Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 13.01.2013.
12:01
B. Đokić - Vesti A

Koliko smo naoružani (1): Mitraljez, balkanski bog

Okupacije, ustanci, ratovi, propasti, nezaobilazan deo balkanske istorije, naučili su prosečnog čoveka sa Balkana da se puška voli više od žene, a čuva pored ulaznih vrata. Tradicija naoružana do zuba vekovima je čuvana kao amanet predaka. Zato i danas svadbena veselja izgledaju kao okršaj na ratnom polju, pa je najbolju definiciju Srba i njihove ljubavi dao jedan od svatova na svadbi u blizini Ivanjice, kad je polovinom oktobra u šenlučenju ranjen jedan svat.

Foto: Ilustracija
 

- Ovo ludilo nazvano "stari srpski običaji" hitno mora da se zaustavi pre nego što neko strada. Mi Srbi stalno pucamo, kad je Nova godina ili kad se rodi dete, kad se malo napijemo, samo pušku u ruke, pa opali. I niko ne misli na posledice, da li će metak zalutati, rikošetirati. Za Božić, Novu godinu i Vaskrs iz kuće ne smem da izađem. Nema tu ni običaja ni praznika, to ni Crkva ne odobrava. Kao da smo na bojnom polju - kazao je tada jedan od šokiranih svatova.

Mitraljez

* Prema nezvaničnim policijskim procenama, u posedu građana Srbije legalno i nelegalno nalazi se oko pola miliona pištolja i revolvera, 470.000 pušaka i karabina, oko 100.000 vazdušnih pištolja, lukova i samostrela. Druge procene specijalizovanih agencija govore da se osim oko 1,2 miliona registrovanog oružja kod građana Srbije nalazi od 500.000 do 1,5 miliona komada oružja, a najdrastičnije pretpostavke govore da ga ima i dvostruko više. Po ovim podacima, oko 15 procenata građana Srbije ima dozvolu za posedovanje oružja, dok samo njih oko 1.700 ima dozvolu za nošenje.


* Prema studijama o oružju koje su napravile specijalizovane međunarodne organizacije, Srbija se nalazi u samom vrhu zemalja s najvećim brojem pušaka i pištolja u posedu građana. Naime, procene Instituta za međunarodne i razvojne studije iz Ženeve govore da se Srbija nalazi na drugom mestu u svetu po količini oružja u odnosu na broj stanovnika, odmah iza Amerike.


 

Zoran Dragišić

* Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, objašnjava da je kult oružja i šenlučenja duboko ukorenjen u srpskom narodu.


- Ovo je danas jedan od najvećih problema jer se među ljudima nalazi veliki broj neregistrovanog oružja. Postoji tradicija i ljubav prema oružju kod našeg naroda, koja se prenosi s kolena na koleno. Oružje se relativno lako i po niskim cenama nabavljalo nakon ratova na ovim prostorima. To s vremena na vreme izaziva probleme jer je mnogo ljudi ubijeno i ranjeno kao posledica prekomerne količine oružja u obično ilegalnom posedu. Nije na kraju krajeva problem registrovano oružje, već ono koje se nalazi van kontrole, a toga je mnogo - kaže Dragišić.

Oružje na sve strane
 


Prema dosad objavljenim podacima, registrovanog oružja kod građana Srbije je iznad evropskog proseka i mnogo veći broj u odnosu na okolne države. Iako se Crnogorci tradicionalno hvale svojom ljubavlju prema oružju, zvanično registrovanog oružja među građanima Srbije je 14,7 komada na 100 stanovnika, u Crnoj Gori 13,2, u Bosni i Hercegovini 9,3, a u Hrvatskoj 8,4 komada na 100 stanvonika.

Oružje na 100 stanovnika

1. SAD 90
2. Srbija 58
3. Jemen 55
4. Švajcarska 46
5. Kipar 36
6. Saudijska Arabija 35
7. Irak 34
8. Finska 32
9. Urugvaj 32
10. Švedska 32
(Podaci Small Arms Survey)

- Postoje dva načina da se reši ovaj problem. Ili dopustiti slobodno posedovanje oružja kao u nekim američkim državama, pa da svi mogu da ga imaju, ili potpuno zabraniti oružje, osim za policiju i agencije za obezbeđenje. To, međutim, znači da bi tada trebalo pohapsiti pola Srbije, što jenemoguće. Po zakonu, građani mogu imati samo lovačke puške, pištolje i revolvere, ali se dešavalo da nađemo mitraljeze, automate, bombe i eksplozive. Tako su tokom akcije Sablja, kada su se građani u strahu od policiji oslobađali oružja, pa su često nalaženi i mitraljezi bačeni u kontejnere. Zato ne treba da nas iznenadi šta sve može od naoružanja da se nađe kod srpskih domaćina u kući - zaključuje Dragišić.


* S druge strane, jedna od najvećih "oružanih sila" u Srbiji su firme koje se bave obezbeđenjem. Zaposleni u ovim agencijama su naoružani do zuba, slažu se stručnjaci za ovu oblast. Prema procenama, u njihovom posedu je čak oko 30.000 automatskih pušaka domaće proizvodnje, oko 10.000 automata hekler i koh i oko 40.000 pištolja različitih tipova.

Iznošenje oružja iz kuće Cece Ražnatović
 

Većina ovog oružja je zastarelo, neispravno i nije u upotrebi. Takođe, to oružje je vrlo nepraktično za obavljanje poslova obezbeđenja, a među pištoljima je veoma malo CZ 99, dok su većina zastareli pištolji marke valter ili mauzer. S druge strane, zbog nedostatka pravne regulative oni nemaju pravo ni na suzavac, šok-bombe ili strujne palice, koje ipak neretko koriste.

Sutra: Koliko smo naoružani (2): Samostrel, harpun i 28 strela

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.01.2013. 12:06
Економски сте нас осакатили још нам узмите оружје и онда можете на миру да нас докрајчите(нека оружја само дајте амнестију да се легализује и да знате шта ко има.
Nedelja 13.01.2013. 22:53
Treba omoguciti svakome iznad 18 godina ko nije osudjivan da ima legalan pistolj ili pusku sa neogranicenom kupovinom municije. Naravno ko pravi svinjarije gubi pravo na oruzje. Isto vazi i za mentalne bolesnike. Sto vise naoruzanih to bolje. Takodje treba povisiti kazne za ubistva i pokusaje ubistva. Za ubistvo minimum 30 godina. Sa predumisljajem dozivotna robija. Ljudski zivot mora da poskupi na ovim prostorima. Narodu koji je naoruzan teze je nametnuti diktaturu, to smo valjda naucili. Nisu komunisti dzabe odmah razoruzali narod a sebe naoruzali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online