto toliko su te želje i ispunjene. Internet stranice se iz minuta u minut pune svežim glasinama i tračevima, šokantnim paparaco fotografijama pijanih, drogiranih, nasilnih ili nepočešljanih zvezda. Publika je, međutim, sve nezasitija i čeka na još brutalnije i šokantnije detalje iz života poznatih.

Uvek u žiži: Anđelina Džoli i Brd Pit
 

Medijska industrija izlazi u susret ovoj neutoljivoj gladi za proždiranjem zvezda pa, pored onih sa neograničenim rokom trajanja, neprestano izmišlja i lansira instant zvezdice kroz X faktore i ostale rijalitije, koji žive kao vilini konjici, jedan dan ili najduže jednu sezonu. To pokazuje i najsvežiji primer jednog od najgledanijih i zaista najkvalitetnijih šou programa poslednjih godina u Nemačkoj Voice of Germandž, kada je pobedio neugledni roker fantastičnog glasa Andreas Kimert, ali zanimanje za njega je već posle dva-tri dana izvetrilo. Razlog je taj što talenat nije ni bitan, jer je osnovni cilj rekordna gledanost i namicanje što više para od reklama.
 

Merenje grudi

Razlike između zvezda i "vonabi" zvezdica (onih koje bi to želele da budu) ipak su ogromne, zato se i klasifikuju po kategorijama. Takozvane C promocije imaju oni koji su zarad slave spremni da se do besvesti ponižavaju, i služe uglavnom za sprdnju i skandale po medijima. Tako je precvala bivša devojka nemačkog pop-titana Ditera Bolena, Nađa Abd el Farag. Na putu do konačne alkoholičarke prošla je blamaže poput one da su joj na televiziji javno merili koliko joj teže silikonske grudi, do učestvovanja u džungla šouu Ja sam zvezda - izvadi me odavde, gde je jela crve i muda od raznih životinja i davila se u blatu i šlajmu nepoznatog porekla.

Verovatno da požuda za informacijama iz života zvezda u 21. veku i nije toliko veća nego u prošlosti, nego je samo u preteranoj meri zadovoljena. Zašto bi inače nekog tangiralo da li su Dženifer Aniston, Hajdi Klum ili Džulija Roberts trudne čim se malo prejedu ili obuku širu haljinu? Odgovor glasi: zato što od toga žive paparaci, mediji, pa i same zvezde. Koliko je puta Kejt Mos obula iste čizme, koliko hermes tašni ima Viktorija Bekam - informacije su potpuno nevažne, ali one imaju karakter živih sapunica, u kojima glume najlepši i najskuplji protagonisti sveta.


Primeri onih koji već godinama ne uspevaju da izađu na kraj sa samima sobom zbog novoosvojene slave i novca su nebrojeni. Britni Spirs se pred celim auditorijumom ošišala na nulu, umorni Džastin Biber posle burne noći sa prostitutkom, Rijana propagira marihuanu na plažama Barbadosa... Sve to plaćeni lovci, ali i same zvezde objavljuju na Tviteru, Instagramu, Fejsbuku iz dana u dan, sata u sat. Neki od njih nisu izdržali taj medijski pritisak kao Kurt Kobejn ili Ejmi Vajnhaus, ali su zato kao nadoknadu dobili šansu da odu u legendu.

Sledeća neiscrpna medijska tema su polomljena promo srca: slučaj ostavljene Dženifer Aniston i otimačice Breda Pita Anđeline godinama je polarizovao njihove fanove do agresivne mržnje. Neočekivani razvodi poput Monike Beluči i Vinsenta Kasela više nikoga ne čude, jer u holivudskom sistemu vrednosti ništa nije sveto.


Još jedna važna dimenzija koju nemilosrdno eksploatiše medijska industrija je pružanje dokaza da javne ličnosti nisu savršene, pa tako sama urušava svoje mitove. Zato se redovno plasiraju kolaži tipa "zvezde na plaži" sa celulit dokazima na butinama i stomacima koji treba da ih približe smrtnim predstavnicama ženskog pola, hrapave pete ili bubuljice na licu koje morate prvo da zumirate kako biste se uverili da ih imaju i ovi bogovi sa ekrana.


Da li je neko debeo, mršav, mlad ili star, silikonski ili prirodan, bogat i nesrećan - to je danas važnije od izvikanih "unutrašnjih vrednosti". Za glumice sa borama gotovo da nema uloga, zato su Meg Rajan, Rene Zelveger, Nikol Kidman na putu da se uvošte i direktno odu u muzej "Madam Tiso".


Čitava ta čudotvorna i lepo upakovana mašinerija se u međuvremenu otrgla kontroli i postala kosmos za sebe, koji funkcioniše po sopstvenim zakonima i gde niko ne zna šta još može da se desi.

Sutra - Ko su junaci novog doba (4): Deca silikonske doline

POVEZANE VESTI

Sreda 08.01.2014. 20:49
......Verovatno da požuda za informacijama iz života zvezda u 21. veku i nije toliko veća nego u prošlosti, nego je samo u preteranoj meri zadovoljena......... Mislim da publika nije ta koja uslovljava ili traži od medija koja od zvjezda sa kim spava ili je raskinula, koliko ko ima čizama ili kakvu wc-šolju koristi...?! Mislim da je publika upravo od medija "silovana" svim tim po meni bespotrebnim detaljima!!! I da su isti ti mediji i izmislili novo zanimanje...paparaco iliti plaćeni lovac na snimke poznatih.........!!!
Sreda 08.01.2014. 20:56
"....Medijska industrija izlazi u susret ovoj neutoljivoj gladi za proždiranjem zvezda pa, pored onih sa neograničenim rokom trajanja, neprestano izmišlja i lansira instant zvezdice kroz X faktore i ostale rijalitije, koji žive kao vilini konjici, jedan dan ili najduže jednu sezonu...." Odlično se sjećam u SRPSKI IDOL-a kad je pobjedila CVETA MAJTANOVIĆ iz NS-a, djevojka fantastičnog glasa kojoj je obećavana međunarodna karijera.... U Operacija Trijumf kada je pobjedio Adnan Babajić...... Sve su to samo žrtvena jagnjad kojima se obećava ne znam šta, a na kraju ispadne NIŠTA!!! Samo posluže nekim TV kućama zarad bolje gledanosti...i to je to, vrate se u anonimnost odakle su i došli !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online