Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Srbiju opljačkali "prljavim" parama

Da li imovina Imleka, Subotičke mlekare, Bambija i Knjaza Miloša može poslužiti za namirivanje dugova pokojnog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog, pitanje je koje se nadvilo nad ovim kompanijama nakon što je potvrđeno da je rusko tužilaštvo od srpskih kolega zatražilo da se donese odluka o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom firmi iz Denjub grupe iza koje, veruju u Moskvi, stoji kapital kontroverznog bogataša.

Ko je vlasnik: Beogradska industrija mleka (Imlek)
 

I dok Uprava za sprečavanje pranja novca saopštava da nije utvrđeno da se sumnjivim novcem ruskog biznismena kupovane firme u Srbiji, list Danas, pozivajući se na izjavu bivšeg predsednika Komisije za hartije od vrednosti Milka Štimca, to demantuje.

Boris Berezovski

Beogradski list podseća da je još početkom 2003. Komisija došla do potvrde da je Berezovski bio jedan od vlasnika Nenj Njorld Value Fund. Aktivom ovog Fonda, registrovanog u Holandiji, upravljao je Salford, investicioni fond za koje se vezuju brojne privatizacije u Srbiji, između ostalih i pomenutih mlekara.


Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da se u Holandiji vodi spor oko toga ko je vlasnik Salforda i da je to je pitanje za sudstvo u Holandiji, a ne za naše.
- Time smo samo eventualno zabrinuli strane investitore, koji nameravaju da dođu kod nas, jer eto, iako su regularno kupili firme sud može da im zamrzne imovinu - upozorava sagovornik "Vesti".

Gde je Salford tu je Beko

Da iza investicionog fonda Salford, koji je učestvovao u nekoliko većih privatizacija u Srbiji, stoji Milan Beko, svojevremeno je potvrdio i lider LDP Čedomir Jovanović.

 

Svuda umešao prste: Milan Beko
 

Na pitanje novinara koje firme Beko ima na berzi, Jovanović je rekao: "Salford, Imlek, Bambi, sve mlekare. Ne znam, ne bavim se berzom".

Problem utvrđivanja pravog vlasništva investicionih fondova, najčešće registrovanih u of-šor zonama, nije prisutan samo u nejakoj srpskoj privredi, ali kako upozorava nekadašnji direktor Agencija za privatizaciju Branko Pavlović, Srbija je u situaciji kada mora da prihvati belosvetski kapital jer joj treba novac.


- Pa nije Srbija izmislila of- šor kompanije i investicione fondove. Njih je izmislio Zapad da bi oni mogli da posluju i da prikupljaju novac iz ko zna kojih izvora, a da se niko ne pita odakle taj novac.


Nedavno je jedna ugledna zapadnoevropska banka oprala 20 milijardi dolara i šta je bila sankcija? Ukor i poruka da to više ne rade! Stoga ne znamo niti ćemo saznati ko stoji iz investiocionih fondova. Uostalom na tim fondovima žive Lihteštajn, Kipar. U Švajcarskoj, na primer, ne postoji obaveza da se otkriva ko je vlasnik firme - navodi Pavlović.

Denjub je regularno registrovan

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je rešenje Višeg suda o zamrzavanju imovine kompanijama Denjub fuds grupe BV nanelo štetu svim kompanijama koje su u vlasništvu te firme.
- Dobro je što je Apelacioni sud ukinuo rešenje Višeg suda o zamrzavanju imovine kompanija Denjub fuds grupe iz Amsterdama. Kod nas ima mnogo površnosti i nepoznavanja - naime Salford je kompanija koja upravlja investicionim fondom Denjub fuds grupa, koji je regularno registrovan kod nas.

U Rusiji su protiv Berezovskog vođeni istražni i sudski postupci zbog 13 krivičnih dela. Između ostalog, Berezovskom se na teret stavlja da je Aeroflotu i dvema firmama čiji je svojevremeno bio vlasnik - AvtoVAZ i LogoVAZ, naneo štetu od oko 110 miliona dolara.

Rusko tužilaštvo je prošlog leta uspelo da prodajom imovine Berezovskog obezbedi naplatu za namirenje dela duga. Kako piše ruska štampa, Moskva nije odustala ni od pokušaja da se dugovi namire zaplenom njegove imovine na Zapadu.

Međutim, nisu uspeli da mu zaplene stan u Njujorku i dve jahte u Francuskoj. Tamošnje pravosuđe se rukovodila time da se imovina Berezovskog nije vodila na njega nego na Itćen trust, a u tom slučaju njome nisu mogli biti namireni lični dugovi ruskog oligarha.

Nije al' ne mora da znači

"Uprava za sprečavanje pranja novca je na posredan način dovela u vezu Berezovskog sa vlasništvom u Salfordu, ali ta veza nije dokazana. Tokom prošle i ove godine, Uprava je sa finansijsko-obaveštajnim službama drugih država razmenjivala podatke o firmama koje se posredno dovode u vezu s tim investicionim fondom. Predmet tih provera nikada nije bio Berezovski", navodi se u saopštenju Uprave za sprečavanje novca.

 

Sumnjiva smrt

Smrt ruskog oligarha Berezovskog u martu ove godine ni do danas nije u potpunosti razjašnjena. U početku se tvrdilo da je sebi oduzeo život, ali su potom počele spekulacije da je ubijen. Moskovski i londonski mediji su čak pisali da bi za smrt tajkuna mogla da bude odgovorna britanska tajna služba MI5, koja nije želela da Berezovski oda državne tajne Rusiji, u koju je oligarh navodno želeo da se vrati posle 13 godina izgnanstva na Ostrvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online