Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 20.12.2013.
12:01
N. Jokić - Vesti A

Kacin: Srbija težim putem u EU

Crna Gora je u sredu u Briselu održala prvu međuvladinu konferenciju sa EU i time suštinski otpočela pregovore. To je prva zemlja koja pregovara sa EU po novoj i strožoj formuli, rekao je Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu.

Jelko Kacin, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu
 

Šta to znači za Srbiju?
- Crna Gora je otvorila pregovore o poglavljima 23 i 24. To je prva država koja je na osnovu negativnih iskustava EU sa Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom na samom početku krenula sa ta dva poglavlja. Za Beograd je značajno da se sada ne otvaraju samo poglavlja 23 i 24 nego u paketu i poglavlja 5, 6 i 20. Znači, ne radi se samo o pravnoj državi, jačanju institucija, ljudskim pravima, medijskim slobodama, već i o borbi protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala. To je sada veliki paket u kome Crna Gora otvara put Srbiji.

Nemoguće postalo moguće

Premijeri Srbije i Kosova sreli su se više od dvadeset puta, u istom avionu leteli su u Njujork i nazad na zasedanje Saveta bezbednosti i nisu napravili grešku na bilo čiju štetu. To je jasno pokazalo da su obe strane posvećene evropskoj budućnosti što je ohrabrilo Keti Ešton i dokazalo da je nemoguće - moguće, kaže Kacin.

Premijer Dačić je rekao da će Srbija napredovati brže nego ostali. Šta vi mislite?
- Ja se nadam da će se to i obistiniti i da će možda do kraja 2015. Srbija biti u stanju da otvori ta dva, pa i druga značajna poglavlja na tom putu. Rekao sam Ketrin Ešton u sredu na sastanku spoljnopolitičkog odbora EP da su njih troje -ona, Tači i Dačić - najbolja, najuverljivija i najoperativnija trojka EU koju treba izučavati i pozdraviti, ne samo na zapadnom Balkanu, nego i na celom kontinentu, pa i šire u svetu.


Koji je najvažniji događaj u toku vašeg mandata izvestioca za Srbiju koji se završava u maju?
- Prelomni trenutak je bio 2008. kada je tadašnji potpredsednik SRS, a sadašnji predsednik države najavio da će radikali podržati ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju čime je iznenadio vladajuću koaliciju, svoju stranku i izazvao njen rascep. Time je ubrzao silazak Srbije sa nebeskih visina u realnost. Pokazalo se da je prethodna vlast u Srbiji bila veoma jaka na rečima, a veoma slaba na delu. Zato je i došlo do političkih promena. Nova koalicija za godinu i po dana uradila je ogroman posao jer se realno suočila sa izazovima na Kosovu.

Glavni izazov ekonomija

Glavni izazovi za Srbiju sada nisu na Kosovu nego u ekonomiji i socijalnoj sigurnosti, u budućnosti njenih građana. Jedini način da se privuku strana ulaganja je da se naprave strukturne reforme i da se otvaraju nova radna mesta, stvori pravna država i vodi efikasna borba protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala, smatra Kacin.

POVEZANE VESTI

Petak 20.12.2013. 12:26
'Njih troje -ona, Tači i Dačić - najbolja, najuverljivija i najoperativnija trojka' A pa nemoj tako. Zaboravio si na trojku Hilter - Ribentrop - Kvisling. Znamo da si tradicionalni europski konjovodac, ali neko će pomisliti da si sa druge strane povoca.
Petak 20.12.2013. 14:23
KAKO bi reagovali da je Brisel 1970te rekao "Ej Jugoslavijo od danas sam ja tvoj gazda"! ??? A DANAS? Danas sve bivse Jugo drzave sve(bas sve) cine da bi im jednog dana Brisel bio gazda. BRISEL= Nemacka,Francuska
Petak 20.12.2013. 16:36
Alo pederu, nije ti ovo Slovenija! Hoće li ovo đubre prestat više da se miješa u unutrašnje stvari naših zemalja?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online