Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 12.05.2013.
06:12
D. Dekić - Vesti A

Država pleni Miškoviću svu imovinu?

Najbogatijem Srbinu Miroslavu Miškoviću posle podizanja optužnice mogla bi da bude zamrznuta sva imovina. Protiv vlasnika Delta holdinga se od početka vođenja krivičnog postupka zbog malverzacija sa putarskim preduzećima teških 16,95 milijardi dinara i štete državi od 472 miliona, istovremeno vodi i finansijska istraga i utvrđuje sve što imaju on i njegova porodica, a proveravaju se i transakcije novca.

Zamrzavanje: Miroslav Mišković
 

Tako bi mogao da se nađe na udaru Zakona o oduzimanju imovine na osnovu krivičnog dela, odnosno Tužilaštvo za organizovani kriminal može da zatraži od suda da Miškoviću ili članovima njegove porodice privremeno zabrani raspolaganje imovinom.

Zatvor do deset godina

Osim malverzacija u putarskim preduzećima za koje Miškoviću, prema rečima tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića prete kazne do deset godina zatvora, vode se istrage i za Luku Beograd i C market. Miškovićev advokat Zdenko Tomanović kaže da pritvor i optužnica nisu rezultat istrage i dokaza. Smatra da je ishitreno podizanje neosnovane optužnice i pritvaranje zbog navodnog bekstva udvaranje lošijeg dela pravosuđa novoj političkoj eliti koja to verovatno i ne traži.

Advokat Goran Petronijević objašnjava za "Vesti" da posle finansijske istrage sledi odluka ima li osnova za postupak protiv nekog lica. Ako ima, a ne dokaže da je imovinu stekao na legalan način, u prvoj fazi mu se može oduzeti imovina privremeno, a nakon sprovedenog sudskog postupka i trajno.


Da je Mišković "težak" u milijardama pročulo se širom sveta, još 2007. kada je prema "Forbsovoj" listi imao 1,3 milijarde dolara. Slovenački "Finance" ga je, mereno po osnovu nacionalnog bruto dohotka svrstao na visoku treću poziciju posle meksičkog boga telekomunikacija, i švedskog vlasnika Ikee, pošto su Miškovićeve dve milijarde dolara činile 0,35 odsto BDP Srbije, koji je bio 560 milijardi dolara.

Poljski "Vprost" je naveo da je Miškovićevo bogatstvo pre pet godina bilo 2,8 milijardi dolara. Procene su da porodica Mišković ima oko 75 firmi u okviru giganta Delta holding, dok je Delta maksi trgovine prodao za bilizu milijardu evra. Delta holding je aktivan u Bugarskoj, Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, BiH i na Kipru, a priča se da ima of šor firme u poznatim poreskim rajevima. Londonski "Sandej tajms" je pre nekoliko godina pisao da je sinu Marku, studentu u Kensingtonu, kupio vilu od 25 miliona funti, koja je bila preskupa Eltonu Džonu i Miku Džegeru.

Mišković nekretnine poseduje i u londonskom kvartu Vikomb, ali i u Los Anđelesu, dok je u Beogradu smešten u vili na Dedinju. Osim velikog broja automobila ima i privatni avion kojim je njegov sin Marko uoči hapšenja decembra prošle godine hteo da otputuje van zemlje, u čemu ga je sprečila policija.

Dobar svim bivšim režimima

Miškovićev uspon je počeo 90-ih godina u vreme Slobodana Miloševića u iznajmljenoj sobi u hotela Slavija gde je smestio uvozno-izvozno preduzeće Delta M. Priča se da je prvi milion nemačkih maraka zaradio u poslovima sa Slovenijom, a posao mu je cvetao i posle 2000. Delta holding danas ima 16.000 zaposlenih i obrt veći od milijardu evra.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.05.2013. 08:34
Mogla bi, a da li će ili neće, i kolikom obumu, to možda se neće ni saznati.
Nedelja 12.05.2013. 06:56
I opet u lpopvske dzepove, a narod i dalje nek gleda u svoe prazne.
Nedelja 12.05.2013. 10:40
Sje*o ga drug beko....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online