Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.05.2012.
08:47
Vesti A

"Životarenje" bivših državnika (4): Dremka Nobelovaca

Čovek koga u Rusiji optužuju, a na Zapadu hvale, Mihail Gorbačov proslavio je ove godine 81. rođendan. Lane je odlikovan i ordenom Andreja Prvozvanog. Prvi i jedini predsednik SSSR, u periodu od 1985. do 1991. godine, inače, skuplja pare za Gorbačov fond, za borbu protiv leukemije, od koje je umrla njegova supruga Raisa pre 11 godina. Gorbi, kako su ga na Zapadu zvali, živi sa ćerkom i njenim mužem i unukama.

Mihail Gorbačov


Prošlog meseca je zadremao na samitu nobelovaca u Čikagu. Gorbačova je probudila asistentkinja. Inače, Gorbačov se nedavno založio da se napravi međunarodni sud za ekološke zločine "koji bi sudio onima koji počine ekocid, bilo da se radi o šefovima tvrtki ili šefovima vlada i država".


Većina starijih Rusa ne voli mnogo Gorbačova i tvrde da je upravo on rasturio moćni SSSR, dok mlađi ljudi u Rusiji, pokazuju istraživanja, malo znaju o liku i delu Gorbačova. Gorbačov sebe, inače, smatra socijaldemokratom, dok su ga sunarodnici u Rusiji proglasili najboljim Nemcem, koji je ispunio nemački san o ujedinjenju, a da za SSSR nije dobio ništa.


Zanimljivo je da je prva reforma predstavljena za vreme Gorbačova bila alkoholna reforma 1985, koja je zamišljena da se bori protiv široko rasprostranjenog alkoholizma u Sovjetskom Savezu. Cene votke, vina i piva su podignute, a njihova prodaja je bila ograničena. Ljudima koji su uhvaćeni pijani na poslu ili na javnim mestima se odmah sudilo.

Zabranjena su pića na javnim mestima i u vozovima, a scene konzumiranja alkohola su izbacivane iz filmova. Reforme nisu imale većeg uticaja na alkoholizam u zemlji, ali su ekonomski bile ozbiljan udarac za državni budžet. Procenjeni gubitak je oko 100 milijardi rubalja, jer se proizvodnja alkohola preselila na crnu berzu. Alkoholna reforma je bila, kažu analitičari, okidač za početak raspada Sovjetskog Saveza i duboku ekonomsku krizu.

"Životarenje" bivših državnika


1. Najskuplji govornici na svetu
2. Glumac sa lošom frizurom

3. Kralj kikirikija


  Sutra - "Životarenje" bivših državnika (5): Džabe kancelarija

Četvrtak 24.05.2012. 09:51
Nobelova nagrada za rusenje SSSR! Sto ne zivi u Rusiji ?
Četvrtak 24.05.2012. 12:32
Pa sam navod " Grbačov je tako brzo uništio Istočni blok I SSR da smo mi ostali bukvalno bez posla. Morali smo tražiti novog protivnika!) je od američkog ino-ministra iz tog doba. Ko ne vjeruje može pogledati taj interviju, poslije završene njegove karijere. Pokvarenjak ili idiot, a najvjerovatnije obadvoje, je počeo uništavati, a pijandura Jelcinj dovršio uništavanje. Teško običnom narodo kao i kod nas. Dok svi nastoje da se organizuju i budu efikasniji, "pametni" se cijepaju i međusobno uništavaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online