Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 26.01.2010.
12:53
J. L. Petković - Vesti A

Srbi iz Štrpca: Nema života u dve države

Pored svih nedaća u većinski srpskoj opštini Štrpce na Kosovu i Metohiji, aktuelne političke prilike potpuno su dotukle meštane. Na nedavno održanim izborima koje je raspisala Priština sa velikim brojem glasova izabran je gradonačelnik, a šansu su mu dali oni ogorčeni na rukovodstvo ustoličeno nakon lokalnih izbora, koje je raspisala država Srbija.

Tako su pored ionako traumatičnih podela na one Srbe "koji su na budžetu Srbije i one koji se sami snalaze", na "privilegovane i socijalne slučajeve" političari napravili i najbolniju - na "patriote i izdajnike".

Nejasne poruke iz Beograda


Oni građani Štrpca koji nisu politički angažovani kažu da ne razumeju kakav je tačno stav Srbije kada je reč o izborima koje je raspisala Priština.


- Rekli su da nema uslova za izlazak na kosovske izbore, ali istovremeno i da neće biti problema za one koji na njih izađu. Sada, posle izbora država poziva predstavnike koje smatra jedino validnim i legalnim i predstavnike države koju ne priznaju da se dogovore u korist i dobrobit građana. Ako ih stavljaju u istu ravan, onda je trebalo da to kažu pre izbora, pa bi možda bilo i više i boljih kandidata, komentarišu mnogi.


Ona je razorila mnoge porodice, i nije redak slučaj da su u familiji izbile svađe, da brat sa sestrom ne govori, da prijatelji i kumovi ne sede više za istim stolom.
I dok traje prepucavanje dva gradonačelnika - izabranih na različitim izborima, netrpeljivost i ogorčanje meštana sve više i više raste.

Svega im je dosta, a mnogi razgovor započinju uzdahom i rečima "nikada nije bilo gore". Ima ih i ljutih na vlast u Beogradu, jer kako kažu, prvo je rečeno da nema uslova za izlazak na prištinske izbore, a sada poziva dvojicu gradonačelnika da se dogovore. Neki razmišljaju i da napuste rodno mesto. Pa, i u pozamašnim godinama.
 

- Ovo što se dešava je veoma podelilo narod. Čemu sve to vodi? Najverovatnije tome da Srbi nestanu i napuste ove prostore. I ja razmišljam da prodam kuću, i da odem odavde - kaže penzioner Vujadin Staletović (72). Ako se odluči na taj korak, kaže "da će dom najverovatnije ponuditi Albancima, jer oni mogu da plate i ne pitaju za novce".
 

Vlasnik motela "Lovac" u Štrpcu Zoran Pečinoćević (51) priča da ni pod kojim uslovima neće napustiti svoj rodni kraj i mukom stečen i održan imetak. Iako je njegov posao daleko do sfere politike, ni njega trenutna dešavanja ne ostavljaju ravnodušnim.
 

- Praktično imamo dve države. Kome da se prikloniš? Čija dokumenta da vadiš? Srbija nam ne šalje jasan signal o opstanku, a Kosovo nam nudi samo iseljenje i ništa drugo. Ne znam kakav nam bolji život nude kada nam ukidaju jezik i pravo na slobodno kretanje - priča on.
 

Svađa i zbog Brezovice


Privatizaciju Ski-centra Brezovica, koji godinama unazad posluje sa problemima, je po rečima predstavnika obe vlasti, spasonosno rešenje za opštinu Štrpce. Rudnik zlata, kako ga mnogi meštani zovu, već godinama tavori, a prelazak u ruke privatnika bi, nadaju se, otvorio preko potrebna nova radna mesta. Međutim, i tu je problem ko će obaviti privatizaciju. Radikal Mihajlović između ostalog tvrdi da Nikolić iz Samostalne liberalne stranke (SLS), ima za cilj da uz pomoć kosovske agencije za privatizaciju, prostor koji je strateški važan, prepusti u ruke Albancima. S druge strane, za gradonačelnika iz redova SLS-a je "suštinski bitan preporod i razvoj" te većinski srpske opštine.

Novinar na lokalnoj TV Herc Nikola Krstić (31) je nedavno zasnovao porodicu. Doskoro, kaže nije mogao da zamisli "plavlje nebo" od onog nad rodnim Štrpcem, međutim pored straha za bezbednost, problema sa strujom i vodom, loši međuljudski odnosi su samo kap koja preliva čašu.
 

- Podele jako loše utiču na sve nas. Ljudima više nije toliko bitno ni ko ih predstavlja, ko tu vlast priznaje ili ne, već žele da žive normalnim, običnim životom - da slobodno mogu da izađu iz kuće, da slobodno rade, da ih niko ne dira, da prehrane svoje porodice. Vođenje visoke politike nije za lokalne političare, a oni upravo to rade. Ne vode brigu o svojim građanima, ne vode računa o životnim pitanjima i svakodnevnim običnim stvarima sa kojima se čovek susreće, od registarskih oznaka, ličnih karti, nestašica struje. Bave se visokom politikom koja građanima ne znači ništa. Skupljaju političke poene, tvrde da su bolji od drugih, a ništa od toga ne pokazuju. Jedino što ih interesuje je lični interes, a interes građana je daleko na poslednjem mestu - kaže Nikola.
 

Na pitanje kako kao novinar tumači veliku izlaznost na izbore koje je raspisala Priština, on tvrdi "niko na izbore nije izašao zbog inata Srbije, niti u korist takozvane države Kosovo."
 

- Presudio je instinkt za samoodržanjem, egzistencijom i pokušaj ljudi da prežive. Srbi su i te kako ogorčeni na lokalnu opštinsku vlast, a sa druge strane jedan deo stanovništva je video mogućnost da dođu do posla na Kosovu, jer je broj radnih mesta u institucijama Republike Srbije ograničen, a privreda ne radi - zaključuje Krstić.
 

Meštani izabrali dva gradonačelnika


U opštini Štrpce trenutno funkcionišu dva predsednika opštine - Zvonko Mihajlović iz Radikalne stranke je na tu funkciju izabran na izborima koje je raspisala Srbija i Bratislav Nikolić iz Samostalne liberalne stranke, koji je izabran posle glasanja u organizaciji Prištine.

Nema mirnog rešenja
 

Pre više od nedelju dana u kanceraju predsednika opštine Štrpce ušao je Bratislav Nikolić, a Zvonko Mihajlović najavio je tužbu. To je tema o kojoj svi neprestano govore, a manje meštana smatra da će se taj problem rešiti na miran način.
- Predstavnici i jednog i drugog opštinskog rukovodstva treba da budu saradnici i rade u interesu građana opštine Štrpce da otvaraju nova radna mesta, oživljavaju privredu... Ipak, ne verujem da će biti konstruktivni jer mislim da ovo doživljavaju suviše lično - kaže novinar TV Herc Nikola Krstić.


Za Mihajlovića mnogi kažu da je loše rukovodio opštinom, ali ga podržavaju jer smatraju da je on jedini legitimni predstavnik.


- Kakav god da je, zastupa interese Srbije, a to je za nas jedina država. Drugu ne priznajemo, kažu njegove pristalice, dok Mihajlović smatra da je "na prištinskim izborima bilo krađe" i tvrdi da su "glasali i mrtvi".


S druge strane, Nikolića su podržali oni Srbi koji su razočarani u dosadašnju vlast i koji smatraju da treba dati šansu mladom čoveku.


- Za mene je Srbija jedina država, ali živim na Kosovu gde stalno moram da menjam tablice na automobilu, problema je sve više, a niko da ih reši. Lično bio sam razočaran u naše rukovodstvo i vlast. Dosadašnji političari su gledali samo svoje uske interese i ništa nisu radili za ljude ovde u opštini Štrpce. Pokazali su se nesposobni da rešavaju elementarne probleme i od kada ja znam za sebe otprilike je ista granitura na vlasti, samo su menjali dresove - kaže Nikolić u izjavi za "Vesti".


Zanimljivo je da i među onima koji nisu izašli na izbore ima lepih reči za "prištinskog gradonačelnika", kako zovu Nikolića jer kako kažu "nije se okoristio o budžet Srbije, niti ga zloupotrebio". Ipak, većina smatra da nije trebao da izađe na pomenute izbore, jer je njih raspisala lažna država Kosovo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 10:28
nikada.
Nedelja 11.03.2012. 10:39
nema.
Ponedeljak 12.03.2012. 09:41
postoji samo jedna. SRBIJA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online